Læsetid: 2 min.

Giv med den ene hånd og tag med den anden

Den britiske regering har givet eksporttilladelse til et militært anlæg til Tanzania, lige efter at landet har fået eftergivet gæld
22. december 2001

LONDON – I efteråret stod den britiske premierminister, Tony Blair, på talerstolen ved Labour-partiets kongres og fremførte sin vision om en bedre verden.
»Afrikas tilstand,« sagde Blair bl.a., »er et sår på verdens samvittighed. Men hvis verden som et fællesskab fokuserede på det, kunne vi hele det.«
I dag, tre måneder senere, har den britiske regering med Tony Blair i spidsen – men mod Verdensbankens og Den Internationale Valutafonds anbefalinger – givet det store firma British Aerospace lov til at sælge et 28 mio. pund – ca. 336 mio. kroner – militært anlæg til kontrol af Tanzanias luftrum. Også finansminister Gordon Brown, udviklingsminister Clare Short samt utallige hjælpeorganisationer var modstandere af at give eksporttilladelsen.
Kritikerne mener, at systemet er for dyrt, at det ikke har civile udnyttelsesmuligheder, at det tager penge væk fra Tanzanias fattigdomsbekæmpelse, og at det øger landets gæld, netop som det havde modtaget en gældseftergivelse af 1,4 mia. pund – ca. 17 mia. kroner.

Kan bruges civilt
Som modargument anføres, at kontrolsystemet kan udnyttes til civil luftfart, omend Verdensbanken siger, at det kun kan adapteres til civilt brug ved at købe mere, dyrt udstyr – og at det dermed kan bidrage til at øge
Tanzanias indtægter fra turisme.
Muligvis kan Verdensbanken dog endnu nå at stikke en kæp i hjulet på salget ved at koble sagen sammen med yderligere gældseftergivelse, men det er ikke sikkert, at banken er parat til at tage en så direkte konfrontation med den britiske regering.
»Min fornemmelse er, at den sag er tabt,« siger Sam Barratt fra den velgørende organisation Oxfam til Information. »Vi har den indstilling, at vi har tabt et slag, men vi håber at kunne vinde krigen.«
Oxfam og andre modstandere af salget hæfter sig ved, at prisen på 28 millioner pund, der ifølge Oxfam svarer til under én procent af British Aerospaces overskud, kunne betale for bedre uddannelse til 3,5 millioner børn. Samt at beløbet, som er lille i forhold til British Aerospaces økonomiske formåen, udgør en tredjedel af Tanzanias sundhedsbudget.

Har fortrudt
Noget tyder på, at Tanzanias regering har fortrudt, at den indgik aftalen med British Aerospace – det skrev Kevin Watkins fra Oxfam i et indlæg i avisen The Guardian i går – men den kan ikke på nuværende tidspunkt bryde aftalen uden at skulle betale bøder til British Aerospace, som allerede er gået i gang med at bygge systemet.
Arbejdet foregår på Isle of Wight og omfatter 250 arbejdspladser, hvilket formentlig har spillet ind i den britiske regerings beslutning om at give grønt lys for eksporttilladelsen.
Sagen om det militære kontrolsystem har haft høj profil i Storbritannien, men er kun et af mange tilfælde, hvor der opstår konflikt mellem det, et udviklingslands regering ønsker, og det, vestlige hjælpeorganisationer, anti-gældskampagner m.v. ønsker. Oxfam nævner f.eks. et tilfælde, også fra Tanzania, hvor der blev bygget et stort industrikompleks i Dar-es-Salaam, som nu viser sig at være stærkt forurenende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her