Læsetid: 4 min.

Film i tv

28. december 2001


(2. sektion)

*Anders Thomas Jensen gjorde noget på én gang snedigt og dristigt i Blinkende lygter – hans sjove, velfortalte gangsterfabel fra efteråret 2000. Han vendte alting på hovedet i forhold til den succes, hans foregående historie om en dansk forbryderbande, I Kina spiser de hunde, havde fået i Lasse Spang Olsens instruktion. Hvor Hundene forherliger de pistolskydende drengerøve, ironiserer Blinkende lygter over deres umodenhed. Især går det ud over bandelederen Thorkild, der runder de 40 uden at have slået igennem i gangsterfaget og må finde sig i et slæng af kammerater, der bestandig klokker i det. Søren Pilmark er suverænt morsom i denne rolle som det hårdkogte mandfolk, der gang på gang kommer til kort over for kvinderne – og tager konsekvensen af sit foreløbig forspildte liv. Hvorfor ikke lægge kriminaliteten på hylden og slå sig ned og lave restaurant? – At den endnu ikke 30-årige Anders Thomas Jensen har et gudsbenådet naturtalent for at skrive mundrette, sjove og dramatisk gnistrende replikker, vidste man. Hans spillefilmdebut som instruktør Blinkende lygter viser, at talentet også omfatter selve billedfortællingen, der gennemføres med sikker stiliseringssans og til tider helt gribende lyrisk fornemmelse i Eric Kress’ velkomponerede bredlærredsfoto. Filmen er på alle måder mere vellykket end I Kina spiser de hunde og giver Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas, Mads Mikkelsen, Frits Helmuth og Sofie Gråbøl glimrende roller. Og så er det her Ole Thestrup yder sin hidtil mest overdådiget morsomme præstation som en våben- og skydeliderlig jysk galning, der finder en lige så kulgleskør åndsfælle i Mads Mikkelsens små-gangster.
Blinkende lygter. DR 1, fredag kl. 21.10-23.00

*Ernst Lubitsch anses af mange for den største komedieinstruktør gennem tiderne, og med Himlen må vente fra 1943 lavede han en slags åndeligt testamente, en selvironisk hyldest til den livsform, der for ham stod som den ideelle. Hovedpersonen Van Cleve (Don Ameche) vier sin tilværelse til det gode glæder og de galante eventyr, og med Lubitsch som iscenesætter bliver filmen selv et lysende eksempel på ren nydelse. Og så ser Gene Tierney vidunderlig ud i farver!
Heaven Can Wait/Himlen må vente. TV 2, fredag kl. 02.00-03.50

*Mathieu Kassovitz kendes bedst som instruktør (Hadet), men ses i en fremragende præstation som en falsk fransk frihedshelt under Anden Verdenskrig i denne skammeligt oversete film af Jacques Audiard. Det er en underfundig, tragi-komisk udviklingshistorie om den unge nowhere-mand Albert Dehousse, en provinsdrømmer, der drager til Paris under den tyske besættelse, hvor mange roller kan spilles i en tid gennemsyret af modsætninger: heroisme, kollaboration, selvjustits, hovedløs patriotisme og skammelig passivitet, alt sammen i uskøn blanding. Forvirret og søgende skaber Albert sig en falsk identetet som modstandsmand, for bedragere findes overalt, ikke mindst når nationalisme og krig sætter dagsordenen. Og svindelen udmarver og udvider på én gang hans personlighed. »Den bedste af alle verdener er den, vi selv skaber,« siger den langt fra angrende Dehousse i filmens rammefortælling. Det er en, i god forstand, meget fransk film, psykologisk træfsikker, velfunderet i miljø- og stemningsskildring, og Audiard er yderst formbevidst. Hans kamera glider florlet hen over den stadig forlængede kæde af bedrag, som en afspejling af det flimrende og flydende i Alberts liv. Filmen kan tillade sig at være luftig og legende, fordi hver detalje virker gennemtænkt og på plads. – Først da Dehousse til sidst står med andres liv i hænderne, skærer sandheden smerteligt ind til benet. En solstråle blænder ham, på én gang manende og varmende – da er det tid til at gå til bekendelse.
Un héros très discret/Den diskrete helt. TV 2, lørdag kl. 00.00-01.45

*Marguerite Viby forsøder nytårsaften for stilfærdige sjæle, der godt vil skue lidt tilbage. Der sker med hendes to bedste filmpræstationer i hendes to mest helstøbte film – så det kan jo ikke være bedre. Især Johan Jacobsens Som du vil ha’ mig -! fra 1943 viser Viby på højden som sofistikeret erotisk komedienne langt fra 1930’ernes overenergiske sprællepige. Hun er den unge, harmoniske arkitektfrue Helene, der forvandler sig til en energisk flirtende selskabsløvinde med mænd på hjernen. Viby danner par med Gunnar Lauring, som spiller en efterstræbt arkitekt, der elsker det pulserende selskabsliv og har adskillige ikke helt uskyldige damebekendtskaber. Han får den idé at peppe Helene op med en indsprøjtning af kvindelige kønshormoner, en slags Viagra for kvinder, og så sørger Helene for, at der kun er vand i indsprøjtningen, men lader som om den virker. Hvorpå hun ganske grundigt kan demonstrere for Gustav, hvordan det er at være gift med en evigt flirtende ægtefælle. En meget veloplagt film, der viser en Marguerite Viby fuld af sødme, klogskab og fræk sexappeal. I andre roller ses Petrine Sonne, Erling Schroeder, Sigrid Horne-Rasmussen og Elith Pio.
Frøken Kirkemus fra året før er især kendt for Vibys samspil med datidens førende teaterskuespiller Poul Reumert, der selv vidste, at han sjældent gjorde sig godt på film og måske ikke mindst derfor var udsøgt chevaleresk i samarbejdet med Viby. Kemien mellem dem var så god, at hun fik Reumert løftet op til hans bedste filmpræstation som forretningsmanden Thomas Berg med millioner på bankkontoen, et fly på hver finger, over fem årtier på bagen og klædelige grå hår ved tindingerne. Viby gjorde – både foran kameraet og i det virkelige liv – i de mere modne mænd, og her er hun den arbejdsløse Frk. Holm, der med et svimlende opbud af gå-på-mod skaffer sig det eftertragtede job som sekretær for Poul Reumerts distingverede Berg. Og en romance følger. Alice O’Fredericks og Lau Lauritzen har instrueret, og desuden medvirker bl.a. Ib Schønberg, Johannes Meyer og Knud Rex.
Som du vil ha’ mig -! DR2, mandag kl. 19.05-20.30
Frøken Kirkemus. DR2, mandag kl. 21.00-22.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her