Læsetid: 2 min.

Valgnoter

23. november 2001


’Dansk valg med stank af racisme’
»Magtskifte i stank af racisme,« var i går overskriften til en artikel om det danske jordskredsvalg i den fransksprogede belgiske avis Le Soir, der betegner tonen den danske valgkamp som »ekstremt hård i forhold til indvandrere og flygtninge«.
Dermed føjer den belgiske avis sig til rækken af bekymrede, udenlandske reaktioner på den dominerende plads, som indvandrerfjendske synspunkter fik i den danske valgkampagne.
Le Soir noterer sig, at »mange kommentatorer ser Danmark i en ny Østrigs-sag« med henvisning til den pinagtige EU-krise i fjor, da 14 EU-lande besluttede at lægge den østrigske højreregering på is på grund af dens indvandrerfjendske holdninger.
Avisen hæfter sig især ved Venstres valgkamp, hvor løfterne om at begrænse flygtninge og indvandreres adgang til familiesammenføring og en omstridt valgplakat med et billede af vrede indvandrere og overskriften ’Tid til forandring’, kalkerede den indvandrerfjendske politik, som Dansk Folkeparti ellers står for i folketinget.

Anders Fogh i top
*Danmarks kommende statsminister blev en suveræn vinder af Top Ti over kandidater med flest personlige stemmer. Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, fik over 70.000 personlige stemmer ved sin første opstilling i Københavns Amt efter 23 år i Folketinget for Viborg Amt. Dermed slog han sin forgænger Uffe Ellemann-Jensen, som i 1998 fik ca. 60.000 personlige stemmer i Århus Amt.
Top Ti over personlige stemmer ved valget med stemmetallet fra 1998 i parentes:
1) Anders Fogh Rasmussen (V) 70.024 (16.902)
2) Svend Auken (S) 47.686 (61.321)
3) Pia Kjærsgaard (DF) 35.619 (26.640)
4) Bendt Bendtsen (K) 33.619 (10.663)
5) Poul Nyrup Rasmussen (S) 24.543 (24.509)
6) Lars Løkke Rasmussen (V) 22.475 (5.226)
7) Lene Espersen (K) 22.049 (8.727)
8) Jørgen Winther (V) 19.939 (4.681)
9) Mogens Lykketoft (S) 19.191 (14.267)
10) Frank Jensen (S) 19.172 (24.324)

Ove Hygum ikke i Folketinget
*Fung. arbejdsminister Ove Hygum (S) blev ikke valgt til Folketinget. Han blev slået af fhv. DSU-formand Henrik Sass Larsen, som fik cirka 11.000 stemmer i Roskilde Amt mod godt 8250 til Ove Hygum. Fung. fødevareminister Ritt Bjerregaard blev S-topscorer med over 23.000 stemmer.
11.664 stemte personligt på Ritt Bjerregaard, mens Henrik Sass Larsen og Ove Hygum fik henholdsvis 5543 og 4110 personlige stemmer.
Socialdemokratiet udskiftede begge kandidater, fordi fhv. EU-ordfører Ove Fich og Helen Beim ikke genopstillede.
Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech blev genvalgt, da partiet vandt et mandat fra SF. Det gav også genvalg til Venstres udenrigsordfører Jens Hald Madsen. Han fik dobbelt gevinst af tripel-valget, da han også afløste KL's fhv. formand Evan Jensen som borgmester med absolut flertal i Lejre kommune. Venstres flotte valg trak den tredje kandidat, advokat Flemming Damgaard Larsen, i Folketinget.
Dansk Folkeparti fik nyvalgt informations-assistent Pia Kristensen, mens den konservative finansordfører Gitte Seeberg genvandt sit mandat

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu