Læsetid: 2 min.

Hjemløse unge tilbage på gaden

Trods løfter om statslig støtte nøler Københavns Kommune med støtte til værested for hjemløse unge
4. december 2001

»Helt absurd.« Sådan siger han flere gange, psykolog Kalle Birck-Madsen, daglig leder af værestedet Gaderummet på Nørrebro i København. Han taler om den situation, som efter flere års nølen fra Københavns Kommune nu kan sende de 75 daglige brugere og 20-25 overnattende hjemløse unge tilbage på gaden.
Værestedet er sammen med den psykologiske rådgivning Regnbuen, blevet sagt op. Brandmyndighederne har vendt tommelfingeren nedad for overnatninger. Men trods løfter udstedt tilbage i januar 1999 om at ville »stå på hovedet for Gaderummet«, er det ikke lykkedes kommunen at finde nye lokaler.
Og selv om Gaderummet selv har fundet nye, egnede lokaler i indre by, har hverken overborgmester Jens Kramer Mikkelsen eller den direkte ansvarlige borgmester Winnie Larsen-Jensen (S) ikke villet give nogen tilbagemelding.
Socialborgmesteren har ikke lagt skjul på, at hun vil have stedet nedlagt, mens Kramer tilbage i januar 1999 lovede at stå på hovedet for Gaderummet.

Fire års søgen
Det er her, det bliver absurd, synes Kalle Birck-Madsen: »Kommunen har ledt efter et sted til os siden 1997, og vi har selv ledt i tre år, og nu har vi så stedet. Vi har en investor, der gerne vil hjælpe os, hvis kommunen siger ja. Og derudover ligger der ubrugte penge i statslige fonde, så vi taler kun om en kommunal delfinansiering,« siger han til Information.
Kommunen skal sige ja til en støtte på 1,6 mio. kr om året – 25 procent af budgettet. Der er allerede givet tilsagn om støtte på en halv million fra bl.a. Tipsmidlerne, men de er betinget af en lovliggørelse af boligforholdene.
På samme måde vil de statslige penge også først blive udløst ved et kommunalt ja, og den investor, der vil overtage bygningen og leje ud til Gaderummet i fem år med forkøbsret, vil også have en huslejegaranti – dvs. et kommunalt ja til støtte.
»Men vi har kun et par dage at løbe på – ellers bliver det sted, vi har fundet, solgt til anden side,« siger Kalle Birck-Madsen.

Krav om lukning
Gaderummet blev tidligere i år i en evaluering kritiseret for sin måde at håndtere de unge på.
To etnologer kritiserede den grundtone, der er på stedet, ligesom de var skeptiske over for hash- og alkoholforbruget.
Det fik socialborgmester Winnie Larsen-Jensen til at kræve stedet lukket: »Stedet bør opløses, fordi det fastholder en gruppe unge i en ulykkelig situation,« sagde hun til Jyllands-Posten.
Men Kalle Birck-Madsen er nervøs for, hvad der skal ske med de unge, hvis de ryger tilbage på gaden:
»En velfungerende – og for mange den eneste socialt fungerende livssammenhæng for unge i en svær social eller personlig situation vil forsvinde, hvis vi lukker. Det vil få enorme personlige omkomstninger. Vi taler jo om folk, der aldrig har været i nærheden af arbejdsmarkedet, en uddannelse – eller for den sags skyld en familie,« siger Kalle Birck-Madsen.

FAKTA
Gaderummet
*Startede i sommeren 1996 som døgnåbent, brugerstyret være- og bosted for hjemløse, sindslidende og udstødte.
*Hovedparten af brugerne er 18-25 år.
*Omkring 20 personer får hjælp i den psykologiske rådgivning Regnbuen.
*Først fra slutningen af 1999 har Gaderummet fået offentlig støtte med bidrag fra bl.a. Socialministeriet

*Læs mere om værestedet på www.gaderummet.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her