Læsetid: 4 min.

Vækst efter branden

I Kolding midtby er der ingen butiksdød – hjernedød måske, men ingen butiksdød
13. november 2001

Fra Fanø til Dragør
Der er nu noget befriende over en by, hvor man kan stoppe den første og bedste jeg-er-lidt-af-en-punker-i-hvert-fald-lidt-af-en-vild-én-tøs på gågaden og spørge, hvor man går hen her i byen, hvor den bedste café er, caféen, og hun uden den mindste tøven er i stand til at svare.
»Knuds Garage«, lyder svaret f.eks., hvis man er i Kolding. Og så kan man gå derhen, se folk an, lære dem at kende og lære at holde af stedet. Eller også kan man bare se at flytte.
»You are either with us or against us,« som en kendt nu-siddende præsident udtrykker det. Og sådan er det også her i Jylland.
Jeg har slået følge med to piger, der kan lede mig gennem det koldingensiske gågadehelvede, ned til stedet, caféen. Jeanette på 19, der syr og egentlig bor i København nu, men er hjemme på ferie et smut, og Sara på 23, der går på Designskolen og er bartender.
Og Knuds Garage ér stedet, omend endnu et noget tomt sted. Klokken er halv to, eftermiddag, og de seks tilstedeværende drikker kaffe eller spiller backgammon, eller begge dele, som man nu gør det på café.

Glad optimisme
Lad os slå det fast med det samme: Ingen af dem er synderligt interesserede i politik. Og jo, selvfølgelig skal de da nok stemme, selv om det måske ikke er kommunen, der er deres første tanke værd, når de vågner om morgenen.
Pigerne brokker sig over, at kommunen har brugt så mange penge på at istandsætte ’Godset’, en tidligere godsbanebygning, der nu tjener som musik og kulturhus, at der ingen penge er til driften. Og at dem, der bruges, går til den forkerte musik.
Derudover er de kede af, at der ikke længere er en biograf i Kolding midtby, for den er flyttet ud i Kolding Storcenter i udkanten af byen. Og at kommunen i det mindste kunne lade busserne køre til midnat og ikke bare til kl. 23.30, så man kunne komme hjem igen, hvis man er så dristig at begive sig ud i en helaftensfilm.

Som gågader er flest
Den samme beklagelse hører man hos den stedlige Tøjekspert i gågaden. Men han klager nu ikke over storcentret – »det er ikke til diskussion længere,« mener tøjeksperten, der ikke vil nævnes ved navn.
»Det, der er brug for, her efter den 11. september, er en glad optimisme, ikke kritik,« siger tøjeksperten.
»Men det skal vi nok selv sige til borgmesteren. Han køber nemlig sit tøj her, for han har god smag,« lyder det.
Udenfor er gågaden i Kolding som gågader flest. Beklædt med kommunefliser, enkelte steder med røde sten til adspredelse, og ellers almindelige brosten. Ole Jensen. Ure-Guld-Sølv. Cha Cha. Bianco Footwear. H&M. 4 You. Fætter BR. Synoptik. Tordenskjold Nightclub. Danske flag. Ikke megen butiksdød her.

Borgmester-kaffe
»Du er så ung, så du ved det nok ikke, men vi var jo i krig med spanierne engang,« siger borgmestersekretæren under rundvisningen på rådhuset.
»De brændte Koldinghus af, spanierne,« fortsætter hun og hentyder til dengang, i 1807, der, som led i Napoleonskrigene, var spanske tropper indlogeret på Koldinghus, og fordi de frøs så morderligt her i det høje nord, kom til at sætte ild til lortet.
»Og de soldater kom netop fra Huéscar, vores venskabsby i Spanien. Så hver gang de er på besøg her i Kolding, beder borgmesteren dem om at aflevere tændstikker og lightere ved indgangen,« fortæller hun, mens vi står og betragter de udstillede gaver fra venskabsbyerne – heriblandt en fin cigarkasse fra Huéscar.
Borgmesteren, Per Bødker Andersen (A), er en venligt smilende mand, med mørkt hår og gråsprængt fuldskæg iført blåternet skjorte, guldslips med sorte streger, og ja, det er købt i Tøjeksperten, selv om Per Bødker så sandelig også køber noget af sit tøj i for eksempel Jørgen & Jørgine.

Væksten skal fortsætte
For Per Bødker Andersen er det vigtigste at sikre, at væksten kan fortsætte, og at der er balance i de offentlige tilbud, så alle grupper tilgodeses. Så folkeskolen ikke bliver vigtigere end børnepasningen end ældreplejen.
Samtidig skal en trekant-kommune som Kolding, der er i konstant konkurrence med Vejle og Fredericia, hele tiden sikre, at den er attraktiv for byens borgere.
Kolding har gjort meget for at udvikle kommunen, så Kolding får ry af at være uddannelsesby. Designskolen, Kolding Købmandsskole og samarbejdet mellem uddannelses-institutionerne i Sønderjylland og på Fyn.
Efter sammenlægningen af Handelshøjskole Syd og Odense Universitet er Kolding således blevet en universitetsby, og skiltene i midtbyen taler sit tydelig sprog: »Universitetet«, står der før pilen.
På pigernes brok over det manglende kulturliv i Kolding, svarer Per Bødker Andersen, at man må indse, at en by som Kolding, med godt 6.200 indbyggere, ikke kan levere samme kulturelle udbud, som København eller Århus.
»Men Kolding har et rigt udbud af foreningsbaseret kulturliv med aktive mennesker, der virkelig gør en indsats. Problemet er, at når man er ung, så ’specialiserer’ man sig meget i forhold til for eksempel musikken, og derfor er det meget svært at levere et udbud, der gør alle grupperne tilfredse. Og det er vel heller ikke kommunens opgave. Det er jo restaurationslivet, der afgør det.«
»Og hvad biografen angår, så er det jo et frit erhverv. Den gamle biograf lå i nogle omgivelser, som kunderne valgte fra. Besøgstallet fra den nye biograf – husk på, at det er samme ejer – viser, at det er en stor succes. Så det er reelt en udvikling, borgerne, forbrugerne, selv har ønsket sig,« siger Per Bødker Andersen.

FAKTA
Kolding i tal
*Indbyggere: 61.722
Skatteprocent: 21,5
Grundskyldspromille: 20
*Borgmester: Per Bødker
Andersen, A
1. Vice-borgmester: Jørgen Jessen, V
*Kommunevalget 1997
Vælgere: 47.283
Stemmeprocent: 64,5
A: 11.174 (9)
B: 679 (1)
C: 2.679 (2)
D: 179 (0)
F: 3.712 (3)
L (Lokallisten): 88 (0)
N (Naturlovspartiet): 97 (0)
O: 2.763 (2)
Q: 403 (0)
V. 7.412 (7)
Z: 943 (1)

*Dette er den tredje artikel fra en rejse gennem til kommunale Danmark. De første blev bragt 7. og 10.-11. nov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her