Læsetid: 2 min.

Tyskerne lemper indvandrerpolitikken

Den tyske regering fremlægger ny indvandringslov uden radikal beskæring af udlændinges muligheder
7. november 2001

BERLIN – Mens danske politikere forsøger at finde nye instrumenter til yderligere begrænsning af indvandringen, fremlægger den tyske regering i dag et lovforslag, der i nogen udstrækning lemper forholdene for indvandrere og flygtninge.
Efter halvanden måneds forhandlinger er SPD og De Grønne enedes om, at flygtninge, der forfølges på grund af deres køn, skal have mulighed for asyl.
Centralt i lovforslaget står arbejdsmigrationen. Trods en arbejdsløshed på ni procent vil regeringen give højt kvalificeret arbejdskraft fri indrejse og ubegrænset ophold. Hvis arbejdsgivere kan påvise mangel på specialister, som ikke falder ind under den første kategori, kan der også åbnes for disse.
For at styrke integrationen får indvandrerne krav på – og under visse omstændigheder pligt til – et kursus, der giver dem tyske sprogkundskaber samt indblik i samfundsopbygning, retsvæsen og kultur i det nye hjemland.

Tålt ophold forbedres
Desuden skal forholdene for de 250.000 flygtninge, der i øjeblikket lever i Tyskland på såkaldt ‘tålt ophold’, forbedres. ’Tålt ophold’ betyder, at flygtningene har fået afslag på asyl, men ikke kan udvises på grund af krig i deres hjemland, manglende oplysninger om hjemlandet eller risiko for forfølgelse i hjemlandet. De 250.000 lever i dag på tidsbegrænsede opholdstilladelser; ifølge forslaget skal flygtningenes forhold undersøges, og i vidt omfang tildeles permanent ophold.
Oprindeligt havde indenrigsminister Otto Schily (SPD) krævet hårde stramninger af lovgivningen, men det lykkedes De Grønne at bløde kravene op – bl.a. i reglerne om familiesammenføring, hvor Schily ville sætte aldersgrænsen for familiesammenføring af børn ned fra 16 år til 12. Nu sættes grænsen ved 14 år.
Lovforslaget mødes med hård kritik fra den borgerlige opposition, der truer med at nedstemme det i Forbundsrådet, parlamentets andet kammer, hvor delstatsrepræsentanterne sidder.
»Med det, der foreligger, bliver indvandringen hverken begrænset eller styret. Det var og er målestokken for CDU-CSU. Schily har givet efter for sit partis venstrefløj og De Grønne. (...) Dette forslag åbner for sluserne,« kommenterer Bayerns indenrigsminister Günther Beckstein (CSU) i Die Welt.
»Det er et forsøg på at skabe panik,« svarer Otto Schily, der mener, at CSU arbejder efter mottoet: »Lige meget hvad regeringen vil forelægge, bliver det afvist.«
Regeringen håber, at kirken og arbejdsgiverne vil lægge pres på CDU-CSU. Uden borgerlig støtte falder loven. SPD og De Grønne er i mindretal i Forbundsrådet.
Der lever 7,3 millioner ikke-tyskere i Tyskland, det svarer til ni procent af befolkningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her