Læsetid: 3 min.

video & dvd

23. november 2001

(2. sektion)

Godfather-trilogien
*Da dvd-mediet for godt fire år siden blev introduceret, lavede de fleste filmfans en liste over de udgivelser, som de allermest ønskede sig. Højst på listen stod George Lucas’ Star Wars-trilogi, Steven Spielbergs film og Francis Ford Coppolas Godfather-trilogi. Siden dengang er kun en god håndfuld af Spielbergs film blevet udsendt på dvd, mens Star Wars og Indiana Jones lader vente på sig. Men til manges store glæde blev Godfather-filmene for ganske nylig udsendt i et lækkert bokssæt med fem dvd’er, hvoraf de fire rummer filmene (Godfather II fylder to discs), mens den femte er spækket med ekstramateriale.

Godfather I & II
*Jeg har altid elsket åbningssekvensen i Godfather (1972), hvor et stort bryllup i familien Corleone danner kulørt bagtæppe for Don Corleones (Marlon Brando) mere eller mindre lyssky forretninger med venner og bekendte. Der krydsklippes fermt mellem Don’ens mørke kontor og bryllupsgæsternes glade sang og dans. I et hjørne udenfor sidder Don Corleones yngste søn Michael (Al Pacino) sammen med sin kæreste Kay (Diane Keaton) og betragter festlighederne og fortæller hende om de mange skumle gæster og familieforetagendet, der mestendels beskæftiger sig med afpresning og trusler.
Godfather-filmene fortæller den tragiske saga om den uskyldige Michael, der modvilligt bliver trukket ind i familieforretningen, da han forsøger at beskytte sin far mod lumske konkurrenter. Michael kæmper sig gennem tre årtier op til at blive en af USA’s mest magtfulde mafiosi, dog ønsker han sig intet andet end at gøre sine forretninger lovlige. Men målet kommer til at hellige midlerne, og Michael ender som et bittert og meget ensomt menneske, der har mistet det meste af sin familie og skubbet sin kone og sine børn fra sig.
Godfather og efterfølgeren, Godfather II (1974), som Coppola begge skrev i samarbejde med forfatteren bag bogen, Mario Puzo, er to af 70’ernes helt store film – 70’ernes svar på Borte med blæsten er den blevet kaldt. Visuelt og indholdsmæssigt er de fængslende fra begyndelse til slut og byder på fremragende præstationer fra en lang række af USA’s bedste skuespillere: Pacino, Brando og Keaton, selvfølgelig, men også Robert De Niro, Talia Shire og Robert Duvall og James Caan som Michaels brødre Tom og Sonny.

Godfather 3
*I 1990 lod Coppola sig overtale til – igen sammen med Puzo – at føje endnu et kapitel til historien om familien Corleone. Godfather 3 er ikke nogen dårlig film, men den har heller ikke den pondus og episke vælde, som var en af de to første films mange styrker. I filmen er Michael Corleone blevet midaldrende og står for endelig med Pavens velsignelse og syndsforladelse at skulle blive respektabel.
Men, som han siger, »every time I try to get out, they pull me back in!« Michael tager Sonnys illegetime søn (Andy Garcia) til sig og overlader styring til ham, da tingene langsomt glider ham af hænde. Det er ikke den bedst tænkelige afslutning på Corleone-sagaen, men den fungerer, og et slags punktum er sat, da den slutter.

Ekstramaterialet
*Alle tre film er forsynet med interessante kommentarspor af Francis Ford Coppola, men spændende bliver det for alvor først med den fjerde dvd, der kræser for de Godfather-fans, som bare ikke kan få nok.
Der er næsten ikke det aspekt af tilblivelsen af de tre film, som ikke endevendes på dvd’en. Bl.a. fotografen Gordon Willis fortæller om den gennemkomponerede og elegante billedside, mens Coppola og Mario Puzo går i dybden med deres arbejde med manuskripterne til de tre film.
Vældig fascinerende er to dokumentarfilm, som går tæt på instruktørens arbejdsmetode. I Francis Coppolas Notebook fortæller instruktøren selv om, hvordan han metodisk gennemgik Puzos bog og fandt de passager og stemninger, han mente skulle med i filmene. Beretningen akkompagneres af klip fra Godfather I & II, hvor man så kan se, hvordan instruktørens valg kom til at se ud i de færdige film.
I The Godfather Family: A Look Inside, som er lavet under optagelserne til den tredje film, får vi serveret hele historien om, hvordan Coppola baksede med at få de tre film op at stå. Der er masser af sjove test-optagelser med den meget unge Al Pacino, som Coppola havde set på Broadway og absolut ville bruge i rollen som Michael. Men Paramount, der producerede de tre film, ville ikke have den unge, ukendte skuespiller i så vigtig en rolle, ligesom de var usikre på, om Coppola, der også var et forholdsvis ubeskrevet blad, kunne løfte opgaven.

*Godfather-boksen kan købes på dvd via www.laserdisken.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her