Læsetid: 5 min.

Valggys i Vejle

I Vejle vil V og K – efter otte års samarbejde – ikke pege på Flemming Christensen. I stedet er opstået en borgerlig borgerliste, der alene har til formål at støtte SF-borgmesteren
10. november 2001

Fra Fanø til Dragør
»Vejle ligger jo i et hul i jorden. Der er ikke noget at gøre. Du skal helt ned i bunden for at komme ud.«
Boye Andreasen, konservativt byrådsmedlem i Vejle kommune, griner lidt og konen griner med i baggrunden.
Det er trafikken, han hentyder til, omend det nok også godt kunne have været møntet på den noget prekære, politiske situation i byen. Der er der gået »valgbrunst« i det, som Boye Andreasen udtrykker det.
De borgerlige har op til valget meldt ud, at de ikke på
forhånd ønsker at pege på SF’eren Flemming Christensen. V, K og SF brød ellers for otte år siden 74 års socialdemokratisk styre, og de konservative har faktisk kun ros til overs for SF’eren.
Men nu stiller de med deres egen kandidat og har fremlagt et fælles budgetforslag sammen med socialdemokraterne.
Og da Flemming Christensen heller ikke selv ligefrem er nogen grønskolling ud i det politiske, har SF fremlagt et budgetforslag, hvori indgår en skattelettelse. Ganske vist kun på 0,3 procent, svarende til godt 20 millioner kroner, men immervæk en skattelettelse. Hvilket har fået de borgerlige til at frygte, at et af valgtemaerne dermed bliver, at de borgerlige partier siger nej til skattelettelser.

Den dyre gågade
Og er der noget, borgerne i Vejle kan lide, så er det skattelettelser. I hvert fald, hvis man spørger Nicolai Transel, der er elev i tøjbutikken Jack & Jones i Vejle midtby. Og ikke fordi han har tænkt sig at stemme på SF – »slet ikke« – men alligevel synes han, at borgmesteren har gjort det meget godt.
Nu er det heller ikke kommunalpolitik, han går allermest op i – »de hoveder interesserer mig ikke,« som han udtrykker det. Men den nye gågade i midtbyen, hvor butikken ligger, er blevet rigtig fin, synes han.
Og dyr har den i alle fald været. Små 30-40 millioner over et par år har man i Vejle bekostet på at smukkesere midtbyen – medfinansieret af erhvervslivet – og udlægge store, granitlignende sten i gågaden, nogle med rune-indskrift, suppleret af gadelamper, der med god vilje kan minde lidt om svaner med udslåede vinger.
Enkelte steder har man endda lagt panserglas i gågaden, så turister og andet godtfolk kan beundre den underliggende middelaldergade fra omkring år 1350.

Heksekedlen
»Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det nok lidt af en heksekeddel, vi er havnet i her i Vejle,« siger Karen Delfs, der er byrådsmedlem for SF i Vejle kommune, da vi får sat os ned ved det lyse bøgetræsbord i stuen.
Huset ligger ellers fredeligt nok, på en af Vejles mange høje, og man kan se ud over det meste af dalen. Solen stråler om kap med de med svampmalede lyseblå vægge, knægten maler med tuscher, og Karen Delfs skænker te op.
»Vi har haft et upåklageligt samarbejde i otte år, men nu er det ikke andet en politisk fnidder,« siger hun og udtrykker sin bekymring for, at befolkningen bliver trætte af politisk mudderkastning.
»Vores problem er, at vi er nødt til at udstille de andre borgmesterkandidaters svagheder, så folk kan se, at Flemming Christensen er den bedste. Og det er beklageligt, for de fleste er nok mere interesserede i hvilken politik, vi har tænkt os at føre, end i om den ene er venner med den anden eller hvad. Kommunalpolitik kommer jo let til at virke lidt afkoblet fra resten af verden«
Hun retter lidt på sønnikes malekunst, der er i færd med at bevæge sig ud på bordpladen, og på sit lystblonde, let grående hår. Over hende hænger en bordlampe af glas, magen til den, Esbjergs borgmester, Johnny Søtrup, har hængene i sommerhuset på Fanø.
– Er I egentlig ikke lidt en særlig type mennesker, Jer kommunalpolitikere?
»Joh ..., nu bliver de andre nok lidt sure, når jeg siger det, men i Vejle består byrådet fortrinsvis af ældre herrer. Mænd, der bruger det lidt som en retræte-post – det giver jo en vis anseelse i lokalområdet. Jeg er den yngste i byrådet, og jeg er 41 år.«
»Og så er der meget få kvinder. Seks stykker i alt, tror jeg. De tre af dem er SF’ere,« siger hun.
Borgmesteren, Flemming Christensen, ser nu ikke det kommunalpolitiske som nogen retrætepost. Men han er jo også borgmester. Og selv om han ikke længere med støtte fra de borgerlige partier, tror han på de borgerlige vælgere:
Efter VK-udmeldingen er der nemlig opstået en tværpolitisk borgerliste, bl.a. på foranledning af den lokale oliekonge, Olaf Haahr. Og Flemming Christensen gætter, at den kan få så meget som 12-15 procent af stemmerne.
– Men hvordan kan det være, at den lokale oliekonge, Olaf Haahr, der ejer Haahr Benzin, i det hele taget ønsker at støtte en SF’er?
»Det er fordi, han er den bedste borgmester. Vi har ikke nogen klassekamp her i Vejle. Og det er ikke SF, jeg støtter, men Flemming Christensen. Han har siddet i otte år og været virkelig god for Vejle. Vejle er den eneste kommune, der ikke blot har formået at fastholde skatten, men ligefrem sætte den ned, uden at det er gået ud over service-niveauet. Det vil V og K sætte over styr. De vil skifte en usædvanlig dygtig mand ud med helt uprøvede kræfter, der end ikke sidder i byrådet,« siger Olaf Haahr.
Og så er der hornorkester. Bedst som jeg sidder på hotelværelset og skriver – klokken er henad de 22-stykker – marcherer et halvt hundrede blåskjortede spejdere forbi, med hornorkester i front og fakkeltog i siderne og bag.
Jeg indhenter dem, netop som de drejer af i retning af kommunekontoret, og spørger en stor, rund, rødmosset mand med skæg og fakkel, om hvorfor de dog render rundt i gaderne så sent.
»Ikke for nogen grund. Vi holder kursus i den her uge, og så går vi lidt rundt i gaderne. Nu har vi været nede i byen, nu skal vi ud igen,« siger han.

*Dette er den anden artikel fra en rejse gennem til kommunale Danmark. Den første blev bragt 7. nov. Serien fortsætter

FAKTA
Vejle i tal
*Indbyggere: 54.574
Skatteprocent: 19,6
Grundskyldspromile: 23
nBorgmester:
Flemming Christensen, SF
1. Vice-borgmester:
Gert Eg, V
*Kommunevalget 1997:
Vælgere: 42.382
Stemmeprocent: 66,7
A: 8.612 (8)
B: 782 (0)
C: 2.014 (2)
D: 124 (0)
F: 7.118 (7)
O: 1.921 (2)
Q: 371 (0)
V: 6.439 (6)
Z: 190 (0)
T: (Tværsocialisterne) 231 (0)
E: (Sammenslutningen af
bevidst arbejdssky elementer) 84 (0)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her