Læsetid: 3 min.

Rallende vokaler

99 nye shamanistiske digte af en gammel provokatør
5. november 2001

Ny bog
For nu at starte helt fra slutningen så ender Jess Ørnsbos nye digtsamling Undren med disse ord: »At størkne som en skriger/ mellem alle de døvstumme.« Det synes på en eller anden måde at være en udmærket beskrivelse af digteren selv, som (vel delvist selvvalgt) er lidt af en outsider i forhold både til det danske litterære miljø, til det teatermiljø han har brugt størstedelen af sin kreative energi på i de sidste mange år og til samfundet som helhed.
Undren er en forholdsvis stor bog med 99 digte og 150 sider, og det er oven i købet en slags fortsættelse af den endnu større bog Tidebogen fra 1998. Den indeholder digte i talrige forskellige temperamenter, digte der spænder fra det fjollede til det skarpe, fra det surreelle til den helt ligefremme samfundssatire.
Nogle af dem er ret morsomme på deres egen syrede måde. F.eks. det om de »DØDSENSFARLIGE ornitologer«, om hvilke det videre hedder:
Og så slås de altid med stokfisserne/ ovre fra cykelfabrikken/ der burde altså snart komme en/ vandtæt VAKUUMPAKKET lovgivning/ imod disse ornitologer/ og deres livsfarlige indsamling/ ovre ved posthuset/ af vores / ÆG.
Nogle af dem er indædte. Nogle er faktisk ret smukke og enkle. Nogle af dem er drønirriterende i deres ophobninger af ujævne billedformationer og ret mange af dem er flere af alle de ting og flere til på en gang. Det heterogene er tydeligvis et princip og det er da også fint, for det ville sandt for dyden være kedeligt at læse 99 digte, der alle lignede hinanden.

At piske en død hest
»Kun en tåbe frygter ikke metaforen,« siger en af Ørnsbos jævnaldrende, Per Højholt, og selv om han tilføjer »kun idioter tror, de kan undslippe den,« er det tydeligt at Ørnsbo kommer et helt andet sted fra.
Et af de mest karakteristiske træk ved Ørnsbos digte er deres uforfærdede kasten sig ud i billedorgier. Det forekommer mig, at jeg et eller andet sted har læst, at ifølge ham selv skulle den spanske digter Federico Garcia Lorca være en af de store inspirationskilder for Ørnsbo. Det passer i hvert fald fint med sådan et digt som »Forklaring«, der begynder således:
En masse nøgne mænd går igennem/ et flodleje/ en tolvårig pige affører sig langsomt/ sine læber/ iskolde lyshøns bevæger sig / i gaderne/ nede i stranden anstrenger/ en musling sin sidste gangbesværethed/ for at nå perlen
og slutter:
De levende er blot de/ døde på ferie.
En slutning som også er typisk på den måde, at mange af digtene har sådan et lille koda på et par linjer, der ligesom runder tingene af ved at præsentere et enkelt prægnant billede til sidst. Her er et andet eksempel: »Der sidder en kvinde/ med en død hest / i sine arme.« Den døde hest vender tilbage et par gange (»When it comes to presenting an ugly image, you can’t beat a dead horse,« som det hedder med et uoversætteligt ordspil i et af mine yndlingsafsnit af Frasier), måske inspireret af Bjørn Nørgaards berømte hesteslagtning, der også figurerer i Jørgen Leths seneste digtsamling. Et særligt tema i dansk poesi? I hvert fald er det også Nørgaard, der står for omslaget til bogen.
Det er svært at komme rundt om alle Ørnsbos forskellige facetter på begrænset plads, og det er da sådan set heller ikke det hele, man får lige meget lyst til at beskæftige sig med. Jeg kan bedst lide de digte, der holder sig enkle, hvad enten den enkelhed så er vrængende satire eller stilfærdig poesi. Til sidstnævnte kategori hører dette sidste lille digteksempel, som tilfældigvis handler om poesien selv og som tilfældigvis også indeholder en hest:
De umælendes gud/ kaffemaskinernes mester/ den store pause efter jordskælvet/ det pludselige lys / i en døende hests øjne/ alt er der// de lysende depressioner/ glæden der springer i sit reagensglas/ sommerens store sovelyd / under træer/ en gammel vagabond trækker sin/ lugt ind i stuen/ og nogle minder kommer kravlende/ på alle fire // En vogn kører bort/ og alt bliver nærværende

*Jess Ørnsbo: Undren – Digte. 152 s.,, 240 kr. Borgens Forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her