Læsetid: 2 min.

K'NYT

15. december 2001


Fra Seamus til Klau
*»Når man møder Klaus Rifbjerg, føler man sig i selskab med en stor autoritet. – Der er en misundelsesværdig integritet og balance hos ham, et levende vekselspil mellem den vidunderligt socialt begavede mand, som hilser på hele verden og den skarpsindige altid i sit indre lydhøre mand, som vejer verden og sætter den på ord. Den skotske digter Hugh Macdiarmid sagde engang, at poesi »er menneskelig eksistens, når den er allermest levende«; Det er præcis, hvad jeg har lyst til at sige om Klaus og om hans forfatterskab.«
Seamus Heaney til Information i anledning af Rifs 70-årsdag i dagrl

Ny kunstportal lukker
*Den danske kunstportal www.artnet.dk, der blev oprettet mandag 27. maj i år med støtte fra kulturministeriet nedlægges delvist mandag. Portalen vil stadig fungere som online-galleri for kunstnere, men den del af konceptet som redaktør Jacob Lillemose har haft ansvaret for med levering af nationale og internationale links, nyheder og anmeldelser ophører med at eksistere.

Axel og Magda Fuhrs hæderslegat
*Skuespillerne Henning Moritzen og Henning Jensen og pianisten Katrine Gislinge har hver modtaget Axel og Magda Fuhrs Fonds hæderslegat på 40.000 kr.

Radiopris til Mik Schack
*Michael Hans greve Schack modtager DR’s radiopris, Krygerprisen, på 15.000 kr. for sin evne til at »åbne historier og interviewpersoner« på sin egen
uskolede facon. Den gamle rockers seneste markering er madprogrammet »Hjemmeservice«.

Lego og BBC knytter bånd
*Lego-koncernens såkaldte Lego-filosofi om udvikling af børns kreative evner finder nu et nyt udtryk i tv-serien »Lilttle Robots«. Seriens 52 afsnit af 10 minutters varighed, som er et resultat af en aftale Lego har indgået med BBC, vil blive sendt fra januar 2003 via BBC Worldwide. Animationsfilmenes adressat er børn, der endnu ikke er begyndt i skole.

Historisk historie om drengebandet
*Drengebandet New Kids on the Block, der til hvinende teenagepigers begejstring daskede med spytkrøllerne i 1980’erne, danner forlæg for en ny musikal i West End, NY: Boyband: The musical. Men Dagens Nyheter rapporterer at BBC antyder, at allerede Beatles var at betragte som et drengeband. Og altså måske musicalens faktiske forlæg.

Fremmedsprogs danmarkshistorie
*Som en påmindelse om, at vi stadig befinder os i europæisk sprogår 2001, viser Dansk Skolemuseum (Rådhusstræde 6, Kbh) fra 18. december til 1. januar en udstilling om fremmedsprogsundervisnin gens danmarkshistorie under titlen »Vore fælles sprog – sprog som kulturelt værktøj før og nu«. Udstillingen strækker sig fra Middelalderens katedralskoler, hvor latin var Eurapas fælles sprog, over 1700- og 1800-tallets lærde skoler op til nutidens folkeskoler og gymnasier, hvor engelsk hersker. I begyndelsen af 2002 følges udstillingen op af en bog om fremmedsprogenes historie.

Dvd slår video
*En ny undersøgelse viser, at salget af videomaskiner er styrtdykket fra 300.000 i 1998 til omkring 100.000 i dag. Videomaskinen er blevet udkonkurreret af dvd-maskinen, hvoraf der i 1999 blev solgt 22.000 mod 120.000 i år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her