Læsetid: 2 min.

Slørene falder og nettet strammes

Talebans manglende popularitet kan gøre livet farligt for Osama bin Laden. Chancen for, at han bliver forrådt, vokser
15. november 2001

Mens slørene løftes og skæggene falder i Kabul og Jalalabad, og i lyset af det sydlige Kandahars formodede fald sent onsdag, flyttes fokus for en stund fra det afghanske dramas hovedperson, Osama bin Laden. Men Nordalliancens tilsyneladende ustoppelige fremmarch mod Afghanistans sydlige provinser kan gøre livet endnu farligere for verdens i forvejen mest jagede mand.
Mens det ikke tyder på, at det endnu er lykkedes USA og dets allierede at pejle sig ind på bin Laden, kan Talebans trængsler komme til at sætte punktum for gemmelegen.
»Muligheden for, at han bliver forrådt, og hans gemmested bliver afsløret, er ekstrem høj nu,« siger Afghanistan-eksperten Ahmed Rashid, der er kommentator i denne avis, til Information.
Den løsning ser den USA-ledede koalition også som en oplagt mulighed.
»Der er stadig bjergområder i Afghanistan, som han kan gemme sig i, men jeg er sikker på, at vi tager gemmesteder fra ham, og jeg stoler på, at nogen på et tidspunkt vil afsløre ham,« siger den britiske forsvarsminister,
Geoff Hoon, til BBC.
Lektor i international politik ved Københavns Universitet Peter Viggo Jakobsen ser dog med skepsis på de udsigter: »Det eneste, man nu kan være sikker på er, at bin Laden ikke er i de områder, som Nordalliancen kontrollerer. Det er stadig som at lede efter en nål i en høstak, og han kan være smuttet over grænsen til Pakistan,« vurderer han.

Talebanske afhoppere
Efter at Kabul og Jalalabad faldt, er talebanerne søgt sydpå, hvor støtten til dem er størst. Men der er forlydender om, at modstanden mod Taleban har spredt sig, og at styret har sværere og sværere ved at fastholde magten også i deres højborg i Sydafghanistan. Det kom til udtryk i går, da Kandahar angiveligt stod for fald.
»Det vigtigste i Afghanistan lige nu, er pashtunernes oprør mod Taleban i de sydlige provinser. Taleban er afhængig af pashtunerne på en række områder, blandt andet til at stille mad, vand og infrastruktur til rådighed. Hvis de vender sig imod Taleban, så er det et alvorligt problem for både Taleban og bin Laden,« siger Ahmed Rashid.
Han påpeger, at der de seneste dage har været flere tilfælde af afhopninger fra Taleban: »Mange af disse afhoppere kan tænkes at vide, hvor bin Laden befinder sig og også have motiver for at fortælle om det. De kan blive værdifulde kilder for amerikanerne,« vurderer han.
Den amerikansk ledede koalition har udlovet en dusør på fem millioner dollar for oplysninger, der kan føre til bin Laden.
Til med Information siger den pashtunske klanleder Hamid Karzai, at talebanerne i Afghanistan blev dybt demoraliserede, allerede da de mistede Mazar-i-Sharif til Nordalliancen. Han hævder samtidig, at hans opfordring til krig mod Taleban er blevet mødt med positive reaktioner fra de pashtunske stammer i Sydafghanistan.
»Mazar-i-Sharifs fald betød en enorm svækkelse af moralen i Taleban, som igen har svækket deres undertrykkende greb om landbefolkningen her,« siger Karzai.
De sidste oplysninger, som Taleban har givet om bin Laden er, at han stadig befinder sig i Afghanistan under deres beskyttelse. Ifølge den pakistanske journalist Hamid Mir, som interviewede bin Laden for en uge siden, var den eftersøgte terrormistænkte allerede da forberedt på, at Kabul ville falde og Taleban være tvunget til en tilbagetrækning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her