Læsetid: 3 min.

Med lup på orkesterdomptøren

Dirigenten Toke Lund Christiansen er også forretningsmand, leder og menneske med et genialsk blik for at samle musikken
21. december 2001

(2. sektion)

Musik
Med titlen Udsigt til musik tænker man uvilkårligt på forfatterens udsigt fra pladsen som solofløjtenist i Radiosymfoniorkestret. Fra sit mangeårige arbejde som orkestermusiker har Toke Lund Christiansen erfaringer med mange dirigenter. Han har så at sige følt dem på sin egen krop. Dertil skal man oplyse, at den musikalske forfatter med fødselsåret 1947 også er medlem af Dansk Komponistforening og docent ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.
Hvad angår det rent faglige, har læserne altså at gøre med en særdeles kyndig forfatter. Selv om tonen og takten i bogen undervejs kan forekomme lidt ensformig causerende og historierne lidt sludrevorne, er det velgørende for en gangs skyld ikke at læse en professionel forstå-sig-på’er, men at læse om oplevelser fra et udsigtspunkt så at sige midt i musikken.
Bogen er »af mange gode grunde tilegnet Danmarks Radiosymfoniorkester«, hedder det på første side. Måske af hensyn til arbejdspladsen har forfatteren ikke ønsket at gå tæt på ømtålelige dirigentforhold i nyere tid.
Dirigenter, som orkestret har haft et anstrengt forhold til eller ligefrem har ønsket ekspederet så langt væk som overhovedet muligt.
Det ville have skabt herlig friktion, hvis synspunkter om den nuværende chefdirigent havde fundet vej til bogen.
På samme måde som det flotte tobindsværk om orkestret i anledningen af 75-års fødselsdagen er Udsigt til musik loyal over for de nærmeste, til gengæld mangler der ingen anekdoter elller sjove historier.
Til gengæld kan man så udlede et og andet af det, forfatteren ikke skriver om. Hverken Ulf Schirmer eller den nuværende chefdirigent, Gerd Albrecht, får et eneste ord i bogen. Det er de virkelig store navne fra før og nu, som forfatteren giver plads: Berlioz, Bernstein, Blomstedt, Boulez, Furtwängler, Karajan, Mahler, Malko, Sanderling.

Bag facaden
Bogen kan læses af alle med interesse for klassisk musik. Forfatteren ved en masse, og han forstår at formidle stoffet. Over mange sider er den snusfornuftig grænsende til det pædagogisk tydelige.
Det er ikke for ingenting, at det er en musiker, som har skrevet bogen.

Skriftlig Malko
Den kan først og fremmest bruges til at få et indblik i, hvordan en dirigent arbejder med et orkester, og hvordan gode dirigenter kan få noget helt usædvanligt ud af musikerne: Spille bedre end de egentlig er hver for sig og sammen. I den forstand fungerer bogen lidt som en skriftlig Malko-konkurrence: Man går bag om facaden, dykker ned i stoffet og metoderne, analyserer og forstår lidt bedre, hvordan musikken formes gennem dirigentens arbejde.
Vi hører også om dirigenten, når han ikke står på scenen, hvilket er herlig læsning. Dirigenten, der ofte tjener mere end hele orkestret til sammen, er også en forretningsmand med manager, business class, beregnende i forhold til kontrakter, osv.
I forbindelse med Celibidaches ansættelser i Sverige ønskede dirigenten så svimlende summer, at landets skattelove blev lavet om, så der kun skulle trækkes dirigentskat på 15 procent i forbindelse med gæstespil.
Det, der først og fremmest gør bogen så vellykket, er forfatterens evne til at skrive sig ind på områder, som andre ikke har forudsætninger eller evner til at skrive om. Lund Christiansen både hæver Maestro til skyerne og giver ham magten og æren, men han pilles også ned og gøres menneskelig, undertiden ligefrem begærlig.
Endelig er der ingen grund til at underbetone, at forfatteren ved en hulens bunke om musik generelt. Et langt liv som orkester- og kammermusiker har tilført en viden om alt foran og bag scenen, i musikken og uden for den, som er imponerende.
Når stoffet så tilmed formidles ubesværet og uprætentiøst – lige ud af posen som musikere plejer at gøre det – så kan resultatet godt anbefales.

*Toke Lund Christiansen: Udsigt til musik. 336 s., 295 kr. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her