Læsetid: 2 min.

Klumps mor død

Carla Hansen, der sammen med sin mand skabte tegneserien Rasmus Klump, er død
8. december 2001

Nekrolog
En af Danmarks mest populære og mest læste forfattere Carla Hansen døde torsdag efter lang tids sygdom og svækkelse, 95 år.
I efteråret 1951 stod tegneserieforlaget PIB og manglede en ny serie til afløsning for Jørgen Clevins Strudsen Rasmus.
På forlagets opfordring skabte forfatteren Carla og tegneren Vilhelm Hansen serien om den lille slikne bjørn, som ud over Rasmus fik navnet Klump, såmænd forbi familien Hansens underbo på Jagtvej i København havde en sød lille hund af samme navn.
Den første stribe med Rasmus Klump dukkede op i Berlingske Aftenavis lørdag den 17. november, og siden skulle den rødbuksede bjørn og hans venner gå deres sejrsgang. En overgang blev striberne bragt i mere end 400 aviser, dagblade og ugeblade over det meste af verden, og de efterfølgende bøger er blevet oversat til 18 sprog og udgivet i 25 lande i et samlet oplag på næsten 30 millioner eksemplarer. Dertil kommer 52 tv-episoder, ligesom en animeret spillefilm med Rasmus Klump er undervejs.

Klump på mærkerne
I sidste måned kunne Rasmus Klump og hans venner fejre 50-års jubilæum, og i anledning af det runde tal udgiver Post Danmark den 16. januar et frimærke, der viser vore helte stående på fordækket af det gode skib Mary, der som alle ved er opkaldt efter Klumps ’rigtige’ mor.
Carla Hansen glædede sig over hæderen, som det ind-
til da havde skortet gevaldigt på.
Carla og Vilhelm Hansen opnåede nemlig aldrig nogen form for hjemlig anerkendelse for deres arbejde, hverken fra forfatterforening, tegnersammenslutninger eller – indtil frimærket – fra det mere officielle Danmarks side.
Men som Carla Hansen sagde i det sidste interview hun nåede at give: »Både Vilhelm og jeg var jo lidt som de grimme ællinger, ingen ville rigtigt have noget med os at gøre, for vi skrev og tegnede jo kun for børn!«
I udlandet har man imidlertid fundet anledning til at hædre ægteparret Hansen fra Danmark. Således blev Vilhelm Hansen, der døde i 1992, valgt som en af det sidste århundredes 100 største bladtegnere af det franske kulturministerium. Kun to danskere kom med på listen, nemlig Vilhelm Hansen og Storm P.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu