Læsetid: 3 min.

Blå hængebroer

Tidsskriftet ’Den Blå Port’s redaktører går hver til sit med et dobbeltnummer, hvoraf det ene er en vidunderlig bog
6. december 2001

Tidsskrift
Det er eller burde være en sensation hver gang Inger Christensen udgiver en bog med nye digte, og man kan vel derfor med fuld rette kalde det en lille sensation, når der nu kommer en ny lille bog, Hængebroer, med digte, som Inger Christensen har skrevet nogle af. Eller ét digt som hun har været med til at skrive. Eller hvordan man nu skal udtrykke det, for digtet er et kædedigt skrevet med inspiration fra klassisk japansk digtekunst af forfattere fra fire forskellige lande: Ôoka Makoto fra Japan, Jürgen Becker fra Tyskland, Adam Zagajewski (hedder han vistnok selv om der står Zadajewski på forsiden!) fra Polen og så altså IC fra Danmark.
Ideen går i al sin enkelhed ud på, at de fire digtere skiftes til at skrive et lille digt inspireret af det umiddelbart foregående, men uden at det behøver at have nogen forbindelse til de tidligere digte i kæden. Så de hænger altså alle sammen sammen og så alligevel ikke, og hvordan skal man mon så forholde sig til et sådant værk. Er det overhovedet et værk?
Ja det er det da i allerhøjeste grad. Udover kædeprincippet er den vigtigste regel, at deltagerne faktisk skal være samlet, hvilket de så var fire dage i oktober 1999 i Berlin. Deraf kommer det selvfølgelig, at digterne på et tidspunkt giver sig til at tale om den faldne mur. Et par andre ideer og temaer dukker op undervejs og bliver hængende og en stor del af fornøjelsen ved at læse bogen (ligesom det må have været en del af fornøjelsen ved at skrive den) er netop at se, hvordan disse ting ligesom springer fra et sind til et andet og inspirerer til et nyt digt.
F.eks. skriver Adam (vi er alle på fornavn her, det er, hvad digterne underskriver sig med) på et tidspunkt om, hvordan Krakaus digtere blev samlet ved Stalins død med streng ordre om at skrive hyldestdigte til ham. I næste digt introducerer Inger vittigt en myremetafor:
Jeg tager afsked med det hvide papir. / Det var ellers så hvidt, ja afstaliniseret hvidt! / men min håndskrift danner nye moslag, / jomfruhår, kransemos, kammos, / en arbejdsplads for myrer. Hvad sker der?
og herefter dukker myrerne op flere gange, billedet af de forsamlede digtere glider sammen med en myretue og bliver til et babelstårn osv. Det er også Inger, der introducerer titlens hængebro-metafor som et billede på, hvordan digtene hænger sammen.
I sit forord giver Niels Lyngsø to gode grunde til at udgive bogen: Dels viser den nye sider af en stor dansk digter, dels præsenterer den renshiformen (kædedigtet) på dansk. Sandt nok, men den bedste grund er altså, at det i sig selv er et forunderligt og vidunderligt lille stykke tekst.

Heltinder
Det er Niels Lyngsøs sidste gerning som redaktør af Den Blå Port at stå for udgivelsen af Hængebroer, som er en særudgave af tidsskriftet. Mette Moestrup har været alene om at redigere det nummer, der udkommer samtidigt, og som indeholder den klassiske blanding af kritik, interview og originale tekster. Fra næste gang får hun selskab af Informations Tue Andersen Nexø.
Der er denne gang bl.a. et interview med Pia Juul og et pseudointerview med Carsten Sestoft (af ham selv) om, hvad det er, der er så vidunderligt ved Katrine Marie Guldager. Jens Peter Lund
Nielsen skriver om heltinderne i den klassiske russiske roman, og Mette Dalsgaard præsenterer en række forfattere og digtere fra det postsovjetiske Rusland på en måde, så man absolut ikke får lyst til at lære nogen af dem at kende!
Og så leverer Henrik Have, Thomas Hvid Kromann og Simon Grotrian flere eksempler på, hvad den surrealistiske selskabsleg (som også næsten er en slags kædedigtning) kan føre til: »Hvis du dyrker din fiskesnøres talerad så har du kloden i gebisset.«

*Mette Moestrup (red.): Den Blå Port 56 – tidsskrift for litteratur. 80 s., 98 kr. Forlaget Rhodos

*Niels Lyngsø (red.): Hængebroer. Berliner renshi (særudgave Den Blå Port 57). 94 s., 98 kr. Forlaget Rhodos

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her