Læsetid: 3 min.

Strammerne vandt på Vestegnen

Mens de fleste socialdemokrater ømmer sig, kan indvandrer-strammerne på den københavnske Vestegn glæde sig over et godt valg
22. november 2001

Socialdemokraterne i Kø-benhavns Vestegn kan noget, som Nyrup og hans landspolitiske medhjælpere ikke kan. Borgmestrene i den indvandretætte Vestegn, der er kendt for kontante udmeldinger i indvandrerdebatten, havde valgsucces: De bliver alle siddende på posten, og der er mandatfremgang næsten hele vejen rundt.
Selv mener borgmestrene ikke, at valgets store fokus på udlændingepolitik er skyld i fremgangen.
»Ude i kommunerne har vi ikke haft et udlændingevalg. Det har blot været et af mange emner, og jeg tror heller ikke, at borgerne har haft så stort behov for at diskutere udlændinge, for den debat tager vi løbende,« siger Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), til Information.
I Ballerup Kommune har udlændingedebatten heller ikke været øverst på dagsordenen, og det skyldes bl.a., at Socialdemokratiet har sørget for at melde klart ud, siger borgmester Ove Dalsgaard.
»Vi har for længst taget stilling til, at vi vil forhindre ghettodannelse ved at sprede de flygtninge, der kommer hertil, og vi har lavet en konkret indsats for at integrere folk, bl.a. ved forbedret sprogundervisning. Desuden har vi afdramatiseret tingene ved f.eks. at forklare, at vi kun har fået 49 familiesammenførte voksne og 30 børn til kommunen i løbet af 2000.«

Mundkurven tages af
Dalsgaard understreger, at valgkampen i Ballerup især har drejet sig om familie- og sundhedspolitik, hvor Socialdemokratiet har kunnet præsentere gode resultater fra de seneste fire år.
»Vi har gjort det stik modsatte af landspolitikerne: Vi har talt om vores egne sager, f.eks. vores nye ordning med, at alle ældre får gratis tand-pleje. Sådan nogle ting betyder mere for vælgerne end indvandrer- og flygtninge-spørgsmålet, og det har landspolitikerne ikke for-stået,« siger Dalsgaard.
Der lyder generelt hård kritik af landspolitikkerne. Endnu før valgstøvet har lagt sig, tager flere af borgmestrene den mundkurv af, som de påtog sig op til valget, og retter en skarp kritik af regeringens håndtering af indvandrerspørgsmålet.
»Landspolitikerne har diskuteret udlændinge på en måde, der viser, at de ikke er i kontakt med befolkningen. Det er tåbeligt at tro, at man kan vinde et valg på at diskutere udlændinge. Især når der kun snakkes om problemer og ikke løsninger,« siger Ole Bjørnstorp (S), borgmester i Ishøj.
Endnu skarpere lyder kritikken fra Herlevs socialdemokratiske borgmester, Kjeld Hansen: »I Folketinget har de efter min mening opført sig fuldstændig latterligt i det her spørgsmål – det gælder også mine partifæller. De debatterer udelukkende med hinanden, ikke med borgerne, og er slet ikke inde i de konkrete sammenhænge. Derfor føres diskussionen på et meget overordnet plan, der handler om at skabe usikkerhed og mistillid i befolkningen,« siger Kjeld Hansen. »Selv om integrationen ofte bliver fremstillet som en landsopgave, er sandheden, at det er 10-20 kommuner, der løser integrationsopgaven. Der sidder utrolig mange mennesker i Folketinget og andre steder og diskuterer det her område, som ikke har en kæft relation til integrationsspørgsmålet og bare kører hjem og gemmer sig bag høje ligusterhække og jernlåger. Vi er blevet belønnet for at have gået åbent, konstruktivt til denne her opgave i en åben og kritisk dialog med borgerne om indvandrerspørgsmålet, mens landspolitikerne er blevet straffet for at føre en virkelighedsfjern, ukonstruktiv og hadefuld debat,« siger han.
Valgforsker Roger Buch Jensen, Syddansk Universitet i Odense, forklarer borgmestrenes succes på Vestegnen således: »Udlændingedebatten har været et væsentligt element i valgkampen på Vestegnen, men ikke på en særlig kommunal måde. De S-borgmestre, som har klaret det rigtig godt, har i virkeligheden ageret landspolitisk, forstået på den måde, at de igennem de seneste mange år har deltaget i den landsdækkende debat om flygtninge og indvandrere. Det har de gjort ved nogle skarpe kritiske holdninger til regeringens måde at håndtere det her på.«
»Selv om det er lokale resultater, har de altså alligevel været inde og vende omkring landspolitikken ved, at det er på den bane, de har markeret sig. Det er et lidt sjovt paradoks, at de får et fremragende lokalt resultat ved at være ude og blande sig i den landspolitiske debat,« siger Roger Buch Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her