Læsetid: 3 min.

Rosen blomstrer igen

Latinamerikanske rytmer og Anisettes vokal er hovedattraktionen på Savage Roses For Your Love
3. november 2001

Ny cd
Om nogle er The Savage Rose det danske hippieorkester par excellence, og om nogle har bandet overlevet på sin kunstneriske og politiske integritet i de over 30 år, det har eksisteret.
De venstreorienterede flower power-attituder er beholdt i teksterne og musikken, også selv om de siden det kommercielle gennembrud med Black Angel-pladen i 1996 er blevet hvermandseje i villabyerne, og at gruppen, hvis faste kerne er komponisten Thomas Koppel og sangeren og tekstforfatteren Anisette, i de sidste fire år har boet i det liberalistiske Amerika. Men samtidig har bandet også rykket sig i forhold til udgangspunktet, musikalsk er fundamentet jazzet og funket popmusik med ture forbi musikkens mange stilarter, mens teksterne med årene er blevet mindre politiske om end stadig solidariske med tilværelsens mange ofre.
Nyeste udspil, For Your Love, er i høj grad præget af Koppel-parrets ophold i det amerikanske. Basen er kunstnerenklaven Silver Lake i Hollywood, der bl.a. er hjemsted for en stærk latinamerikansk musikkultur.
Man skal være tonedøv for ikke at have lagt mærke til latino-inspirationen i populærmusikken i de sidste år, hvor storsælgere som Ricky Martin, Gloria Estafan og Enrique Iglesias kun er toppen af pina coladaen. At man på den anden side også ofte hører en sværmerisk spansk guitar indlemmet i et nummer som et stilmæssigt træk til succes, skal ikke ligge Savage Rose til last, for som så ofte før er det den musikalske nysgerrighed, der har drevet bandet i armene på denne eksotiske musikstil. De latinamerikanske rytmer fungerer nemlig optimalt til Anisettes sanselige vokal.

Fyldig sang, tynde tekster
Og det er netop Anisette, der, som så ofte før, er Savage Roses største aktiv. Endnu engang imponeres man over spændvidden i hendes stemme, fra det kælent lillepige-agtige over den patosbelagte skønsang til det hvæsende temperamentsfulde. Det bemærkes i højere grad denne gang, da kapelmester Koppels melodier ikke fremstår med samme kompositoriske fylde, som ved de to seneste album, Black Angel og Tameless, men snarere former sig som lette akkompagnementer for Anisettes sang.
For Your Love er imidlertid også andet end sydamerikaneren Frederico Ramos’ sensuelle guitar og Koppels luftige symfoniske flader, idet de dansevenlige numre ikke er glemt: »Mama Mama« og indledningsnummeret »The Joker«, hvor Koppel desværre for en alt for sjælden gang lukker op for en jazzet solo på sit velkendte hammondorgel.
Hvor Anisettes sang ikke kan roses nok, er hendes tekster imidlertid pladens svage punkt. De savner gennemslagskraft, selv om der synges om racisme og forbudt kærlighed i nummeret »For Your Love«, om kvindefrigørelse i »Crazy Man« og kvindesag i »The Earth & The Sky«. Absolut vægtige og vedkommende emner, lysår fra hvad man er vant til i musikbrancen, og i al sin fornuftige enkelthed en konstant fastholdelse af, at hvis bare kærligheden er til stede, kan det ikke gå helt galt. Det er en basal livsholdning renset for bagtanker à la Mogens Amdi Petersen og anden fæl realpolitik, men de velmenende budskaber er også så rigtige, at de savner bid, og derfor ikke rigtig bevæger lytteren.
Men trods noget, der kunne minde om en moden magelighed og et rutinemæssigt engagement i sangenes tematik, er indtrykket af Savage Roses 19. udspil dog overvejende positivt. Man kan i skæringerne ikke undgå at høre nøjagtigt afmålte sange blottet for unyttigt effektjageri, som resultat af over 30 års erfaring i musikfaget. Koppel og Anisette udviser musikalsk harmoni, hvorimod andre ildsjæle må tage sig af Verdensrevolutionen.

*Savage Rose: For Your Love. Produceret af Thomas Koppel. Mega Records. Udkommer mandag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her