Læsetid: 2 min.

WTO: Tre skridt fremad og to hop på stedet

U-landene opnåede væsentlige fremskridt under forhandlingerne i Doha, mens EU-mærkesager ikke kom ud af stedet
15. november 2001

Forhandlerne fra majoritets-gruppen af u-lande under Verdenshandelsorganisationen (WTO) kunne i går drage hjem fra Qatar og præsentere tre væsentlige resultater: En ny forhandlingsrunde om verdenshandlen begynder i januar, de fattige lande får bedre adgang til at kopiere og producere livsvigtig medicin, og de rige lande skal skære ned på landbrugsstøtten. Forhandlerne fra EU og USA kan glæde sig over den saltvandsindsprøjtning, som en ny handelsrunde vil være for verdensøkonomien.
Men europæerne og amerikanerne har ikke fået meget hjem fra Doha, når det gælder bedre beskyttelse af miljø og arbejdere: »Det, der springer mest i øjnene her i Doha, er, at vi ud over en ny handelsrunde, har fået en klar forbedring af TRIPS-aftalen, og at man kunne nå frem til et kompromis på landbrugsområdet. Samtidig er det værd at bemærke, at der har været en utrolig god atmosfære i modsætning til det forrige ministermøde i Seattle. WTO har gjort meget ud af, at alle har følt, at de kom til orde, hvilket har beroliget u-landene,« siger informationschef Anders Tybjerg fra u-landsorganisationen Ibis, der deltog i Doha.
Med TRIPS-aftalen hentyder Tybjerg til en WTO-aftale om beskyttelse af patenter. Med de aftalte justeringer af TRIPS under WTO-mødet får u-landene langt bedre mulighed for – med henvisning til at den nationale sundhed er truet – at udstede tvangslicenser til produktion af kopimedicin.

Franskmænd vred sig
Frankrigs forhandlere ved mødet i Doha var med til at skabe dramatik, før gårsdagens kompromis-tekst blev vedtaget. Franskmændene ville ikke være med til nogen bindende formuleringer om udfasning af EU’s støtte til eksport, som alene i 1998 udgjorde en udgift på 32 mia. kr. på EU’s budget. De franske forhandlere var presset af den stærke landbrugslobby forud for præsidentvalg og valg til Nationalforsamlingen næste år.
Sværdslagene i Doha endte med, at områder med stor støtte til landbruget (EU herunder også Frankrig, USA og Japan) måtte acceptere en formulering om, at eksportstøtte og konkurrenceforvridende national landbrugsstøtte skal barberes. De franske forhandlere fik dog indføjet et mindre smuthul med en formulering om, at resultatet af forhandlingerne under WTO ikke skal være givet på forhånd.
»Set med u-landenes briller er afskaffelse af eksportsstøtten et stort fremskridt, for det er for dem, den mest konkurrenceforvridende form for landbrugsstøtte,« siger Anders Tybjerg.
Fra det politiske baglande i EU-landene var der før Doha-mødet et pres for, at WTO i højere grad skal beskæftige sig med beskyttelse af miljøspørgsmål og acceptere landes ret til at sige nej til import af varer, som landene mener er miljøfarlige. Men i sluterklæringen er der ikke givet meget til miljøforkæmperne: »Der er ikke noget i sluterklæringen, som vil gøre nogen positiv forskel for miljøet,« siger John Nordbo, som er koordinator for 92-Gruppen, der består af 20 danske miljø-og u-landsorganisationer. »I sluterklæringen er der tre elementer vedrørende miljøet. For det første skal der ske en liberalisering af handelen med miljøvenlige varer og serviceydelser. Men det er i forvejen dækket ind via andre formuleringer. For det andet vil man lave en procedure for samarbejde med andre multilaterale organisationer. Det er jo ikke noget input til en ny forhandlingsrunde. For det tredje skal medlemslandene diskutere, hvordan WTO-reglerne spiller sammen med de multilaterale miljøkonventioner. Men det hjælper jo ikke meget, når f.eks. USA står uden for en række miljøaftaler.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her