Læsetid: 2 min.

Fredskorps skal sikre selvjustits i EU-demonstrationer

Et fredskorps på 300 mand skal sikre selvjustits under weekendens EU-topmøde, der ledsages store demonstrationer
13. december 2001

BRUXELLES – Det er ikke kun belgisk politi og myndigheder, der arbejder på at undgå en gentagelse af sommerens slag i Gøteborg og Genova, hvor en demonstrant blev dræbt.
Før weekendens topmøde i Bruxelles-forstaden Laeken har bl.a. Attac meldt ud, at der vil være 200-300 »peace-keepere« på gaden, der skal sørge for ikke-vold og for at demonstrationsruten bliver overholdt.
»Vi opfordrer alle til at udvise ikke-voldelig adfærd. Peacekeeperne har den opgave at sørge for, at demonstrationen forløber i den ånd. Beboere og handlende i de kvarterer, vi kommer igennem, er vores allierede,« hedder det i et oplæg, der er underskrevet af arrangørerne bag fre-
dagens store demonstration ’For et andet Europa i en anden verden’.

Gode erfaringer
Attac er en af dem, og Eric Goeman fra belgisk Attac understreger, at erfaringerne fra de tre hidtidige demonstrationer i Gent, Liége og Brugge under det belgiske EU-formandskab er gode.
»Demonstrationerne blev hver gang gennemført uden voldelige episoder,« siger Goeman.
At det ikke behøver at blive så enkelt denne gang, ved det belgiske politi, der har udsendt advarsler til handlende og beboere. De opfordres til at flytte bilen og fjerne alt potentielt kasteskyts fra skraldespande og potteplanter til cykler. Barer og restauranter opfordres til ikke at udskænke alkohol og kun bruge plastikservice. Arrangørerne bag lørdagens fredsdemonstration mod krigen i Afghanistan, D14, understreger, at politiet også har et centralt ansvar for at alt går roligt for sig.
»Hvis ordensmagten ikke formår at isolere ballademagerne, så er det udtryk for en politisk vilje til at kriminalisere bevægelsen,« siger Raoul Hedebouw fra D14.

Højreradikale elementer
Også Attac frygter, at højreradikale elementer kan infiltrere demonstrationerne. Belgisk politi har generelt ry for at være både hårdhændet og effektivt. Og styringen af denne uges demonstationer er en prøve på, om de kan kontrollere masserne på en fredelig måde. Det er navnlig vigtigt fordi, Bruxelles om få år skal være vært for samtlige EU-topmøder, der ellers har været afholdt i de skiftende EU-formandsskabslande.
Europæisk fagbevægelse tegner sig i dag for den største af topmøde-demonstrationerne. Der ventes i omegnen af 80.000 demonstranter, der vil kæmpe for et socialt Europa. Op til 8.000 demonstranter ventes at komme fra udlandet til Belgien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her