Læsetid: 2 min.

Berlusconi faldt til patten

Italien tilslutter sig betingelsesløst aftalen om den fælleseuropæiske arrestsordre
12. december 2001

ROM – Vejen er banet for, at Italien nu tilslutter sig den aftale om en fælleseuropæisk arrestordre, som landets justitsminister, Castelli, som den eneste af alle EU-medlemslande sagde kategorisk nej til sidste fredag. Det var resultatet af det møde, som statsminister Silvio Berlus-coni havde i går i Rom med sin kollega Verhofstadt fra Belgien, der for tiden har formandsskabet i EU. Verhofstadt var kommet til byen uden mandat eller vilje til at give væsentlige indrømmelser, og Silvo Berlusconi modtog ham uden hensigt om at opnå andre end dem, andre lande kan forhandle sig frem til. Og således kunne Berlusconi efter mødet i går eftermiddag meddele, »at Italien accepterer den europæiske arrestordre og er parat til at underskrive en aftale, som dog skal tage højde for nødvendige ændringer i den interne retspleje, således at de nye europæiske regler kan være i overensstemmelse med vort lands krav til retssikkerhed«.
Det sidste er ikke en ind-rømmelse, Berlusconi har fået. Alle 15 EU-lande skal lave lovjusteringer i forhold til en aftale om fri europæisk jagtret på forbrydere, der opererer på tværs af græn-ser, og det juridisk-politiske slagsmål om det vil sandsynligvis ikke adskille sig meget fra det, der er foregået de seneste dage.

Ingeniør Castelli
Vejen til total accept banede Berlusconi selv ved at indkalde sin regering til middag i sin romerske privatbolig i Via Plebescito og der kalde især regeringsparteren Lega Nords leder, Umberto Bossi, og justitsminster Castelli fra samme parti til orden. På den ene side et personligt opgør: Ingeniør Castelli, der er ekspert i akustik og støjforurening, og som har ledet forhandlingerne i Belgien, er et resultat af Bossis krav om justitsministerposten under regeringsforhandlingerne i maj. Efter middagen i mandags skal Berlusconi – ifølge dagbladet La Repubblica – have kaldt ham »Denne ingeniør, som Bossi har prakket mig på«. På den anden side var middagen ramme om en politisk aftale mellem regeringspartierne: Det europafjendtlige Lega Nord indstiller skydningen mod til gengæld at få fremskyndet gennemførelsen af den institu-tionelle decentralicering, devolution, som er partiets mærkesag og Bossi minister for. Så Bossi og Castelli har med deres diplomatiske dukketeater under forhandlingerne om arrestordren opnået både at fremme mærkesagen og klæde Berlusconi af til solarieskindet over for kolleger og opinion.
Det italienske nej til arrestordren er blevet tolket som Berlusconis angst for selv at komme i salatfadet, men de seneste dages avisdebat har godtgjort, at han selv skal have været indstillet på at tilslutte sig aftalen. Alt andet ville være for risi-kabelt for hans, hans regerings og Italiens omdømme. Hans udestående med fremmede landes og Italiens statsadvokater har han været til sinds at klare på anden vis.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu