Læsetid: 4 min.

Tak – er kun et fattigt ord

Men med det må CASA og SFlade sig nøje – i al oprigtig sentimentalitet
16. november 2001

Frie Ord
SENTIMENTAL er jo et skældsord, hvad der sikkert er mange grunde til. Men det er også noget mere. Hør blot hvad Ordbog over det Danske Sprog (ODS) siger om sentimentalitet med henvisning til den tyske digter Friedeich Schillers skrift Om naiv og sentimental Digtning fra år 1800: »indstilling, der sammenholder verden, begivenhederne med idealet og er forbundet med savn af, længsel efter noget bedre, når idealet ikke nåes, eller med stærk bevægelse, når dette er tilfældet.«
I den forstand er og har jeg altid været drivende sentimental. Både i første og anden betydning af ordet, sådan som Schiller bruger det. Den naive forestilling, at alt dybest set går ufatteligt godt, forekommer kun sand i særlige men afgørende øjeblikke. Direkte modbydelig bliver naiviteten, når den ophøjes til kristen- og fremskridtstroen på, at intet er så galt, at det ikke er godt for noget. Hvad skulle udryddelsen af seks millioner jøder under Anden Verdenskrig være godt for? Bliver kapitalismens udbytning af kvinder og børn i de engelske minegange under den gryende industrialisering meningsfuld, fordi den skabte kapitalakkumulationen for det senere såkaldte velfærdssamfund med en mikrobølgeovn i hver en vrå? Den kristne skal sandelig tro på en gennemført kynisk Gud, hvis det har været Den Almægtiges verdenshistoriske mening med kvindernes og børnenes lidelser. Skal de fremskridts-troende nu til at forklare drabet på over fem tusinde amerikanere den 11. september med henvisningen til, at det muligvis omsider medfører oprettelsen af den påtrængende nødvendige palæstinensiske stat?
Så hellere være sentimental. Og sige: Noget kan virkelig være så galt, at det ikke er godt for noget. Til gengæld er intet så godt, at det ikke kan være galt for noget andet.
Dermed er grunden lagt og givet for min oprigtige taknemmelighed over, at både CASA, Center for Alternativ Samfundsanalyse, og SF sætter den sociale udstødning i Danmark på dagsordenen med en indignation, der ikke tidligere er trængt gennem medielydmuren – andre steder end i Information. Hvis det ikke kan gøre sidste Frie Ord før valget sentimentalt, hvad skulle så?

TIL dagbladet Politiken siger cand.polit. Henning Hansen, der har været konsulent på CASA’s netop udgivne Social Årsrapport 2001: »På trods af de positive økonomiske konjunkturer har regeringen været dårlig til at stoppe udstødningen fra arbejdsmarkedet«. CASA konstaterer, at i dag får flere mennesker sammenlignet med 1994 efterløn, førtidspension eller overgangsydelse. Antallet af folk på sygedagpenge er stort set uændret. Det viser ifølge Henning Hansen, at arbejdsmarkedet slider folk ned, og det har regeringen ikke været god nok til at hindre. »Mange vil gerne forlade arbejdsmarkedet. Enten frivilligt eller ufrivilligt, fordi arbejdstempoet får folk til at føle sig jagede, syge eller stressede.« Hvor stor den udstødte gruppe er, afhænger af hvem der tælles med. CASA tæller for eksempel folk på overgangsydelse med.
Men selv når tal for overgangsydelse og efterløn skrælles af, og der blot ses på udviklingen i antallet af mennesker på førtidspension, revalidering og sygedagpenge, drejer det sig om knap 350.000. Flere end der er indbyggere i Århus – og det samme, som da regeringen kom til magten.
For nogle måneder siden fik jeg en reprimande fra CASA, fordi jeg ikke havde honoreret dets påvisninger af, at den samlede udstødning stiger. Nu tager jeg reprimanden til mig. Udstødningen er i øvrigt uhyre forskelligt fordelt, selv i et lille land som Danmark.
Til verdenspressen udsender SF’s Villy Søvndal bl.a. disse betragtninger: »Som en afgørende og helt ny del af det kursskifte SF peger på, at det er nødvendigt at skabe nye jobs for ufaglærte og for mennesker med kvalifikationer, der ikke efterspørges på det nuværende arbejdsmarked.
Den nuværende marginalisering – og de økonomiske og sociale kræfter bag den – er ganske enkelt så stærke, at vi ikke inden for en kortere tid kan gøre os håb om at bekæmpe marginaliseringen effektivt alene ved at opkvalificere, hjælpe i arbejde og bekæmpe nedslidningen. Der er brug for nye jobmuligheder for både allerede marginaliserede og kommende.« Søvndals betragtninger er ganske rigtigt afgørende og helt nye i den hjemlige debat om udstødningens årsager: Fra LO over regeringen til Dansk Arbejdsgiverforening og de økonomiske vismænd, hævdes igen og igen, at større økonomiske incitamenter, og flere uddannelsesmæssige kvalifikationer, ville lokke og tvinge folk til at søge det arbejde, der venter dem.
Men sandheden er, at der med det nuværende kapitalistiske, robotiserede og globaliserede marked ikke venter dem noget som helst. Markedet og mentaliteten må ændres, dét er det afgørende og helt nye – selvfølgelig uden at folk skal have deres levestandard forringet som i USA og Storbritannien. Det kræver til en begyndelse noget nær revolutionerende skatte- og momsreformer. Ved at fremhæve det, placerer Villy Søvndal sig som øjeblikkets mest indsigtsfulde danske indenrigspolitiker.
»Nyrups gamle taler gør det ikke,« siger SF. Bedre kan det ikke siges.

SKULLE Nyrup alligevel tabe på tirsdag – hvilket vel er utænkeligt efter at al landsens kunstnere og kulturpersonligheder nu bakker ham op – har SF (og CASA) dog erobret sig et afgørende nyt udgangspunkt: Først fastlægge af mål for, hvad vi vil som samfund – for dernærst og dermed også skabe nye job for dem, der trues af eller allerede er udstødte. Et nederlag til Nyrup vil stille SF i en helt ny situation, hvor det forhåbentlig ikke kryber til køjs i skyggen af en groggy taber. Der efter al sandsynlighed ikke vil generobre magten på at sætte nogle af de nye, nødvendige dagsordener som denne.
SF (og CASA) må videreudvikle på samspil, dialog og partnerskab mellem det offentlige og det private – bl.a. knyttet til krav om sociale klausuler, arbejdsmiljø- og miljøhensyn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her