Læsetid: 2 min.

Et stød i solar plexus

Den uforfærdede forlægger Hans Reitzel, der bl.a. udgav Miller, Genet og Nabokov, er død, 82 år
2. november 2001

Nekrolog
Forlæggeren Hans Reitzel døde 18. oktober knap 83 år gammel. Hans navn og ry lever videre ikke kun i forlaget – som han 1984 overlod Munksgaard, hvorefter det siden 1999 indgår i Gyldendal-gruppen – men som personlighed. Han søgte ikke offentlighed, men den var til gengæld i en lang periode ude og inde efter den elegante, beskedne, men uforfærdede og fantasifulde mand. I de bigotte 1950’ere og videre frem ramte han den borgerlige moral i solar plexus ved at udgive verdensforfattere som Henry Miller med både Sexus, Plexus og Nexus – og det hjalp ikke med hans Stille dage i Clichy, samt Jean Genet og Nabokov med Lolita. Selv Information kunne finde på at tale om den ’berygtede’ forlægger, hvad der må undre i dag, hvor seksualiteten er sluppet hærgende løs i medierne.
Reitzels frisind var baseret på kvalitet og den humor, som han til gengæld slap løs, bl.a. i den kvikke og satiriske håndbog Perplexikon for hus og hjem, anyonymt lavet sammen med Henning Fonsmark, atter længe før også leksikonidéen i dens mange afskygninger har taget fart. Perspektiv på tingene havde han og satte ordet som titel på det fortrinlige tidsskrift, der 1953-69 med sit brede spektrum konkurrerede med Vindrosen om opmærksomheden, ligesom hans bogserie Mennesket i tiden var et godt sted for eftterkrigstidens livsanskuelsesdebat.
Også fortiden kom i betragtning med ’Falkeserien’, klassiske danske og udenslandske bøger til ingen penge, Wessel, J.P. Jacobsen, Leonora Christina, Shakespeare samt Pierre Abélard og Héloise, Mine trængslers historie. Forlagstrængslerne blev vel overstået. I 1969 modtog han PH-prisen.
Især fagbøgerne myldrede frem. Forbavsende, at vi ikke før Reitzel uden videre kunne få fingre i Freuds store værker på dansk. Og det fortsatte med psykologi, psykiatri, pædagogik, gastronomi, billedkunst, Områder, som han gjorde til velbesøgte læser- og brugerstationer, mere eller mindre specialiserede som nu Værkserien (ved hans Hertel), 12 bind dokumentationer vedrørende danske litterære hovedværker, hvor man kan finde alt om bl.a. Den kroniske uskyld, Fiskerne, Phantasterne og Lykke-Per. Sporsans, antenner, dristighed og hvad der mere hører til en forlæggers udstyr, havde Hans Reitzel, der frem for alt erindres som den personlige forlægger, der valgte af egne impulser, og som dog må have moret sig i alle tumulter.
Han lagde ud som forlægger i 1949, efter at han i læretiden havde arbejdet også illegalt under Besættelsen med bl.a. antinazistisk materiale hos Povl Branner i Nørregade. I undergrunden hentede han erfaringer, forfinede dem og delte dem skønsomt ud. En erindringsværdig indsats.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her