Læsetid: 4 min.

Danmark i eksportgruppen

To verdensmestre og en VM-debutant i de rød-hvide indledende pulje i Sydkorea er ingen ønskelodtrækning
3. december 2001

To verdensmestre og en VM-debutant i de rød-hvide indledende pulje
i Sydkorea er ingen ønskelodtrækning

VM-fodbold
»Det ku’ have været værre,« sagde det danske fodboldlandsholds anfører Jan Heintze, efter lodtrækningen til den 17. slutrunde om verdensmesterskabet i fodbold i den koreanske kystby Busan.
Anføreren sigtede til udfaldet af lodtrækningen – ikke til det rocky- lotto-folklore- og freak-show i en Wagner-asiatisk indpakning, som fordelingen af 32 landshold i otte puljer har udviklet sig til. Med FIFA’s præsident Joseph S. Blatter som en talende karrikatur af IOC’s gamle, afgåede førstemand Juan Antonio Samaranch – endda uden for programmet!
Sådan et brud på etikette og tidsskema – især det sidste – bød den gamle fascist dog aldrig sine arrangører og tv-partnere. Og så lød Samaranch som regel, som om han selv troede på det, når han talte om idrættens grænseoverskridende, samlende og fredsfremmende funktion. I Blatters mund lød sammen salvelsesfulde ord som patetisk selvpromovering – et halvt år før han igen er på valg som FIFA-præsident. Det var bare hult!

På papiret….
Men tilbage til den 38-årige anfører og venstre back fra PSV Eindhoven, der har ret i, at det kunne have været værre med Uruguay, Senegal og Frankrig som modstandere i indledende pulje. For eksempel så slemt som svenskerne fik det som udtrukket til slutrundens værste pulje – ’grupo del muerto’ som den type kaldes på sydamerikansk. Argentina, England, Nigerias superørne og altså arvefjenden.
Tilføjelsen til Heintzes mening om, at det på papiret kunne have været værre er, at det på papiret ikke kunne have været ret meget værre!
Slipper Danmark, formentlig sammen med Frankrig videre fra gruppespillet ramler man i 1/8-finalerne netop ind i de to hold fra ’dødens gruppe’.

To VM-vindere
16 slutrunder om verdensmesterskabet i fodbold gjorde i det gamle årtusinde syv forskellige nationer til verdensmestre: Uruguay, Italien, Tyskland, Brasilien, England, Argentina og Frankrig i kronologisk rækkefølge fra 1930 til 1998.
To verdensmestre – de første og de sidste, Uruguay og Frankrig - møder Danmark i første omgangs puljespil med VM-debutanten Senegal som fjerde hold. To andre verdensmestre Argentina og England, er altså potentielle modstandere i 1/8-finalerne. Med de svenske arvefjender og Nigerias ’superørne’ som alternativer fra gruppe F.
Til overmål rangeres Frankrig og Argentina som verdens to bedste – og bedst spillende landshold, med sydamerikanerne som bookmakernes 4-1 favorit foran Frankrig. Godt, at fodbold-VM spilles på banen og ikke afgøres på papiret!
I den sammenhæng er det værd at hæfte sig ved den kyndige tyske eks-landsholdsspiller og verdensmester 1974 Günther Netzers analyse i tysk tv: »Jeg har kun set et hold spille lige så godt som Frankrig – og det er Danmark. Spiller danskerne deres bedste følger de Frankrig – og kan nå lidt længere end den indledende runde.«

Fodbold-eksportører
Man kan sige, at den franske landsholdsanfører Marcel Desailly fra Chelsea er på linje med Netzter, når han siger, at »Danmark bliver den sværeste modstander i gruppen.«
Men ellers er chancevurderingerne som ’sammenlignende kandestøberier’: mange ord og meget lidt indhold.
Skal man blive til noget i VM, skal man selv præstere og vinde.
Der er dog den konkrete lighed mellem de fire lande i gruppe A, at Danmarks A-hold består af lutter legionærer. Fra Fabien Barthez i målet til Zidane og Thierry Henry i front spiller de franske verdensstjerner i Spanien, Italien, England og Tyskland.
Hovedparten af Senegals landshold spiller i franske klubber. Anført af ’la pepite’, guldklumpen, som den 20-årige topscorer fra Lens, Elhadji Diouf, kaldes. Han kostede 40 millioner, da han forrige år blev handlet fra Sochaux til Rennes!
Legionær-hjemkaldelsen er resultatet af sidste års trænerskifte, hvor franske Bruno Metsu afløste tyske Peter Schnittger. Han ændrede også taktikken fra 4-4-2 til 5-3-2, hvilket pudsigt nok gav flere mål – med 5-0 over Namibia som den sejr, der sendte Senegal til VM foran Marokko og Algeriet.
Uruguay, der var sydamerikanske mestre, da Danmark ’nakkede’ dem 6-1 ved VM 1986 i Mexico, men var det 32. og sidste hold, der kvalificerede sig til FIFA World Cup 2002, eksporterer relativt flere spillere til Europa end Argentina og Brasilien. Angrebsstjernen Alvaro Recoba, fra Inter, der har 12 måneders karantæne i italiensk fodbold for pas-fusk, er blot en af dem.
»I Uruguay er fodbold en eksportindustri, som ser ned på hjemmemarkedet… Når verdensmesterskaberne skal afvikles, lærer vore spillere, som er spredt for alle vinde, hinanden at kende i flyet, de spiller sammen en kort stund og tager afsked – uden at holdet kan blive til et virkeligt hold, det vil sige: Et væsen med 11 hoveder og 22 ben,« som Uruguays store forfatter og fodbold-afficionado Eduardo Galeano skrev i 1995 i Fodbold i sol og skygge.
Det kan godt være, at Brasiliens – og Uruguays – problemer med at kvalificere sig til dette VM er en afspejling, at sammenrendet er gået for vidt. På den anden side gik det jo fint for Morten Olsens sammenbragte børn – for franske Roger Lemerres verdensmestre, og for Senegals unge løver. Om dem ved vi blot, at vi ikke ved, hvordan de vil reagere, når de står på Seouls olympiske stadion den 31. maj – og for øjnene af hele verdenen skal op mod verdensmestrene fra det Frankrig, som Senegal var koloni af indtil 1960?
»Vi vil bringe charme og karisma med til slutrunden og blive dette VM’s Jamaica,« sagde Bruno Metsu forleden i Busan.
Det kunne være værre – Jamaicas reggae boys tabte i 1998 tykt til Argentina og Kroatien, men slog Japan inden hjemrejsen efter puljespillet.

FAKTA
Puljerne
*Danmark i gruppe A
31.5: Frankrig-Senegal
1.6: Uruguay-Danmark
6.6: Frankrig-Uruguay
6.6:Danmark-Uruguay
11.6: Danmark-Frankrig
11.6: Senegal-Uruguay
*De øvrige grupper:
B: Spanien, Slovenien, Paraguay, Sydafrika.
C: Brasilien, Tyrkiet, Kina, Costa Rica
D: Sydkorea, Polen, USA, Portugal
E: Tyskland, Saudi Arabien, Irland, Cameroun
F: Argentina, Nigeria, England, Sverige
G: Italien, Equador, Kroatien, Mexico
H: Japan, Belgien, Rusland, Tunesien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her