Læsetid: 9 min.

Hårde pakker til anbefaling

18. december 2001


Torben Brostrøm:

*Gustave Flaubert: Tre fortællinger. Oversat af Hans Peter Lund. 140 s., 175 kr. Gyldendal
Af Flauberts tre mesternoveller fra 1877, der alle har den religøse følelses mysterier som emne, falder man især for »Et enfoldigt hjerte« om den tro tjenestekvinde, der efter et langt livs tabsoplevelser kaster sin kærlighed på en papegøje, som hun ofrer til helligånden. Livlighed og fantastik ned i alle
enkeltheder kendetegner stilen.

*Johannes V. Jensen: Hos fuglene. Udvalg af Niels Birger Wamberg. 496 s. indb., 395 kr. Gyldendal
Det store udvalg af novelleagtige fortællinger giver et stærkt indtryk af Johannes V. Jensens sprogkunst og kosmopolitiske emneverden. Flere stykker har ikke før været bogført. Et af dem hedder »Skriften som magi«. Det kan man roligt sige.

*Per Olov Enquist: Lewis rejse. Oversat af Nanna Thirup. 482 s., 368 kr. Samleren
En velfortalt idehistorisk og psykologisk roman om den mægtige vækkelsesbevægelse, som pinsemissionæren Lewi Pethrus skabte i Sverige, fremhjulpet af den lige så karismatiske digter Sven Lidman. Det handler om magt, om suggestion, om inderligt venskab og fjendskab. Hentet ud af virkeligheden.

Allan de Waal:

*Funktion Form Konstruktion. 125 s., 175 kr. Arkitektens Forlag
Kunstindustrimuseets lommebog om design-plagiat, og Arkitektens Forlags pocketbook om arkitektur, form og konstruktion, er fine at have i baghånden som smågaver.

*Plagiat! – fjorten essays. 127 s., 69,50 kr. KUM
I plagiat-bogen kan man blandt andre interessante essays læse prof. Mogens Koktvedgaards vittige juridiske udredninger om hvoridt et opvaskestativ kan være kunst. Og med arkitektprofessoren Knud Peter Harboes enkle bygningshistorie kommer man vidt omkring i verden.

Karen Syberg:

*Per Olov Enquist: Lewis rejse. Oversat af Nanna Thirup. 482 s., 368 kr. Samleren
P.O. Enquists Lewis rejse om Pethrus Lewi, den svenske Pinsebevægelses fader, gør både klog på en ukendt del af vores nære forhistorie og på et sammensat menneske, man ender med at holde af.

*Vibeke Grønfeldt: Om mig. 334 s., 298 kr. Samleren
Den kuldslåede kvindelige bibliotekar, romanens fortæller, klamrer sig til sin sociale prestige. Men da hun til sidst giver slip, åbner tilværelsen sig af sig selv.

*Edith Holden: Naturdagbog af en engelsk dame år 1906. 186 s., 99 kr. (indtil 1. februar. Derefter 179 kr..) Lindhardt & Ringhof
Edith Holden sanser farver, vejr, flora og fauna, og hun tegner og maler præcist og sét. Hendes illustrerede dagbog fra verden af i går er
indtagende selskab at fær-des i.

Anders Beyer:

*Karl Aage Rasmussen: Den kreative løgn. Tolv kapitler om Glenn Gould. 124 s., 150 kr. Gyldendals
Professor Rasmussens bog om Gould er ophidsende læsning for alle med interesse for klassisk musik og cirkuset omkring musikken. Forfatteren skriver det samme igen og igen gennem alle 12 kapitler, men han gør det med en enestående variationsrigdom og tæft for at tryllebinde læseren. Tynd i det ydre, men mættet med indre substans.

*Øjeblikkets antændelse. Antologi. 304 s., ill. 248 kr. Copenhagen Jazzhouse. Bogen kan købes ved henvendelse til Copenhagen JazzHouse, Niels Hemmingsensgade 10, 1057 København K.
Det er i virkeligheden en cross over-antologi, hvor meninger brydes og gode jazz-historier opstår. Det er en smuk udgivelse og en værdig markering af 10-års fødselsdagen for Copenhagen JazzHouse. Der er tekster på både dansk og engelsk af lærd og læg, med nedslag i vigtige områder af dansk og international jazz. En bog der er præget af lige generøsitet, traditionsbevidtshed, hjerte akkompagneret hjerne. Smuk foliant.

Erik Skyum:
*Simon Grotrian: Seerstemplet. 106 s. 179 kr. Borgen
Giv disse digte til én, der holder af uløselige gåder. Og glem så ikke at love at I læser digtene for hinanden, så sære og skønne de jo er, og snakker om dét, der kan snakkes om, inden mørket tager over.

*Rifbjergs digte udvalgt af Brostrøm. 488 s., 250 kr. Gyldendal
Med sikkert skøn over kvaliteten i 45 års poesiproduktion har Torben Brostrøm lavet et gedigent og repræsentativt udvalg, fyldt med dejlige gensyn. Eller for begynderen: herlige overraskelser.

