Læsetid: 2 min.

K'NYT

18. december 2001


Finansstop truer danske film
*Finansministeriets dekret om udgiftsstop, indtil en ny finanslov er på plads, truer to danske filmproduktioner, der havde fået lovning på støtte. Det Danske Filminstitut har anmodet finansministeriet om dispensation til at fastholde sin støtte til Lars von Triers Dogville med 9,3 mio. kr. og Lars Gregersens Bjarne Reuter-filmatisering Bertram & Co. med fem mio. kr. Peter Aalbæk, der i denne anledning ikke synes at gasse, siger: »I øjeblikket har vi reelt ingen penge i kassen, især fordi vi har måttet lægge ud til hele udviklingsarbejdet til filmen. En stribe sagsanlæg for kontraktbrud vil givetvis ruinere Zentropa.«

Elmquists tvivlsomme påstand mod doku-tv
*DR’s prisbelønnede dokumentarist Lars Engels overvejer at lægge sag an mod forsvarsadvokat Bjørn Elmquist, der offentligt har hævdet, at en kvinde begik selvmord efter at have set sin søn, der er narkoman, i et dokumentarprogram i serien »Historier fra en Politistation« tilrettelagt af Engels. DR’s undersøgelser fastslår imidlertid, at moderen til narkomanen døde af kræft, to dage før programmet med narkomanen blev vist på tv.

Uddeling af årets landsforvisning
*8. februar er årsdagen for P.A. Heibergs landsforvisning til Paris. Og 8. februar er stadig dagen, hvor danske intellektuelle landforvises. Men 6. januar er sidste frist for indstilling af kandidater til årets midlertige landsforvisning til Paris kaldet P.A. Heiberg-prisen. Den landsforvisende pris tildeles skribenter og ligesindede, der har tjent det frie ord. Men bagmændene og -kvinderne i PEN meddeler, at sidste og forrige års modtagere, henholdsvis Arne Gårdmand og Gritt Uldall-Jensen, begge har været så optaget af deres arbejde, at de endnu ikke har kunnet afse tid til at forlade landet.

Dynamitkonge får museum i NYC
*Efter at indbyggerne i det fashionable kvarter i The Beresford, NYC (hvor komikeren Jerry Seinfeld, tidl. FN-ambassadør Richard Holbrooke og den pirrelige John McEnroe logerer) modsatte sig opførelsen af et monument over dynamittens opfinder i deres nærhed, realiseres planerne om et Alfred Nobel-museum andetsteds i byen. Museet skal ifølge Dagens Nyheter i stedet opføres ved Theodore Roosevelt Park, Columbus Ave. og 81. gade.

Legater til Smærup og Lausten
*Bestyrelsen for Fonden Leo Estvads Legat har uddelt et hæderslegat på 30.000 kr. til forfatteren Jens Smærup Sørensen og ditto på 60.000 kr. til lyskunstneren Thorbjørn Lausten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her