Læsetid: 3 min.

Afghanerne på vej ind i fremtiden

Med fredsaftalen i Bonn tager Afghanistan det første skridt væk fra krigsherre-vælde og mod et civilt styre. Om virkeligheden vil leve op til det, er et usikkert spørgsmål
6. december 2001

60 dages krig
Næppe var Hamid Karzai blevet udråbt til at være fredens mand, før han selv fik krigen tæt ind på kroppen.
Den pashtunske leder, som med underskrivelsen af fredsaftalen for Afghanistan i går i Bonn blev udpeget til at lede en ny afghansk regering, blev samme dag angiveligt lettere såret af den amerikansk fejlbombe, der også dræbte tre amerikanske soldater nord for Kandahar. Bomben var typificeret som en »klog bombe«.
En B 52-bombemaskine, der opererede som støtte for anti-Taleban-styrker på landjorden, »lod sin ladning falde tæt ved venligtsindede styrker,« som det hed fra det amerikanske militærs centrale kommando i Tampa, Florida. Et ukendt antal soldater fra de afghanske styrker, der bekæmper Taleban, blev også dræbt. Eftersom Hamid Karzai personligt slap med livet i behold, kan han nu varetage sit kommende hverv som leder af den midlertidige administration for Afghanistan.

Glæde og forsigtighed
Episoden var således ikke nok til at hindre glæden på den verdenspolitiske scene over, at de delegerede på konferencen i Bonn kunne underskrive den historisk aftale om et overgangsstyre i Afghanistan og dermed skabe grundlag for en genopbygning af landet efter 23 års krig.
»Vi er meget tilfredse med den indsats, som de afghanske ledere har ydet,« sagde den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell.
Forbundskansler Gerhard Schröder, som overværede underskrivelsen, sagde, at aftalen var »et opmuntrende tegn« for hele verden. Pakistan, der tidligere støttede Taleban, bød også Bonn-aftalen velkommen, ligesom der var positive reaktioner i Rusland og Indien.
Overgangsregeringen i Kabul, der kommer til at bestå af 30 personer repræsenterende Afghanistans forskellige fraktioner, vil formelt blive indsat den 22. december.
Nordalliancen får kontrol over vigtige ministerier som udenrigs-, forsvars- og indenrigsministeriet.
Den pakistanske Afghanistan-ekspert og kommentator i Information, journalisten Ahmed Rashid, lægger vægt på alliancens transformering fra en kampstyrke til en politisk bevægelse, hvor politikerne står over militærfolkene: »De skaber for første gang politisk legitimitet inden for deres egne rækker, og de ønsker at udbrede det til hele landet,« siger Ahmed Rashid.
Nordalliancen, som sidder på den militære magt i det meste af Afghanistan, droppede tidligt på konferencen sin principielle modstand mod udstationeringen af en international fredsstyrke, og aftalen indebærer da også, at en international fredsbevarende FN-styrke skal indsættes i en del af Afghanistan – i området omkring Kabul og muligvis andre større byer.
Men Nordalliancens forsvarsminister, general Mohammad Qasim Fahim, understregede med det samme, at der kun kan blive tale om en mindre FN-styrke.

Krigen i højeste gear
Imens fortsætter krigen i højeste gear. Samtidig med offensiven mod talebanernes sidste bastion, Kandahar, angreb afghanske militser i går – med støtte fra B-52 bombefly – al-Qaeda-terrornetværket i Tora Bora-grotterne, hvor bin Laden menes at skjule sig.
For den nye regeringsleder Hamid Karzai, er det vigtigste imidlertid ikke bin Laden. »Det er at få kontrol over Kandahar,« sagde hans bror og talsmand, Ahmad Karzai, i går til Reuters Television.
Karzais styrker indstillede i går fremrykningen mod Kandahar i håbet om, at Talebans soldater vil overgive sig og hermed hindre unødvendige blodsudgydelser.
Karzai, der selv kommer fra Kandahar, skal sikre den rigtige etniske balance i overgangsstyret, som skal lede landet i seks måneder. Den 87-årige eks-konge, der vender hjem fra et langvarigt eksil i Rom, skal da lede åbningen af en særlig forsamling – Loya Jirga – ældre og erfarne ledere. Forsamlingen skal udnævne en regering, som skal indsættes i 18 måneder. Derefter skal en anden Loya Jirga samles for at udarbejde en forfatning, hvorefter valg vil blive udskrevet.
De puritanske muslimske love, som Taleban indførte, vil blive ophævet, og meget af den tidligere afghanske forfatning fra 1964 genindføres.
Samtidig har FN understreget, at det er vigtigt, at kvinder kommer til at spille en markant rolle i det afghanske samfund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her