*Juul, Pia: Mit forfærdelige ansigt. Noveller. 181 s., 198 kr. Tiderne Skifter
Læser du kun én novellesamling fra 2001, da må det blive denne. Hun fortæller med en intensitet, som om der aldrig før er blevet fortalt. Eller rettere: Hun fortæller, som om næsten alt allerede er blevet sagt, hvorfor man er nødt til at hitte på noget andet.

*Seeberg, Peter: En enkelt afbrydelse. Udvalgt af Marianne Juhl. 157 s., 195 kr. Gyldendal
Efterladte noveller? Jovist, mange af dem i hvert fald. Men tilsammen rækker de hele vejen rundt om hans verden: gennem hverdagsrealismen til myten, fra meningssøgen til den rene absurditet.

Ida Klitgård:

*Doris Lessing: Mara og Dann – et eventyr. Oversat af Lorens Juul Madsen. 496 s., 395 kr. Gyldendal
I denne fantasy-roman øser Doris Lessing gavmildt af en menneskeklogskab, der erkender, at opbygningen af det hele menneske i høj grad afhænger af ’klimaet’ mellem menneske og natur. Livet som rejse bør ikke være en
ørkenvandring, men en skovtur i det grønne.

*Nathan Englander: Til lindring af utålelige drifter. Oversat af Bo C. Plantin. 205 s., 249 kr. Borgen
Nathan Englanders noveller giver os et forfriskende og kådt indblik i den jødiske ortodoksis narrestreger og den jiddische kulturs syndsbevidsthed. Med stor humor, vid og medfølelse kommer vi tæt på en lille, lukket og truet verden, vi kun ser glimtvist på tv.

*Magnus Mills: Tre mand og en konge. Oversat af Mich Vraa. 147 s., 199 kr. Lindhardt & Ringhof
Magnus Mills, buschaufføren fra London, har med denne fortælling begået en absurdistisk genistreg af de sjældne. Romanen er så gennemført mærkelig på en så uimodståelig poesiforladt – ja helt materialistisk – måde, at man må tage hatten af.

Nina Davidsen:

*Morten Piil: Danske filmskuespillere. 559 s., 299 kr. Gyldendal
525 udførlige portrætter, der vil gøre modtageren fraværende resten af juleferien og langt ind i det nye år. Personligt turneret nær-alvidenhed, der også medtager de prtrætteredes teaterkarrierer. En uundværlighed af Morten Piil.

*Red. Af Alette Scavenius & Stig Jarl. Multivers, 303 s., 248 kr.
Festskriftet ved prof. Kela Kvams farvel rummer fascinerende dyk i så forskellige teaterlommer som Brecht på Fyn, praktisk tekstanalyse i teateruddannelsen på Holmen, Kantor, Strehler, vækstlag-begrebet, 60’ernes musikdramatik og polarbjørnedans.

Lilian Munk Rösing:

*Kristian Ditlev Jensen: Det bliver sagt, 266 s., 269 kr. Gyldendal
Kristian Ditlev Jensens bog om at være pædofil-offer er både en litterær oplevelse og et overbevisende sagsindlæg. Nødvendig læsning for alle der har børn – og alle der engang har været børn.

*Mads Brenøe: Bjerget, 324 s., 248 kr. Samleren
Mads Brenøe leverer kulturkritik og madopskrifter fra et fedtbjerg. På sin rejse rundt i provinsdanmark hudfletter den fede jegfortæller alt fra tæppe-Herning til Oprah Winfrey.

*Kvinde kend din krop, 712 s., 298 kr. Tiderne Skifter
Den obligatoriske gave til familiens teenagepige – eller hvad med mor eller mormor? En solid og velskrevet brugsbog, som generøst inviterer alle kvindetyper ind i sit oplyste fællesskab.

Martin Larsen:

*Niels Lyngsø (red.): Hængebroer. Berliner renshi (særudgave Den Blå Port 57). 94 s., 98 kr. Forlaget Rhodos
Inger Christensens lille bog med digte skrevet i samarbejde med tre andre digtere er måske mere mandelgave end en julegave, for den poesiglade familie – uden børn.

*Per Højholt, Peter Kristiansen, Clemens Johansen m.fl.: tilbage til TURBO. 2 cd. 194 kr. ExLibris Musik
Et langdigt blæst op i turbodrive og med nye remixes. Over 30 år gammelt og stadig til overflod med på både noderne og moderne.

*Lyn Hejinian: Mit liv. 205 s., 129 kr. Borgen
Den eneste litterære selvbiografi man kan være bekendt at give nogen som gave. Et enestående værk i den moderne amerikanske lyrik.

Rune Lykkeberg:

*Justus Hartnack: Højdepunkter i den europæiske metafysiks historie. 91 s., 125 kr. C.A. Reitzels Forlag
Bogen er skrevet og tænkt så klart og smukt, at den kan læses af hvem som helst og udfordre alle og enhver. Hartnack koncentrerer indsigter fra sine tidligere bøger i denne lille perle.

