Læsetid: 4 min.

Cd-box

7. december 2001

Af Anders Beyer, Torben Bille, CHRISTIAN MUNCH-HANSEN, Klaus Lynggaard og KAREN MOHR SOKKELUND
(2. sektion)

Rock
Ida Kristin: Stumble (V2/
MNW). Loppen, Kbh. 13.12 og i Det Bruunske Pakhus, Kolding, 14.12.
*Følsom som bare fanden kører Ida Kristin derudaf, som befandt hun sig i en tidslomme med mærkatet »70’erne«. Stumble befinder sig i det der poesibogsagtige singer-songwriter- hjørne, hvor oprigtigheden og inderligheden konstant truer med at få overtaget. Det er nysseligt og pysseligt og smagfuldt samt underspillet i en sådan grad at det stedvis virker søvndyssende. Selv om man ikke kan fratage damen et vist mål af talent, er det mest interessante ved pladen Ola Gustafssons guitar-fills i hullerne mellem det altså bare helt enormt følsomme sangforedrag. Og så selvfølgelig duetten med the divine Ryan Adams på »Love Is How We Stay Alive«.

Creed: Weathered (Epic/Sony)
*»Creed er uden tvivl verdens største rockband,« står der i pressemeddelelsen, som endvidere oplyser at trioens nærværende album siden udgivelsen i mandags har solgt 880.000 eksemplarer(!) og dermed er røget direkte på de amerikanske salgslisters førsteplads. Hvad får man så for pengene? Blytung metal, godt at headbange til, men dog ikke tungere end at gruppen stadig fremstår som en art Metallica Light via aftenskolekursus i metalklicheer. Hæderlige sange hæderligt spillet, men herregud: Verdens største rockband? Kræver den slags ikke bare antydningen af originalitet? Åbenbart ikke…-lyn

Jazz
Paul Motian & The EBBB: Europe (Winter & Winter)
*Den legendariske trommeslager Paul Motians Electric Be Bop Band har eksisteret en årrække og er stadig et vitalt ensemble. Ikke mindst fordi Motian med jævne mellemrum har indskiftet og kultiveret nye talenter i bandets smeltedigel af traditionsbevidst men opdateret modernisme, hvor to saxer og to guitarister plus bas/trommer er varemærket. Vor egen Anders Christensen kan være stolt af den basrolle, han har overtaget fra selveste Steve Swallow. Christensen spiller sin el-bas med solid følsomhed og i fint selskab med bl.a. Chris Cheek på saxofoner. Motian og Winter har sammensat et glimrende materiale, og endnu engang musiceres der tændt og i den kollektive ånd, der gør gruppen til en fornøjelse at lytte til. Og en cadeau til hr. Winter for konsekvent lækker indpakning i pap, smukt illustreret.

Dave Douglas: Witness (Bluebird/BMG)
*Lidt skuffende udspil fra den amerikanske trompetist Dave Douglas, der i de sene 90’ere fik opmærksomhed herhjemme, ikke mindst grundet nominering til Jazzparprisen. Douglas er svær at få hold på med sine vidt forskellige projekter. Efter sin Grammy-vindende chamber jazz-kvartetplade A Thousand Evenings (2000) er en ti-mandsgruppe (plus sanger Tom Waits på et nummer) kommet på arbejde. Problemet er ikke, at der spilles en del frit og eksperimenteres instrumentalt, men at gruppen lyder for adspredt og solisterne mangler gribende personlighed. Undtagelser er dog »Child of All Nations« med forrygende dynamik og den lyrisk lutrede »Sozaboy«, begge med cello og violin i karakterfulde hovedroller. cmh

Klassisk
Værker af Per Nørgård. Koch Schwann 3-6765-2.
*Det alt for sjældent opførte Per Nørgård-værk »Seadrift« med tekst af Walt Whitman findes nu på en cd, der udelukkende indeholder musik af Nørgård. Det er en ren tysk besætning, der fortolker Nørgårds musik. Udgivelsen har kunnet lade sig gøre fordi musikerne har samarbejdet med Norddeutsche Rundfunk og plademærket Koch Schwan. Blandt de øvrige værker finder vi »Mating Dance« for fløjte og klaver samt klassikeren »Spell« for klarinetrio.

Danske salmer. Musica Ficta dirigeret af Bo Holten. Naxos 8.554976.
*Denne lille boks med to cd’er indeholder 24 af de gode, danske salmer, sunget af et af de bedste halvprofessionelle kor herhjemme. Musica Ficta synger slankt med tydelig tekstudtale og omhyggelig frasering. Den let krydrede harmonik i de fleste af satserne afslører, at arrangementerne er begået af komponisten Bo Holten. Udgivelsen er den sjette i rækken af cd’er med den overordnede titel Den danske sangskat. Godt at kompetente udøvere fastholder dette skatkammer af danske sange, som fortæller så meget vedkommende om dansken og fædrelandet.
beyer

Verdensmusik
Moussa Diallo: The Kinkéliba Project – trilogy vol. 1. Live at Copenhagen Jazzhouse. (Dial’O Records DIAL0026).
*Dansk-maliske Moussa Diallo fusionerer indfølt vestlig funk med vestafrikanske rytmer og musikalsk poesi i sit soloprojekt, der nu udmønter sig i trilogien The Kinkéliba Project. Første skud på stammen er en flot produceret live-optagelse fra Copenhagen Jazzhouse, som rummer al den medrivende og rå energi, Diallo og hans band er kendt for at fyre af live. Men trods klare stjernestunder, hvor Diallos vokal og spil betager, kommer musikken ikke til sin ret hjemme i dagligstuen.

Deep Rumba: Alto en la Fiebre de la Rumba/A Calm in the Fire of Dances. (American Clavé/Amigo AMCL 1030).
*Kip Hanrahans rumbaprojekt henvender sig til absolutte slagtøjsaficionados – med hang til det dybe afrocubanske beat og rumbaens drevne rytme. Pladen synes at være én lang række af trommesoloer, hvor garvede trommetæmmere som Amadito Valdez og El Negro Horacio Hernandez folder sig ud på skift. Men midt i de voldsomme tordenvejr er der betagende ’pauser’ båret af Charles Nevilles forløsende tenorsax, Xiomara Lougarts sensuelle mørke vokal og Puntilla Orlando Rios leg med ord.mo

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her