Læsetid: 2 min.

web.hvad.hvor

9. november 2001

(2. sektion)

www.tiderneskifter.dk
*Forlaget Tiderne Skifter har siden sin spæde marxistiske start i 1973 arbejdet sig op til en solid plads i den danske forlagsbranches absolutte mellemgrund. Forlaget satser primært på den slags oversatte litteratur, der har et ben på bestsellerlisterne og et i den litterære kvalitet. Det er sådan set cool nok – i hvert fald skal der ingen klager lyde herfra, så længe det er Tiderne Skifter, som udgiver USA’s bedste og vigtigste nulevende forfatter Thomas Pynchon. Godt nok har man indtil videre af uransagelige årsager kun fået oversat de to mindst gode romaner, men det skulle der meget snart blive rådet bod på med udgivelsen af Mason & Dixon fra 1997. Og derefter forhåbentlig inden for en overskuelig fremtid af det absolutte hovedværk fra 1973, Gravity’s Rainbow. ML

www.themodernword.com/pynchon/
*Pynchon er en af Nettets mest populære forfattere. Der er adskillige hjemmesider helliget enten forfatteren selv (der siden midten af 60’erne har været forsvundet fra offentlighedens øjne) eller de fem romaner, som har skabt hans berømmelse – eller selvfølgelig begge dele. Som det så ofte er tilfældet, er The Modern Word det fedeste sted at starte. Her er der både links til anmeldelser og analyser af bøgerne og alt muligt andet godt. Der er for eksempel også en liste over musikere, som har ladet sig inspirere af Pynchon. Den er alenlang og inkluderer f.eks. Nirvana. Lyder følgende linjer måske bekendt for en og anden: »Nev-ver, –mind, whatcha hear from your car / Take a lookit just –how –keen –they are, / Nev –ver, –mind, –what, your calendar say, / Ev’rybody’s nine months old today! Hey! / Pages are turnin’ pages / Nobody’s in –their, –ca, –ges, / Spirit’s just so –con, –ta, –gious– ...« ML

www.hyperarts.com/pynchon/
*Som læser af Pynchons store romaner kan man godt med jævne mellemrum føle, at man har behov for et særligt leksikon, man lige kan have ved hånden til at forklare de utallige mere eller mindre obskure referencer til såvel høj- som massekulturelle fænomener fra Asta Nielsen (OK, den klarer man nok nogenlunde som dansker) og Audie Murphy til Stephan George og Hugo Wolff. Den slags bøger findes faktisk til bl.a. Gravity’s Rainbow, men så vidt jeg ved (endnu) ikke til Mason & Dixon. Men så kan man jo besøge denne webguide, der har ganske omfangsrige opslagsværker. ML

http://w3.ham.muohio.edu/~krafftjm/pynchon.html
*Og for at det ikke skal være løgn, findes der også et særligt tidsskrift med navnet Pynchon Notes, hvor rigtige ægte postmoderne dekonstruktive Pynchon-nørder kan diskutere alle de åbenlyse spørgsmål, de store romaner giver anledning til: Om Tyskland bedst ses som den vestlige sjæls mørkeste spøgelse eller som en deleuziansk zone? Om karnevaliseringen af religionen hos Beckett, Joyce og Pynchon. Og den slags. Man må nærmest tro, at Gravity’s Rainbow er den tættest og mest omhyggeligt læste bog siden Biblen. Eller nåja, siden Ulysses i hvert fald.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her