Læsetid: 2 min.

Det vigtigste er at deltage

Mirzet og Daida fra foreningen af unge fra Bosnien-Herzegovina om deres forhold til politik, statsborgerskab, valg og demokrati i Danmark
13. november 2001

Eks-jugoslaverne
Daida kommer oprindeligt fra Mostar. Hun kom til Danmark og til Lolland-Falster som 13-årig, i 1993.
»Livet stopper, mens man venter,« fortæller hun om den tid, hun tilbragte i flygtningelejren. Men livet går videre, og hun bor nu på Amager, læser engelsk og økonomi på universitetet, og føler sig som aktiv medborger i Danmark.
Begge de unge er enige om, at det er vigtigt at stemme. Og begge har gjort sig mange tanker op til valget.
»Jeg vil stemme personligt og jeg vil orientere mig om politikerens fortid, om hvad han har gjort for kommunen og for at gøre livet bedre for folk. Det skal selvfølgeligt være en såkaldt indvandrervenlig politiker, men det er ikke integration som står øverst på listen. Øverst står ærlighed, fornuft, en realistisk plan og ikke noget med at love for meget«, siger hun.
Mirzet kom til Danmark i 1992 som 16-årig, til en flygtningelejr på Frederiksberg. Han læser nu kemi på DTU i Lyngby. Mirzet har været i Danmark længe nok til at kunne stemme før, men har ikke villet.
»Jeg vidste ikke nok om politik, og så synes jeg, at det er uansvarligt at stemme, når man ved for lidt,« fortæller han.
»Til Folketinget ville jeg stemme på det Radikale Venstre, fordi de har en meget konsekvent politik. De har gjort, hvad de har sagt, de har en fornuftig uddannelsespolitik og et realistisk syn på verden. Andre partier, især de borgerlige, lover alt for meget, mener han.«
– Men du har jo ikke stemmeret til Folketinget?
»Nej, men derfor er det vigtigt at have en holdning alligevel. Nu, hvor vi har væn-net os til tanken om at blive i Danmark, mener vi faktisk, at vi har et vigtigt bud på en integrationsmodel«.
»Mange siger, at flygtningene fra Eksjugoslavien er den gruppe, som er bedst integreret i samfundet. Som gruppe kan vi spille en vigtig rolle og hjælpe andre med at få det bedre i Danmark. Vores vision er at blive et ’forbillede af integration til andre grupper og en solid partner til det danske samfund’,« citerer de begge i kor.
Kurset i weekenden samlede unge bosniere fra hele Danmark til møde og debat med repræsentanter fra forskellige partier, og til diskussioner om identitet, statsborgerskab, valgdeltagelse, og politik.
»Vi holder kurset på bosnisk. Ikke fordi vi ikke kan lide det danske sprog, men fordi det er vigtigt at holde fast i, at man har et eget sprog. Det er en af de ting, som forhindrer os i at blive assimileret, og det er en forudsætning for at blive integreret med sin egen identitet i behold. Vi opfordrer alle medlemmer og deltagere til at stemme, fordi det er vigtigt at deltage, følge med, føle at du bliver hørt, at din mening gælder«, siger Mirzet.
Et af de råd Mirzet og Daida kan give videre er at lægge vægt på uddannelse.
»Det er gennem uddannelsessystemet, at man kommer rigtigt ind i tankegangen i Danmark,« siger Daida. Og Mizet tilføjer: »Det allervigtigste for politikerne er at sørge for, at de unge har gode vilkår, og at uddannelsessystemet er godt. Ellers tager de unge bare deres uddannelse og arbejde et andet sted, og så mister Danmark dem. Vi skal beholde de unge,« siger Mirzet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu