Læsetid: 2 min.

Romano Prodi under pres

Kommissionsformanden forsvarer sig mod ’stupide løgne’
1. november 2001

BRUXELLES – Flere ugers jævnt voksende kritik af EU-Kommissionsformand, Romano Prodi, tog i går en ny dramatisk drejning, da EU-Kommissionen gik i frontalangreb på EU-pressekorpset. Cheftalsmand Jonathan Fault beskyldte således dele af EU-pressen for at »gentage stupide løgne, hevet frem af arkiverne uden først at tjekke dem efter.« De påståede løgne handler bl.a. om, at Prodi ikke skulle være i stand til at tale engelsk og fransk, og at han udelukkende skulle omgive sig med italienske rådgivere. Den sidste påstand kan nemt tilbagevises, mens det straks er mere problematisk med sprogkundskaberne.
Selv om en talsmand bedyrede, at Prodi taler de to sprog »flydende« i interne arbejdssammenhænge, så har EU-pressen ved selvsyn konstateret, at Prodi har et alvorligt problem med at komme ud over rampen. For et år siden opgav Prodi således at holde sine pressekonferencer på engelsk og fransk for i stedet at ty til det italienske modersmål ved langt de fleste lejligheder. Den ændrede sprogpolitik kom med al sandsynlig som reaktion på udbredt kritik fra pressen, der ofte har meget svært ved at finde hoved og hale i, hvad Prodi siger.
Men problemet begrænser sig ikke til pressen. Og heller ikke til den sproglige dimension. EU-diplomater, der arbejder med Prodi, beskylder ham for at have »tanker, der er ligeså forvirrede som hans ord,« for at »mangle politisk sans«, og endelig for, at han »ikke mestrer sagerne.«
Problemet med Prodis manglende tæft viste sig for to uger siden på EU-topmødet i Gent. Prodi var irriteret over, at den belgiske ministerpræsident Guy Verhofstadt, der har EU-formandskabet, tog for meget tid på de fælles pressekonferencer, hvor de to sidder side om side. Det betød, at han boykottede den afsluttende pressekonference på topmødet.

’Prodi sover’
Da pressen spurgte til en forklaring, lød meldingen, at »han sover«. Vel er Verhofstadt lang i spyttet, men han har også det reelle indenrigspolitiske problem, at han skal tale til en to-sproget belgisk befolkning, der er yderst følsom over for enhver tendens til at favorisere fransk frem for flamsk og omvendt. Derfor bliver tingene tit sagt to gange af Verhofstadt. Ud over det uvenlige i Prodis gestus, der stødte en af hans få sikre allierede, så kom den også på et dårligt tidspunkt. Kommissionens status som EU-samarbejdets anker og de små landes forsvarer er under pres lige nu. Hele perioden siden terror-angrebet på USA har været præget af tendensen til, at de store EU-lande har kørt løbet uden om EU-institutionerne. At Prodi blev væk sendte derfor ikke noget signal om, at Kommissionen er vigtig, men efterlod i stedet det billede, at Kommissionen var overflødig. Og det netop på en dag, hvor Storbritannien, Frankrig og Tyskland havde holdt deres eget private for-topmøde. Prodis trængsler bliver ikke stort bedre af, at han nu får hjælp af sin gamle ærkefjende, den italienske ministerpræsident, Silvio Berlusconi, der også er i de internationale mediers søgelys. Berlusconi taler således om en »europæisk sammensværgelse« og en »anti-italiensk lobby« og at »noget er råddent i Bruxelles, som i Hamlets Danmark«.
Postyret førte til, at Prodi måtte love, at han ikke vil gå af i utide: »Jeg kan forsikre om, at jeg ikke har intention om noget sådan,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her