*Søren Kierkegaards Skrifter bind 18 + kommentarbind 18. 445 s. + 680 s. Samlet pris 450 kr. Gads Forlag
Søren Kierkegaard talte om at lade pennen løbe med snak. Og i disse ungdomsjournaler løber pennen mellem besnærede indfald, eksperimenterende digtninger og betragtninger af situationer. Man følger i journalerne Danmarks geniale flanør og sokratiker løbende snakkende, tænkende rundt i byen.

*Michel Houellebecq: Elementarpartikler. Oversat af Tine Byrckel. 300 s., 325 kr. Borgens Forlag
Houellebecqs roman er en diagnose af en kultur efter de store frigørelser. Det er romanens pointe, at de vestlige værdiers totale sejr fører til deres endegyldige undergang.

Lotte Kaarsholm

*Ken Saro-Wiwa: Soldaterdreng. Oversat af Finn Holten Hansen. 190 s., 248 kr. Hjulet
Den nigerianske forfatter Ken Saro-Wiwa blev først rigtig berømt, da han blev henrettet af Nigerias militærstyre i november 1995. Men Soldaterdreng, hans hovedværk, demonstrerer til fulde, at Saro-Wiwa var en stærk og skarp forfatter.

*Alessandro Baricco: City. Oversat af Jytte Lollesgaard. 352 s., 295 kr. Gyldendal
Italieneren Alessandro Bariccos City er noget så sjældent som underholdende og postmoderne på samme tid. Historien har mange tråde, men løber aldrig løbsk – det skyldes forfatterens fortælletæft.

*Manil Suri: Vishnus død. Oversat af Charlotte Grubb. 286 s., 299 kr. Lindhardt & Ringhof
Det er imponerende, at Vishnus død er en debutroman, for Manil Suri fortæller med kompromisløs sikkerhed en meget indisk mangfoldig historie, der på samme tid foregår blandt hinduguder, i Bollywoodfilm og på en trappeopgang i Mumbai.

Lisbeth Bonde:

*24 Julesalmer og Sange, Kobbertryk af 24 danske grafikere. Forlaget Bøegh, 111 s., 148 kr. Sange og salmer kan frit udprintes fra hjemmesiden: www.artbag.dk
En grafisk salmebog med 24 julesalmer og sange og kobbertryk af 24 danske grafikere. Nogle af vore allerbedste kunstnere leverer kobbertryk til bogen, og Margrethe Auken fortolker salmerne. Julen får vinger i denne oplagte mandelgave.

*Udstilling med de originale kobbertryk vises frem til 31. dec. i Brandts Klædefabrik, Kunstcentret Silkeborg Bad, Museet for Religiøs Kunst i Lemvig og i Galerie Egelund, Kbh.

*Maskuliniteter, red. Rune Gade. 158 s., 168 kr. Informations Forlag
Klog antologi om kønnet og kunsten. »Der var en gang, da mænd var mænd, kvinder var kvinder og bøsser var noget man skød med,« hedder det et sted i denne teoribog om køn og kunst. Men det er længe siden, tingene var så enkle, bevidner bogen.

Marie-Louise Kjølbye:

*Suzanne Brøgger: Linda Evangelista Olsen. 136 s., 175 kr. Gyldendal
Suzanne Brøggers nye kattebog Linda Evangelista Olsen er én af hendes varmeste og sjoveste bøger. Generøse og muntre erindringer i katteskind – men under pelsen et hårrejsende mor-datter-opgør fra en forfatter, der inkarnerer sin tid.

*Milan Kundera: Uvidenheden. (Smukt) oversat fra fransk af Lilian Munk
Rösing. 175 kr., 136 s. Gyldendal.
Med sin nye bog Uvidenheden griber Milan Kundera fat i det 21. århundredes store bevidsthedsform – emigrantens. Den sørgeligste og måske bedste af Kunderas ’franske’romaner.

Morten Piil:

*Torben Bille: Lydspor. 100 af verdens bedste rockplader. 384 s., 349 kr. Gyldendal
Sprogligt veloplagt og rent ud beåndet er denne bog en gavmild gave til rockfans – også os gamle i gårde. En anledning til at forny ældre plade-forelskelser og finde nye. Billes begejstring er ikke blot smittende, men fuld af super-ekspertens skæve, skarpe vinkler og stjernedrys af relevante oplysninger. Men hvorfor springe Tracy Chapman og Steely Dan over?

Charlotte Christensen:

*Gaven til familien er Jorden set fra himmelen, den flotte billedbog af Yann Arthur-Bertrand. Et humanistisk opråb om mennesket og naturen. Kun hos Himmelbutikken, Vimmelskaftet 39, www.jordensetfrahimmelen.dk

*Mary Ann Caws: Dora Maar – med og uden Picasso. 386., 388 kr. Forlaget Søren Fogtdal
Et kvindekunstnerliv, intelligent omtegnet, er Mary Ann Caws: Dora Maar – med og uden Picasso.

*Erik Westengaards Tankefulde haver. En vandring i tre havers frimureriske symbolverden120s, 198 kr. Christian Ejlers’ Forlag
Mandelgaven kan være Erik Westengaards Tankefulde haver. En vandring i tre havers frimureriske symbolverden, i delikat layout.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her