Læsetid: 3 min.

BST-kaos efter minister-diktat

200 arbejdsmiljøfolk risikerer fyring – beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen beklager
19. december 2001

200 arbejdsmiljøfolk risikerer fyring – beskæftigelsesminister Claus Hjort
Frederiksen beklager

Op mod 200 ansatte i landets bedriftsundhedstjenester risikerer fyring efter at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) beslutning om med øjeblikkelig virkning at stoppe den planlagte udbygning af BST-systemet.
»Vi bliver nu straffet for at have forberedt os på at leve op til de nye krav, der var indeholdt i BST-bekendtgørelsen fra den tidligere regering. Det gør rigtig ondt,« siger direktør i BSTForeningen Anders Kabel.
Ministeren beklager over for Information denne virkning af arbejdsmiljø-indgrebet, som tirsdag udløste stærke protester fra den samlede fagbevægelse. Beskæftigelsesministeren har dog ingen planer om at ændre sit overraskende diktat.
Den ny beskæftigelsesminister har omstødt den beslutning om pr. 1. januar 2002 at udbygge bedriftssundhedstjenesten, som et folketingsflertal bestående af Socialdemokratiet, radikale, Enhedslisten og SF vedtog sidste år.
Efter planen skulle omkring en halv million lønmodtagere inden for transportbranchen, dele af industrien samt social- og sundhedsområdet fra nytår være tilsluttet BST-systemet i bestræbelsen på at nedbringe antallet af arbejdsskader og mindske arbejdsmiljøproblemerne i de pågældende brancher.
Et døgn til kommentarer
Claus Hjort Frederiksen sendte sidste torsdag et forslag til ændring af bekendtgørelsen i høring hos arbejdsmarkedets parter. I dette udspil, som parterne fik et døgn til at kommentere, var transportbranchen og de berørte industriområders BST-tilslutning udskudt et år, hvad der blandt andet fik LO til at protestere.
Med sit endelige udspil har beskæftigelsesministeren så yderligere og på ubestemt tid undtaget en stor gruppe lønmodtagere – social- og sundhedsområdet – fra at få den planlagte gavn af bedriftsundhedstjenestens hjælp og rådgivning.
»Jeg forstår ikke logikken i ministerens beslutning. Mange lønmodtagere med et særdeles dårligt arbejdsmiljø var stillet i udsigt, at der nu ville ske forbedriner. De forbedringer bliver nu sløjfet, og der sættes ikke noget i stedet for. Hvordan skal vi forklare det til den buschauffør eller den plejehjemsasistent, der havde set frem til et bedre arbejdsliv,« spørger Marie-
Louise Knuppert, faglig sekretær for arbejdsmiljø i LO.

Ansættelser i bero
En række af landets BST-afdelinger har nået at ansætte nyt personale for at kunne yde virksomhederne i de berørte nye brancher den krævede service fra årsskiftet. Det gælder blandt andet Århus BST samt Jordbrugets BST – sidstnævnte måtte tirsdag stillet fire ny ansættelser i bero.
Direktør i BSTForeningen, Anders Kabel, frygter, at et meget større antal BST-ansatte nu må afskediges.
»Den tid, BST stiller til rådighed for virksomhederne, var i den gældende bekendtgørelse sat ned fra 1,3 time pr. ansat til 0,6 time. Til gengæld skulle en række nye brancher altså inddrages, og derfor regnede man med, at der fortsat ville være arbejde til de allerede ansatte BST-medarbejdere samt et antal nye. Men uden de nye brancher gælder det, at formentlig op mod en fjerdedel af det i dag ansatte BST-personale bliver overflødigt. Det drejer sig om ca. 200 medarbejdere. Det er jo et økonomisk spørgsmål for BST-ledelserne, om de tør beholde disse fagfolk, eller om man vil skride til opsigelser mellem jul og nytår. De sidder i en meget ulykkelig situation,« siger Anders Kabel.

Minister beklager
»Jeg beklager selvfølgelig den meget snævre tidsramme, samt at det har været nødvendigt at gøre det på denne måde. Jeg synes også, at parterne er stillet i en vanskelig situation,« siger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.
»Det skyldes selvfølgelig først og fremmest, at folketingsvalget lå den 20. november. Men for at få en bred vurdering af arbejdsmiljøindsatsen har det været nødvendigt at handle nu, inden BST-udbygningen blev sat i værk.«
Ministeren vil til januar invitere arbejdsmarkedets parter til en fælles gennemgang af arbejdsmiljøsystemet for at sikre en prioritering og gøre op med nogle af de ordninger, den ny regering ser som »bureaukratiske og omkostningskrævende«.
Ministerens beslutning mødtes i går af protester fra SiD, Forbundet af Offentligt Ansatte, FTF samt LO.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her