Læsetid: 4 min.

USA kan blive suget ind i afghansk borgerkrig

Kritikken af Pentagons krigsførelse vokser blandt respekterede militæreksperter i USA
6. november 2001

Kritikken af Pentagons krigsførelse vokser blandt respekterede militæreksperter
i USA

Strategikritik
BOSTON – Den barske af-ghanske vinter nærmer sig med hasteskridt, og foreløbig tyder intet på, at den amerikanske krigsmaskine vil operere i lavere gear og vente på bedre betingelser i foråret til at knække Taleban-regimet og eliminere Osama bin Ladens al-Qaeda styrker.
Tværtimod tyder alt på, at Pentagon planlægger nådeløse bombardementer af Talebans skyttegrave nord for Kabul og omkring den nordvestlige by Maza e-Shariff. Bombefly vil ramme pansrede mandskabsvogne, svær skyts, ammunitionslagre, forbindelseslinjer, forsyninger og enhver militær kolonne, der bevæger sig på åbent terræn vinteren igennem.
For to uger siden hævdede chefen for generalstaben, general Richard Myers, at denne strategi havde »svækket Taleban-styrkerne betydeligt«. Under et tv-interview søndag måtte han imidlertid indrømme, at han havde fortalt sig: »Hvad, jeg mente var, at vi har det militære initiativ,« sagde general Myers.
Bag denne noget kryptiske udtalelse ligger en stigende erkendelse i Pentagon af, at de hårde bombardementer af skyttegrave og andre militære mål – med civile tab til følge – har styrket Taleban-styrets moral og popularitet i det centrale og især sydlige Afghanistan. Selv om fjendens infrastruktur er blevet smadret til næsten uigenkendelighed, og regeringen ikke længere er i stand til at styre landet, er Taleban-styrkerne vokset i antal. Flere er rede til at dø for sagen. Eller sagt på en anden måde: Kæmpe for deres land.
»Da krigen startede, var formålet at angribe terror-organisationen al-Qaeda og dem, der giver Osama bin Laden ly. Nu er vi endt op med at bekæmpe Taleban-soldater. Det er et frygteligt dilemma,« siger militærhistorikeren Robert Pape, professor på University of Chicago, til Information.
»Problemet er, at Taleban ikke har nogle steder at flygte hen. De kan enten kæmpe eller smelte væk blandt civilbefolkningen. Osama bin Laden og hans løjtnanter kan derimod flygte fra Afghani-stan og slå lejr i Tjetjenien, Somalia, Jemen, Sudan eller andre lovløse steder. Herfra kan de så fortsætte deres terroroffensiv. Facit bliver, at USA suges ind i en borgerkrig i Afghanistan, mens fuglen er fløjet.«
Robert Pape er forfatter til bogen Bombing to Win: Airpower and Coercion in War.
Papes skeptiske holdning til den måde, hvorpå Pentagon fører en ’ny slags krig’ mod internationale terrorgrupper, deles af et voksende antal militæreksperter med en midterposition i debatten: »Jeg tilhører ikke fløjen, som siger ’giv fred en chance’. Jeg håber, at vi vinder over al-Qaeda, men min frygt er, at vi måske vinder slaget mod Taleban, men taber den langt vigtigere krig mod terrorismen.«

Bør stoppe bombning
En anden professor fra University of Chicago argumenterede i søndags i en kronik i New York Times for at stoppe luftbombardementer og opgive mulige planer om indsættelse af landtropper.
»Det er ekstremt svært at lokalisere og ødelægge Taleban-styrker fra luften, fordi de simpelthen forsvinder ud i den blå luft. Herudover er det mildest talt uklart, hvordan Pentagon vil overkomme at indsætte en større landstyrke i Afghanistan. Måske kunne man flyve let infanteri ind fra Usbekistan, men tunge divisioner kan kun rykke ind gennem Paki-stan eller fra Centralasien. Jeg tvivler på, at disse nabostater vil give tilladelse,« skriver John Mearsheimer, forfatter til The Tragedy of Great Power Politics.
Mearsheimer ser hellere, at USA fokuserer på at ’bestikke’ lokale anti-taleban grupper i det sydlige Afghanistan, sende mere nødhjælp til interne flygtninge, bombardere afghanerne med mere propaganda og gennemføre hemmelige militæroperationer mod al-Qaeda.
Robert Pape øjner en stor chance for at gøre fremskridt denne vinter i offensiven mod al-Qaeda, hvis USA vælger at koncentrere sig om andre fronter end udelukkende den militære.
»Det er højt begrænset, hvilken militære værdi det har at fortsætte med intensive bombardementer og placering af små specialstyrker i det nordlige Afghanistan, der har til opgave at identificere mål,« siger han. »Det ville være bedre at nedsætte luftbombardementer og gøre alt, hvad der er muligt, for at skaffe humanitær hjælp til civilbefolkningen inde i Afghanistan. Det sender et signal. Vi skal også sørge for at bistå Pakistan økonomisk i en sådan grad, at den store middelklasse i landet kan føle det på deres levestandard, at USA bakker op om dem. Det har vi fem-seks måneder til.«

Efterretningsnetværk
Professor Pape foreslår endvidere, at CIA og Pentagon bruger vinteren til at etablere et bedre efterretningsnetværk i Afghanistan – bl.a. ved at bestikke moderate Taleban-elementer og stammer til at samarbejde.
»Hvis vi ingen anden udvej ser end at angribe med landtropper til foråret, så har vi i det mindste skabt nogle bedre betingelser for at vinde i løbet af vinteren,« siger han.
Om USA kan vinde denne krig, stiller han spørgsmålstegn ved: »Uanset, hvad vi gør fra nu af, er vi dømt til at blive trukket ind i en borgerkrig. Den vil minde om Vietnam, hvor vi ikke kunne skelne mellem sydvietnamesere og Vietcong. Taleban forsvinder som regulære styrker og starter en guerillakrig – enten mod de nye magthavere eller mod vores landtropper.«
Det er naturligvis en situation, der passer som fod i hose til Osama bin Ladens strategi, bemærker Robert Pape.
»Gennem de seneste fem-seks års borgerkrig har al-Qaeda rekrutteret tusinder af terrorister blandt afghanere, pakistanere og andre nationaliteter. Nu udvides rekrutteringsbasen. Desværre ser det ud til, at krigen mod terror vil have en frygtelig pris. Borgerkrigen i Afghanistan vil blusse op igen. Flere civile vil dø. Al-Qaeda rekrutterer flere terrorister. Pakistans befolkning vender sig mod USA, og hvad sker der med landets atomvåben? Resultatet kunne blive en øget terrortrussel mod USA og amerikanere,« lyder hans dystre forudsigelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her