Læsetid: 4 min.

Et jeg trukket helt ind i sig selv

Succesforfatteren Nick Hornby har fået alt, hvad der kan krybe og gå af hippe forfattere, til at bidrage til en novellesamling om autistiske børn. Det er fornøjelig læsning – støtter et godt formål
2. november 2001

(2. sektion)

Noveller
Succesforfatteren Nick Hornby (Fodboldfeber, High Fidelity og Omkring en dreng) er far til en autistisk dreng, og for at fremme autistiske børns muligheder for at få en hensigtsmæssig skolegang har han redigeret en samling fortællinger, Samtaler med en engel, hvis royalties går til institutionen TreeHouse, der er den første skole for autistiske børn i Storbritannien. Den danske udgave af bogen støtter Sofieskolen i Bagsværd.
Hornby har fået alt, hvad der kan krybe og gå af hippe britiske og amerikanske bestsellerforfattere til at bidrage: Zadie Smith (Hvide tænder), Roddy Doyle (En stjerne ved navn Henry), Irvine Welsh (Trainspotting), Dave Eggers (Et hjertegribende værk af overvældende genialitet), Helen Fielding (Bridget Jones’ dagbog), John O’Farrell, Robert Harris, Melissa Banks, Giles Smith, Patrick Marber, Nick Hornby selv – og så debuterer skuespilleren Colin Firth som forfatter (ham den lækre mr. Darcy i Stolthed og fordom, hovedpersonen i Fodboldfeber og senest Mark Darcy i filmatiseringen af Bridget Jones’ dagbog.)

Jeg-fortællere
Autisme er en psykisk lidelse, hvor personen mister kontakten med andre mennesker og trækker sig ind i sig selv. Hornby skriver et fremragende forord om denne sygdom og om betydningen af den helt rigtige behandling af hans lille dreng. Måske er det derfor, at samtlige noveller er skrevet med udgangspunkt i jegformen. Via den dramatiserede jeg-fortæller træder vi nemlig ind i en enkelt persons indre verden, men i modsætning til autistens er almindelige menneskers jeg på én gang både deltagende og reflekterende.
Nogle af novellerne er absolut ikke særlig spændende. F.eks. er Helen Fieldings »Luckybitch« om en ældre kvindes tanker om forholdet til den voksne datter, mens hun ligger på badeværelsesgulvet efter et fald, direkte irriterende og totalt ligegyldig. Ordene ’popsmart’ og ’overfladisk’ melder sig omgående. Og hvorfor skal sådan en gammel dame have en lige så frimodig sprogbrug som datteren? Fielding er åbenbart kørt fast i en glat og hæsblæsende damebladsstil, der ikke hører nogen steder hjemme i denne kontekst.

Deltagelse – iagttagelse
De mest tankevækkende og vedkommende noveller er Colin Firths »Emma i Nattens Have«, Nick Hornbys »Jesus med brysterne«, Dave Eggers’ »Efter jeg blev smidt i vandet og før jeg druknede« og Roddy Doyles »Slaven«.
Colin Firths tema kan sammenlignes med følgende sentens i John Lennons sang
Beautiful Boy: »Life is what happens to you while you’re busy making other plans«. En lille dreng er dybt frustreret over alle de ting her i livet, der af de voksne konstant bliver afbrudt og aldrig gjort færdig. Med en vis kafkask klang kalder han dem »Departementet for Ingenting«. Kun den døende bedstemors eventyrlige historier tilbyder ham et stabilt fundament. Hun dør, og resten af novellen skildrer på indfølende vis drengens sorg over tabet – og over at hendes sidste historie ikke blev fortalt færdig. Nu må han selv tage over som historiefortæller.
I Nick Hornbys bidrag får en stor, kronraget og tatoveret tamp af en diskoteksdørmand job som kustode på et kunstmuseum. Hans opgaver bliver at passe på et kontroversielt billede af Jesus, der, når man går helt tæt på, består af små udklippede billeder af bryster fra pornoblade.
Novellen kredser om denne almindelige mands jordbundne, men også varmt humoristiske tanker om den intetsigende installationskunst, han er blevet plantet midt i:
»Der er ituskårne stykker af døde dyr rundt omkring og et telt og nogle tennisbolde, der svæver på strømmende luft, og der er et lille hus af beton og videoer med folk, der læser digte op. Det ligner et åbent hus-arrangement på en skole mere, end det ligner et museum. I ved, biologilokale det ene sted, engelsk ud til gården, film nede ved siden af toiletterne...«
Først forarges han over Jesus med brysterne, men langsomt kommer det til at stå hans hjerte nær, fordi han, bedre end nogen anden, i sin egenskab af daglig betragter, er den bedste til at vurdere, hvordan kunstværket faktisk fungerer.
Dave Eggers’ og Roddy Doyles bud er mere lyrisk stemte end de foregående. Eggers’ historie er en utrolig charmerende fortælling fra en hunds synspunkt, både før og efter den drukner i floden efter et blandt hunde frygtet, men også respektindgydende spring hen over floden. »Nogle løber, andre gør ikke,« lyder moralen.
Roddy Doyles fortæller er i begyndelsen af 40’erne og går ligesom sin far en langsom død i møde, idet han må erkende, at han godt kan lide at gå med hjemmesko: »Jeg har aldrig villet gå med hjemmesko. Når man begynder at gå med hjemmesko, er det overstået; livet er forbi. Det har jeg altid følt, siden jeg var teenager, og far fik et par hjemmesko af bedstemor og tog dem på, satte sig hen i sin stol i hjørnet og aldrig rejste sig derfra igen.«
En dag finder fortælleren en død rotte i køkkenet, og spørgsmålet »Hvad nu hvis familiens yngste havde fundet rotten, og den ikke havde været død?« indleder en lang tankestrøm om fordele og ulemper ved fortsat engagement og livsappetit, selvom man føler sig som en træt, langsom og uanvendelig midaldrende »ynkelig skid«.

Vendepunkter
Over en kam handler alle novellerne om vendepunkter i jeg’ets verden. Vendepunkter, der får dem til at blive voksne, til at forstå sider af tilværelsen, de tidligere havde været afskåret fra overhovedet at kunne udtale sig om, til at tage springet ud i det uvisse og til at komme videre i livet – med eller uden ternede sutsko på. Det er vendepunkter, der i højere grad gør dem deltagende i verden snarere end iagttagende, og det er netop denne glædelige udvikling, Hornby har observeret hos autistiske børn, der møder velfunderet forståelse og omsorg på en specialudviklet skole. Så køb bogen, og støt et godt formål – og få et par fornøjelige timers læsning i tilgift.

*Nick Hornby (red.): Samtaler med en engel. Oversat af Jan Hansen. 227 s., 289 kr. Lindhardt & Ringhof

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her