Læsetid: 4 min.

Salvelsesfuld satsning

Nyrup spiller højere spil, end det er dansk tradition
1. november 2001

Statsministeren har udskrevet valg mod terrorismen. Vil stemmeberettigede terrorister venligst give sig til kende?
Det er et bizart valg, Poul Nyrup Rasmussen har kastet landet ud i. Han har med kortest tænkelige varsel smidt et folketingsvalg oven i et kommunalvalg den 20. november – trods advarsler fra lokalpolitikere og valgsagkyndige om to alvorlige konsekvenser:
*At den demokratisk legitimerende lokaldebat bliver kvalt af folketingsdebatten.
*At praktiske vanskeligheder ved at afholde de to slags valg samtidig vil føre til kaos i selve valghandlingen og valgets opgørelse.
Om at holde de to valg samtidigt sagde statsministeren på sit pressemøde i går:
»Det er aldrig sket før. Det er ekstraordinært. Men det er også en ekstraordinær tid, vi lever i.«
Denne epokebebudelse lød også i statsministerens åbningsbemærkning:
»Vi er i en ny tilstand nu.«
Tænkeligt talte Nyrup her i den majestætiske vi-form: Han havde så åbenbart ophøjet sig selv til en én-mandsfront til nationens frelse.
Men ret beset er der i fædrelandet ikke sket andet, end at en Gallup i weekenden bragte Socialdemokratiet over spindoktores »magiske 30 procent«. Dog stadig fire procentpoint under valgresultatet fra 1998. Og et tværsnit af de seneste meningsmålinger viser, at de borgerliges forspring stadig ligger på fem-seks procentpoint, og at SF let kan komme til at bløde Nyrups fremgang.
Men altså alligevel nok til at lokke Nyrup fra hans anden handlemulighed: At regere sin periode statsmandsagtigt ud til marts næste år.
Nyrups selvhøjtidelige valgproklamation – »klar ledelse... klare beslutninger... sammenhold... den ny tryghed« – er et forsøg på at nyde begge fordele: Stemningsmedgang og regentkåbe.

Nyrups ballon er let at punktere. CD’s Mimi Jakobsen var der straks med sylen:
»Jeg synes, han sætter megen troværdighed over styr. Med den alvor, han i øvrigt har lagt i terrorlovgivning og i virkeligt at få samlet nationen om noget, der var vigtigt – og så går han hen og lader sig dupere af et par procent i meningsmålingerne. Jeg synes, det er meget skuffende.«
Her gav partilederen et forvarsel om en bekvem CD-begrundelse for at gøre det, som partiet af taktiske placeringsgrunde alligevel er nødt til: Nemlig nu at pege på Venstres Fogh som sin kandidat til i hvert fald forhandlingslederposten efter et valg.
Og Fogh selv lukkede mere af Nyrups oppustelse ud: Valget handler ikke om kampen mod terror, for den er der bred enighed om, sagde Venstre-lederen: »Valget handler om Danmark. Det handler om de problemer, som optager danskerne i hverdagen.«
Vups! er Venstre ved at løbe med hele den indenrigspolitiske bekymringsdagsorden. Den opfindsomme Svend Auken søgte i går at opbløde den socialdemokratiske terrorskræk-kampagne ved at udnævne det samlede valgs tema til: »Sikkerhed for befolkningen i bred forstand.«

Men er kynismen bag valgudskrivelsen alligevel for gennemskuelig?
Det er vægtige advarsler, Nyrup har valgt at overhøre.
Hernings borgmester, Helge Sander (V), var ude allerede i mandags:
»Jeg er helt på det rene med, at amtsråds- og kommunalvalget vil blive overskygget af et folketingsvalg. Dermed vil Nyrup fortsætte sin linie om centralisme, først og fremmest på bekostning af os ude i de nære samfund.«
Amtsrådsforeningens besindige Kresten Philipsen (V) fulgte trop:
»Det vil være mangel på respekt for det regionale og lokale styre. Det burde være muligt at overholde, at der bør være mindst tre eller fire ugers afstand mellem et folketingsvalg og de lokale valg, når vi kun har valg til kommuner og amter én gang hvert fjerde år.«
Valgforskeren Roger Buch, Syddansk Universitet, sagde det skarpere:
»Jeg vil betragte et folketingsvalg nu som en aflysning af de to kommunalvalg. Enhver lokal valgkamp vil fuldstændigt drukne i fokus på folketingsvalget.«
Videre fremhævede Buch:
»Også vælgerne vil komme til at stå som tabere, hvis de kommer til at slås med tre stemmesedler og på samme tid forholde sig til kommunale, amtslige og nationale spørgsmål.«
Buch forudså: »Nyrup vil blive mødt med et argument om, at han fremstår som en opportunist, som forsøger at få en personlig og partimæssig gevinst på tragiske begivenheder i udlandet.«

Hertil kommer det rent tekniske. Kan det overhovedet lade sig gøre at holde folketingsvalget oven i de kommunale valg?
Den århusianske rådmand, Poul B. Skou, der er ansvarlig for byens folkeregister, advarede mod »Florida-tilstande« i optællingen.
Og her har Skou en pointe, der burde have gjort indtryk på Nyrup, og hvor man kan undre sig over, at Indenrigsministeriet ikke på regeringens indre linjer har fået ham talt til fornuft:
Folketingsvalg og kommunalvalg har forskellige stemmeberettigede.
*Ved folketingsvalget er det kun danske statsborgere, der kan stemme.
*Ved kommunalvalget kan også deltage statsborgere fra EU og de nordiske lande, »samt personer, der uden afbrydelse har haft fast bopæl i riget tre år forud for valgdagen«.
Hvis de to valg bliver blandet sammen, går der kuk i afstemningen. Derfor skal der til udsendes to sæt stemmekort – et for hver af valgtyperne.
Og derfor kræver Indenrigsministeriets vejledning, at der skal være særskilte valgborde, stemmebokse, stemmekasser og valgborde.
Det betyder, at valgene skal finde sted »såvidt muligt i adskilte lokaler med særskilte adgangsveje«.
Det er der mange kommuner, der vil få meget vanskeligt ved at skaffe på ét og samme sted.

Og forvirringen vil være betydelig blandt vælgerne, hvoraf nogle, der kun kan stemme ved kommunalvalget, utvivlsomt vil stille sig op i folketingskøen. I forvejen kan køerne være lange mellem 17 og 19, når folk kommer fra arbejde. Nogle vil blive sure og gå deres vej. Andre vil lufte højlydt utilfredshed.
Til alt dette kommer, at det landspolitiske fokus vil tilsige, at folketingsstemmerne bliver hurtigst talt op, så partilederne får noget at kommentere til tv-kameraerne. Men kommunalpolitikerne vil meget hellere tælle deres egne stemmer og finde ud af, om de er genvalgt. I forvejen har det været svært at få dem til at interessere sig for amtsrådsstemmerne.
Alt det bøvl – plus mulige beskyldninger om uregelmæssigheder i valgafviklingen – hvor er rette adresse?
Sig navnet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her