Læsetid: 2 min.

Et stort tab

Den svenske maler Ola Billgren er død midt i sit livsværk, 61 år
9. november 2001

Nekrolog
Den svenske maler og grafiker, Ola Billgren, døde natten til søndag, 61 år gammel. Ola Billgren var midt i et vitalt livsværk, og hans kunstneriske reservoir var langt fra udtømt, da han døde efter kort tids sygdom. Indtil få dage før sin død bevarede han sit livlige engagement i omverdenen, ligesom han malede, indtil de sidste kræfter slap op. I de seneste ti år udstillede han med stadigt stigende hyppighed i Danmark, som han følte sig tæt forbundet med. Med en dansk mor og med en opvækst i Skåne nærede han livet igennem en forkærlighed for det danske, skønt han i de førte årtier af sit virke koncentrerede sig om Stockholm. Men da Billgren bankede på det danske kunstlivs dør, blev han hurtigt indlemmet, og han var til sin død medlem af Den Frie Udstilling. Hans værker hænger her i landet i Louisiana, Statens Museum for Kunst, Horsens Kunstmuseum og Sønderjyllands Kunstmuseum foruden i alle de svenske museer.
Ola Billgren var kunstnerbarn og sprang allerede som 13-årig ud som kunstner med malerier, der øjeblikkeligt afslørede et oplagt talent. I begyndelsen af tresserne bidrog Billgren aktivt til formuleringen af den nye svenske realisme, der kombinerede mediekritiske og psykologiske refleksioner med en udpræget dyrkelse af hverdagsmotiver og de nære ting. Hans betydelige værk fra den periode omfatter monumentale malerier såvel som mindre formater med dagligdagen i hans hus, spejlinger i modebutikkernes vinduer, af interiører med skæve beskæringer, altid indhyllet i en gådefuldhed – og af landskaber. Disse malerier er teknisk virtuose og forud for deres tid. Hverdagen bliver i den Billgrenske optik omformuleret og genfortryllet. En omfattende retrospektiv udstilling i Rooseum i 1991, der åbnede samtidig med hans første separatudstilling i Danmark i Galleri Susanne Ottesen, dokumenterede til fulde omfanget af Ola Billgrens indsats.
Billgren var en udpræget intellektuel kunstner, der også som grafiker og fotograf nærmede sig sit motiv med et metagreb: Han hævede så at sige sit motiv op til både at forestille og at reflektere og kommentere selve repræsentationen. I de senere år har han bevæget sig over i stadig mere subtile, men altid smukke spil med den fotografiske repræsentation. Farveholdningen har ændret sig til det monokrome, og motivbearbejdningen er blevet stadig mere hviskende med brugen af en bred spatel. I Danmark har Ola Billgren bl.a. udstillet med yngre kunstnere som Kehnet Nielsen, Peter Martensen, Anette Harboe Flensburg og Preben Fjederholt. Han førte en inspirerende dialog med sine yngre kunstnerkolleger, for hvem han havde uvurderlig betydning. Ola Billgrens kunstneriske aktionsradius var i færd med en voldsom udvidelse til det internationale kunstliv, da han døde.
Ved siden af sit kunstneriske virke bedrev Ola Billgren også et kunstkritisk. Han skrev dagbladskritik i Sydsvenska Dagbladet, skrev katalogtekster, bøger om bl.a. Claude Monet, C.F. Hill, Delaxroix, Vilhelm Hammershøi og Gerhard Richter. Han var et fint og dannet menneske. En åndsperson af de sjældne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her