Læsetid: 3 min.

De dyrebare kropsvæsker

Stanley Kubricks 40 år gamle koldkrigssatire ’Dr. Strangelove’ er stadig en skarp og dybt morsom kommentar til atomalderens vanvid
28. december 2001

Ny film
»Jeg vil ikke længere tillade den kommunistiske infiltrering, den kommunistiske indoktrinering og kommunistiske undergravende virksomhed og den internationale kommunistiske sammensværgelse at underminere og tilsmudse vore dyrebare kropsvæsker!«
Vanviddet har ramt general Jack D. Ripper fra det amerikanske luftvåben, og egenhændigt, uden godkendelse ovenfra, har han sendt en håndfuld B52-bombefly ind i Sovjetunionen, hvor de om føje tid, bliver de ikke tilbagekaldt, vil indlede et angreb og dermed starte Tredje Verdenskrig.

Mein Führer
Nogenlunde således begynder Stanley Kubricks ætsende koldkrigssatire Dr. Strangelove eller: Hvordan jeg lærte at glemme mine bekymringer og elske bomben, der just har fået repremiere i en restaureret kopi, der yder de elegante, sort-hvide billeder fuld retfærdighed.
Dr. Strangelove er lavet i 1963 (udsendt i ’64), under den kolde krig og året efter at Cuba-krisen var minutter fra at sende verden ud i Tredje Verdenskrig, og manuskriptet er baseret på bogen Red Alert, der beskriver det amerikanske beredskab i tilfælde af et atomangreb fra russerne. Forfatteren Peter George fandt, at beredskabet både var absurd og slet ikke gearet til en reel krisesituation, og det satiriserer han kraftigt over i sin bog.
Sammen med George selv og Terry Southern har Kubrick givet satiren en ekstra tand i manuskriptet og i filmen, der nærmest er et katalog over militæret og statsmagtens håbløse tankeløshed, inkompetence og hysteriske kommunistforskrækkelse.
Da det går op for præsident Merkin Muffley (også Sellers), at Ripper er ved at kaste USA ud i en krig, tilkalder han sine rådgivere, en broget flok, som bl.a. tæller den krigsliderlige general Turgidson (buldrende spillet af George C. Scott) og den kørestolsbundne eks-nazividenskabsmand Dr. Strangelove eller Dr. Merwürdigliebe (Sellers i endnu en glansrolle), der har svært ved at skjule sin blakkede fortid pga. en ustyrlig trang til hele tiden at heile og hylde Mein Führer.

Desperat valg
Præsidenten og hans rådgivere indser hurtigt, at de i forsøget på effektivt at sikre sig mod kommunisterne og tage højde for de værste scenarier lige så effektivt har afskåret sig selv fra at kalde de fly tilbage, som Ripper har sendt af sted.
Som Ripper (stort spillet af Sterling Hayden) selv siger til den besindige, britiske kaptajn Mandrake (Peter Sellers i en af sine hele tre roller i filmen):
»Kan De huske, hvad Clemenceau sagde om krig? ’Krig er for vigtig til, at man kan overlade det til generaler.’ Han havde muligvis ret, da han sagde det for 50 år siden. I dag er krig for vigtig til, at man kan overlade det til politikerne!«
Kubrick, der kunne være en stor humorist, når han ville, har fyldt filmen med bidende, morsomme optrin, hvor krigens umenneskelighed fordømmes, og atomalderens vanvid udstilles.
Som f.eks. da præsidenten i en telefonsamtale gemytligt, men uden det store held og stadigt mere desperat forsøger at overbevise Sovjetunionens leder Dimitri om, at der altså er tale om en fejl med de der bombefly, og at han altså ikke behøver gøre gengæld.
Dr. Strangelove er fint i tråd med den antikrigsholdning, som gennemsyrede flere af Kubricks bedste film, ikke mindst de mere seriøse Ærens vej og Full Metal Jacket, og der er ingen tvivl om, at han har moret sig med at slippe gækken og fremragende skuespillere som Peter Sellers og George C. Scott løs i en film, som nu i 40 år har været en af de sjoveste og skarpeste, politiske satirer nogensinde.

*Dr. Strangelove eller: Hvordan jeg lærte at glemme mine bekymringer og elske bomben. Instruktion: Stanley Kubrick. Manuskript: Terry Southern, Peter George og Stanley Kubrick. Amerikansk (Vester VovVov i København og Øst for Paradis i Århus)

*Filmen er også udkommet på dvd i en specialudgave, der også går bagom filmen og dens skabere. Kan fås i enhver anstændig videobiks.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her