Læsetid: 2 min.

Uro omkring Roligheds medicinudspil

Valgflæsk kalder politikere og eksperter Sundhedsministerens udspil om alternativ behandling
8. november 2001

Næsten hver anden dansker har gjort brug af alternativ behandling. Men vi må selv betale for behandlingen, for politikerne vil ikke give tilskud, hvis der ikke er bevis for, at det virker. Danmark markerer sig i international sammenhæng ved den påfaldende mangel på medicinsk forskning på feltet. Socialdemokratiet har hidtil afvist støtte, men op til valget vil sundhedsminister Arne Rolighed give tre millioner til at forske i, hvilke alternative behandlingsformer, der virker. Men beløbet rækker kun til et enkelt seriøst forskningsprojekt eller tre phd.studerende i et år. Til sammenligning koster det to mia. kr. at søsætte et enkelt medicinsk produkt.
»Tre millioner er helt til grin,« siger Henriette Kjær, sundhedspolitisk ordfører (K): »Det er slet ikke nok til at give det afgørende ryk, som der er brug for,« siger hun, hvis parti har foreslået 20 millioner afsat.
SF mener heller ikke Arne Roligheds forslag hænger sammen: »Man kan ikke sige, at nu skal man have dokumentation, hvis man så ikke vil bevilge nok penge til at lave det,« siger Anni Svanholt, som er sundhedspolitisk ordfører i SF. CD er enige.
»Befolkningen vil gerne bruge alternativ behandling, men er ladt i stikken. Der skal meget mere drøn på,« siger Yvonne Herløv Andersen, sundhedspolitisk ordfører i CD, som foreslår integration af alternative behandlinger i fremtidens sundhedsarbejde, der både inkluderer forskning og uddannelse. Det vil kræve mindst ti mio. om året.

Bremseklods
Arne Rolighed vil give de tre millioner til Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling (ViFAB) i Århus. Centeret har fået tre mio. over tre år til at informere om alternativ behandling og koordinere forskningsprojekter. Plus yderligere tre millioner, som de kan uddele til forskningsprojekter.
I virkeligheden virker pengene til centeret i Århus som en bremseklods for andres arbejde, mener Lars Mikkelsen, formand for Landsorganisationen Natursundhedsrådet, paraplyorganisationen for alternative behandlere.
»Når vi søger om penge til projekter fra fonde, får vi altid at vide, at de venter på forskningsresultaterne fra ViFAB. Men de kan ikke komme frem med nogle forskningsresultater for de få penge, de får, og så får vi heller ikke penge til vores projekter,« siger Lars Mikkelsen.
Flere forskere peger på, at ViFAB slet ikke er det rette sted at sende pengene hen.
Det er et problem, at der ikke er særlig mange anerkendte forskere, der interesserer sig for ViFAB, mener Helle Johannessen, lektor ved Syddansk Universitet, som forsker i alternativ behandling.
»De får ansøgninger fra alternative behandlere, som rent metodisk er problematiske fordi de ikke er uddannet til at lave den slags arbejde. Hvis man kun poster penge i ViFAB får vi bare flere spredte projekter, som ikke rigtig kan bruges til noget. Det ville være bedre om pengene gik til det samlede forskningsprojekt som forskningsrådene har forslået. Det ville tiltrække anerkendte forskere,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her