Læsetid: 3 min.

WEB.HVAD.HVOR

2. november 2001

(2. sektion)

www.tidskriftenbabel.nu
*Tidsskriftet Babel fra Malmø er den litterære ækvivalent til Øresundsbroen. Babel (som udkommer fire gange om året) forsøger at overskue, hvad der sker på begge sider af sundet, på at introducere de to landes forfattere for hinanden og i det hele taget bare på at bringe både danske og svenske tekster. Indtil videre er det mest blevet til svenske (alle de tekster der kan læses på hjemmesiden er således f.eks. svenske), ligesom hele redaktionen er svensk (eller i hvert fald bor i Sverige). Men det gør jo sådan set heller ikke noget. Hvis der skal komme nogen som helst form for samtale i gang, er det jo nødvendigt at den ene part siger noget først.

www.glanta.org
*Sædvanligvis velorienterede kilder vil imidlertid vide, at det ikke så meget er i Malmø eller Stockholm, det sner i øjeblikket, som det er i Göteborg. Göteborg fik for få år siden sin egen forfatteruddannelse (tilknyttet universitetet dér), og den har opnået en herostratisk berømmelse i Sverige, der kan sammenlignes med Forfatterskolens i Danmark. Faktum er, at der tilsyneladende er ved at vokse et litterært miljø frem med både tidsskrifter og forlag. Tidsskriftet og forlaget Glänta ser ud til at være en af de mere teoretiske grene af den vækst – desværre kan man ikke på hjemmesiden læse noget som helst om, hvad tidsskriftet indeholder, men til gengæld er der en ret skæg
online-encyklopædi, som omhandler alt, hvad der har med begrebet ’familie’ at gøre.

www.lyrik.se
*Tidsskriftet Lyrikvännen praler med, at det siden 1954 har været Skandinaviens vigtigste mødested for poesielskere – stedet, hvor man f.eks. kunne læse oversættelser af den senere nobelpristager Joseph Brodsky, dengang han stadig stavede sit navn Josif Brodskij. Den slags kan man jo dårligt argumentere mod, og det er der sådan set heller ikke nogen grund til at gøre. Men man må vel så i hvert fald have lov til at indvende, at tidsskriftet endnu ikke rigtig har fået taget sig sammen til at blive et sådant mødested på Nettet. Fire artikler (skrevet af redaktøren selv) er alt, hvad man kan finde på hjemmesiden, og det ville såmænd næppe være værd at nævne, hvis det ikke var, fordi den ene er en anmeldelse af Erik Skyum-Nielsens omdiskuterede bog om den danske litteratur i 90’erne, Engle i sneen.

www.00tal.com
*Tidsskriftet 00TAL (tidligere 90TAL og før det igen 80TAL) er et andet af Sveriges førende kulturtidsskrifter. Det senest udkomne nummer har temaet HJERNEN, nogle af de 30 tidligere har omhandlet sådan noget som »kærligheden i vor tid«, »fremtidens svenske roman«, »hypokondri«, »Japan« og mange andre ting. Det er sikkert alt sammen meget interessant, men heller ikke her er der mulighed for at læse smagsprøver.

www.tidskriftenordobild.se/
*Ord&Bild er et ældgammelt, men særdeles levende tidsskrift, som også er baseret i Göteborg. Det seneste nummer har Baskerlandet og dets politiske uroligheder som tema, et tema, der har fået en særlig drejning, eftersom redaktionen fandt sted i ugerne efter terrorangrebene i USA. Der er dog også plads til noget meget fredeligere, nemlig danske digte af Pia Juul og Simon Grotrian. Eller hvad? »Hvad er egentlig det værste, der kan ske i et liv,« spørger lederskribenten midt i sine overvejelser over bomber og kernevåben. »Pia Juuls novelle »Et vakkert barn« får mig til at tænke over det en ekstra gang.«

www.eurozine.com
*Ord&Bild er – i øvrigt ligesom det danske tidsskrift Passage – blandt partnerne i et internationalt samarbejde omkring dette europæiske webzine, som bringer essays og litterære tekster. Jeg kan ikke rigtig finde ud af, om det er noget helt naturligt eller dybt paradoksalt ved et sådant projekt, at en så stor mængde af de essays, man kan finde her, handler om nationale identiteter eller ideen om en transnational (f.eks. en europæisk) identitet? Nå, men hvis man på et tidspunkt skulle blive træt af at læse alle dem, er der også sådan noget som Ivan Klimas oversigt over tjekkisk litteratur eller en introduktion til den (vistnok) ret spændende østrigske digter Ernst Jandl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her