Læsetid: 3 min.

Bin Laden omringet i Tora Bora

Bevæbnede grupper hærger i byen Kandahar efter Taleban-styrkernes overgivelse
10. december 2001

64 dages krig
Amerikanske bombefly fortsatte i går deres bombetogter mod den saudiarabiske rigmands formodede gemmesteder i det øde beliggende Tora Bora-område.
»Osama har selv overtaget kommandoen over kampindsatsen,« hævdede Mohammed Amin, en talsmand for hans modstandere, Den Nordlige Alliance, søndag over for nyhedsbureauet Reuters.
Hvor Taleban-styrets øverste leder, mullah Mohammad Omar, opholder sig, er der mange bud på. I løbet af søndagen bragte nyhedsbureauerne rapporter om, at mullah Omar er blevet anholdt af en af de militsledere, der slås om Taleban-styrets tidligere højborg, Kandahar; at han er flygtet til Pakistan; at han er flygtet op i bjergene med nogle af militsledernes tavse accept – og endelig var der rapporter om, at Omar skulle være blevet såret under en ildkamp i selve Kandahar.
Talebanstyrets endeligt har ikke bragt mere orden, men derimod kaotiske tilstande i byen Kandahar, hvor Taleban-styrkerne overgav sig i fredags.
Overgivelsen var et led i den fredsaftale, de indgik med pashtun-lederen Hamid Karzai. På den FN-støttede Afghanistan-konference i Bonn blev han torsdag valgt til formand for den midlertidige regering, der skal regere landet i de kommende seks måneder.
Hamid Karzai fik posten i håb om, at netop han kunne forene pashtunernes stemmer i den nye regering. Pashtunerne er den største etniske gruppe i Afghanistan.
Men siden Taleban-militsens overgivelse har der alligevel hersket fuldkommen kaos i Kandahars gader.
AFP’s korrespondent refererer indbyggere i byen for at sige, at bevæbnede mænd hærger i gaderne. De internationale nødhjælpsorganisationers kontorer blev ligesom regeringskontorerne plyndret på den første dag efter overgivelsen. Nu er bevæbnede grupper begyndt at plyndre private boliger.

Helt skævt
Fredsaftalen mellem Hamid Karzai og de lokale Taleban-befalingsmænd indebar en generel amnesti for almindelige Taleban-soldater, men ikke for deres leder, mullah Mohammed Omar. Samtidig indebar aftalen en fredelig overdragelse af magten til et råd af ledere fra de forskellige etniske grupper under ledelse af den tidligere kommandant for provinsens hær, mullah Naqibullah.
Den del af aftalen er tilsyneladende gået helt skævt. Hundreder, måske tusinder, af Taleban-militsens soldater er simpelthen vandret ud af byen med deres våben – uden at leve op til bestemmelsen om, at de først skulle afvæbnes.
Mullah Omar kan ikke findes nogen steder, og der er udbrudt gadekampe i byen.
Den tidligere guvernør i Kandahar, Gul Agha, som stod i spidsen for oprørsgrupper, der kæmpede i udkanten af byen på det tidspunkt, hvor fredsaftalen blev indgået, ønsker nu at få udbytte af sine militære sejre. Gul Agha og hans folk er bitre over aftalen om, at talibanerne skal overdrage kontrollen med Kandahar til mullah Naqibullah, som de opfatter som alt for gode venner med talebanerne.
En af Gul Aghas nære medarbejdere, Qayyum Jan, beskylder ligefrem Naqibullah for at have holdt hånden over mullah Omar og hjulpet ham til at flygte op i bjergene. Talsmanden oplyste søndag til AFP, at mullah Naqibullahs styrker allerede er omringet af de langt mere talrige styrker, som støtter Gul
Agha.
For mange pashtunere har de etniske kampe, som er brudt ud under det aktuelle magtvakuum i Kandahar, bragt deres værste mareridt tilbage – nemlig en tilbagevenden til den korruption og den vold, som plagede området i årene, før Taleban-styret kom til magten.
I løbet af søndagen benægtede de rivaliserende militsledere dog de mange rapporter om blodige sammenstød:
»I nat var situationen i Kandahar fuldkommen fredelig,« hævdede Khalid Pashtoon, en anden talsmand for Gul Agha, over for Reuters.
Pashtoon oplyste, at de etniske gruppers ledere samt kommandanter for de rivaliserende hære har holdt et møde for at nedsætte spændingerne i byen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her