Læsetid: 1 min.

Sidste frist for Taleban

En ensidig våbenstilstand giver nu de belejrede mulighed for at overgive sig ellers kan et slag ved Kunduz blive et blodbad
24. november 2001

48 dages krig
Efter flere dages heftige kampe ved den nordafghanske by Kunduz, hvor op mod 15.000 Taleban-soldater menes at være belejrede, indledte Nordalliancen i går en ensidig våbenstilstand. Stilstanden skal give de belejrede soldater mulighed for at overgive sig, men sker det ikke inden lørdag, vil alliancen genoptage beskydningen.
I de seneste dage er kampene blevet forværret i takt med en stadigt voksende magtkamp mellem rivaliserende klaner i Nordalliancen.
Samtidig fortsatte amerikanske bombefly også deres luftangreb mod Taleban-styrkernes stillinger i Kunduz-området, rapporterede nyhedsbureauet AIP.
Internationalt er der frygt for, at tusindvis af de fortrinsvis udenlanske Taleban-soldater fra Tjetjenien, Pakistan og Saudi-Arabien ikke slipper levende fra Kunduz.
De udenlandske krigere har Nordalliancen intet til overs for, hvilket de har bevist tidligere i krigen ved at mishandle og dræbe krigsfanger. Og for at gøre det endnu værre har USA’s forsvarsminister, Donald Rumsfeld, har ladet forstå, at USA intet har imod, at de udenlanske krigere bliver dræbt.
Det forlød i går fra Nordalliancens indenrigsminister, Yunus Qanuni, at mellem 500 og 600 af de belejrede soldater skulle have overgivet sig til Nordalliancens styrker.
I går var der i flere pakistanske aviser opfordringer til at lade de pakistanske frivillige slippe ud af Afghanistan i live. Det frygtes, at en nedslagtning af pakistanske frivillige kan udløse en større protestbølge i Pakistan og ryste det sårbare styre.
Bekymringen for de udenlandske Taleban-soldaters skæbne er ikke blevet mindre af, at Den Internationale Røde Kors Komité torsdag oplyste, at der var blevet fundet 600 nye lig i Mazar-e-Sharif. Røde Kors vil ikke udtale sig om, hvordan de er blevet dræbt. Pressechef i Amnesty Internationals danske afdeling, Stig Nielsen, siger:
»De seneste dages meldinger om summariske henrettelser og massakrer begået af Den Nordlige Alliance giver al mulig grund til at frygte voldsomme overgreb på menneskerettighederne.«
FN, USA og Storbritannien har alle sagt, at de intet kan gøre i Kunduz, men FN opfordrede Den Nordlige Alliance til at undlade at benytte en kommende erobring af Kunduz til massakrer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her