Læsetid: 3 min.

Unge Helveg er på vippen

Flere kendte politikere er i fare for at ryge ud af Folketinget i aften
20. november 2001

Når stemmerne er blevet talt op i nat, er der en del politikere, der må konstatere, at de ikke længere er ansat ved det arbejdende folkestyre, herunder sandsynligvis også nogle af de landskendte.
Det viser en prognose, som professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har lavet for netavisen www.Altinget.dk.
Et af de mest prominente ofre falder i Københavns Amt, hvor tre radikale er låst i en strid om ét mandat. Kampen står mellem forsvarsordfører Morten Helveg Petersen, miljø- og trafikordfører Vibeke Peschardt og Tanveer Sharif, der ikke sidder i Folketinget for tiden.
Selv om Sharif, der er opstillet i Glostrup-kredsen, må forventes at indkassere en del indvandrerstemmer, så regnes han for outsideren i opgøret, der sandsynligvis primært vil komme til at stå mellem Peschardt og Morten Helveg. Ingen i Det Radikale Venstre tør spå om, hvem af de to der erobrer mandatet. Vurderingen er, at det bliver et meget snært kapløb.

Khader næsten sikker
Også andre kendte radikale er i fare for at ryge ud af Folketinget. Således taber udlændingeordfører Inger Marie Bruun-Vierø efter alt at dømme sit mandat i Østre Storkreds til Naser Khader. Og skatteordfører Anders Samuelsen opnår kun valg i Vestsjællands Amt, hvis partiet går frem fra de nuværende syv til ni mandater.
Det ottende mandat snupper kirkeminister Johannes Lebech formentlig i Skive-kredsen.
Han har dermed betydeligt bedre chancer for at få sig et fast kontor på Christiansborg end sin ministerkollega, udviklingsminister Anita Bay Bundegaard. Hun er opstillet i Ringkøbing Amt og opnår kun valg, hvis de radikale helt uventet bliver tildelt et tiende mandat af vælgerne.
Også hos de radikales regeringspartner, Socialdemokratiet, må en del medlemmer pakke kontorerne sammen, hvis partiet får et lige så dårligt valg, som meningsmålingerne tyder på.
I farezonen befinder sig blandt andre den tidligere trafikminister Sonja Mikelsen, IT-ordfører Ole Hække-rup, trafikordfører Poul Andersen og fødevareordfører Erling Christensen.
Andre socialdemokrater må ud at slås med deres partifæller om et enkelt mandat. Således er arbejdsminister Ove Hygum i Roskilde Amt involveret i en kamp med Henrik Sass Larsen om en enkelt plads på tinge. Og i Vest-sjællands Amt står opgøret mellem den unge retsordfører Sandy Brinck og projektleder Thomas Adelskov, der hidtil har siddet i Folketinget som suppleant og varetaget en del af IT-ordførerskabet.

Aaen i fare
Hos Enhedslisten har Risbjerg Thomsen vurderet, at Frank Aaens mandat i Nordjylland falder bort, hvis partiet går fra fem til fire mandater, men dette bestrides af partiet. Enhedslistens egne beregninger viser, at det er mandatet i Fyns Amt, der mistes.
Dette mandat bestrides lige nu af miljøordfører Søren Kolstrup, men han er flyttet til en kreds i Storstrøms Amt, der ikke giver valg.
Fyns Amt er istedet blevet overtaget af den 24-årige statskundskabsstuderende Pernille Rosenkrantz-Theil, der vil blive ny på tinge – hvis Enhedslisten altså holder sit femte mandat.
Går partiet frem, så vil det sjette mandat blive fordelt i en åben kamp mellem Per Clausen, Bent Hindrup Andersen og Mette Bloch Hansen.
Hvis CD lige netop sniger sig i Folketinget, så vil de fire mandater efter alt at dømme blive tildelt Mimi Jakobsen, Peter Duetoft, Ebbe Kalnæs og den selvstændige erhvervsdrivende Karin Valuer Leffers, der har overtaget Arne Melchiors kreds i Århus Amt.
Derimod må partiet formentlig sige farvel til Sonja Albrink, Yvonne Herløv Andersen og Susanne Clemensen. Sidstnævnte ligger dog til at få det femte mandat, hvis partiet vinder så mange.
Det vil i givet fald ske i konkurrence med A. Ben Had-dou, der i dag sidder i Københavns Borgerrepræsentation.

Stilling og Svanholdt
Hos SF er både Kaj Stillinger og sundhedsordfører Anni Svanholt i overhængende fare for at ryge ud. Til gengæld ser det ud til, at den 31-årige pakistanskfødte læge Kamal H. Qureshi styrer mod et sikkert valg i Søndre Storkreds.
De konservatives mest prominente tab bliver sandsynligvis den tidligere fremskridtsmand Tom Behnke, der har odds’ne imod sig i Århus Amt. Også suppleanten Eva Møller er i problemer i Frederiksborg Amt. En beskeden tilbagegang vil berøve hende pladsen på Borgen.
Venstre må forvente at få stort set alle sine medlemmer – og flere til – valgt ind. I Søndre Storkreds må Gyda Kongsted dog kæmpe med en seriøs udfordrer i skikkelse af projektleder Jesper Schou Hansen. Og i Viborg Amt må trafikordfører Svend Heiselberg ligeledes kæmpe med alvorlig ment modstand fra redaktør Inger Støjberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her