Læsetid: 2 min.

Advarsel mod at skære i miljøbistand

Rådgivende udvalg advarer Per Stig Møller mod at skære hårdt i miljøbistanden
12. december 2001

Regeringens planer om at skære ned på miljøbistanden til udviklingslandene møder kraftig modstand.
»Viden bliver vigtigere end penge i morgendagens bistand. Miljøbistanden er et fremragende middel til at overføre know-how og opbygge kapacitet,« siger forskningschef Lene Lange, Novo. Hun er formand for det udvalg, der skal rådgive ministeren.
Det Rådgivende Udvalg vedtog i går – i enighed – at advare ham i kraftige vendinger.
»Det vil være meget uklogt at skære mere i miljøbistanden end den øvrige bistand. Det betaler sig simpelthen ikke,« siger udvalget.
I dag skal Per Stig Møller i samråd med Folketingets Udenrigsudvalg om samme emne. Samrådet er indkaldt af den forhenværende formand for miljøudvalget, Jørn Jespersen, SF.

Vanvittigt signal
»Det er nemt at skære i miljøbistanden, fordi den er styret af tilsagnsrammer. Men det vil være et vanvittigt signal at sende ud lige nu – op til Verdenstopmødet om bæredygtig udvikling i Johannesburg, hvor Danmark er formandsland i EU,« siger Det Rådgivende Udvalgs næstformand, Kim Carstensen, der er generalsekretær i Verdensnaturfonden.
Medlemmerne af Det Rådgivende Udvalg spænder fra de store erhvervsorganisationer som f.eks. Dansk Industri til bistands- og udviklingsorganisationer som Mellemfolkeligt Samvirke og 92-gruppen. Også Københavns Universitet og andre forskningsinstitutioner er repræsenteret.
I udtalelsen lægger man vægt på, at miljøbistanden er med til at vende udviklingen i de mellemindkomstlande, der har hastigt voksende industri og byer. Man hjælper med til at etablere ’lokomotiver’, som kan vise vej og trække andre lande i Sydøstasien og det sydlige Afrika med. Og man hjælper med at etablere uafhængige, demokratiske institutioner som stiller krav til myndighederne.

Også en god forretning
Rådet lægger også vægt på de danske erhvervsinteresser:
»Det drejer sig ikke kun om at opføre sig ordentligt. Det er også i Danmarks direkte interesse og på sigt en god forretning at få dansk ekspertise på globalt vigtige problemløsninger i spil.«
En drastisk beskæring kan »forringe Danmarks globale omdømme og forspilde oplagte muligheder for dansk erhvervsliv.«
Den danske miljøbistand er inspireret af topmødet i Rio 1992.
»Dengang holdt den danske miljøminister, Per Stig Møller, en flot tale. Han var med til at love nye og ekstra midler til udviklingslandene ud fra tanken om, at de ikke bør gentage vores fejl på miljøområdet. De skulle have mulighed for at springe de dårlige løsninger over. Jeg håber, vi kan vække hans erindringer om, hvad han sagde dengang,« siger Jørn Jespersen.
»At skære i miljøbistanden er politisk set det dummeste, man kan gøre. Hvis vi fjerner fundamentet, mister vi enhver troværdighed på topmødet i Johannesburg. Vi mister også et af de stærkeste kort i forhandlingerne om internationale miljøaftaler. Desuden er det mit indtryk, at investeringen kommer igen i form af returløb til danske virksomheder,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her