Læsetid: 1 min.

Nydanske patienter forskelsbehandles

Ny undersøgelse viser, at nydanske kvinder på Rigshospitalets fødeafsnit ikke får så meget tid, behandling, pleje og omsorg, som danske kvinder. Ledelse erkender problemet
14. december 2001

Nydanske kvinder, der føder på Rigshospitalets obstetriske klinik, får ikke så meget tid, omsorg og information som danske kvinder.
Det viser en undersøgelse, antropolog Anette Wilhjelm Jahn har lavet af afdelingspersonalets praksis over for nydanske patienter.
»Personalet udøver etnisk forskelsbehandling. Men det sker på en underspillet måde. Hvis en sygeplejerske for eksempel har fire patienter, så får alle den pleje, som skal registreres i sygeplejejournalen. Men generelt set lægger hun sine ressourcer hos den patient, der ligner hende selv mest,« siger Anette Jahn.
Undersøgelsens data er indsamlet i 1998, hvor antropologen gennem syv måneder fulgte arbejdet på klinikken.
Personalet går typisk mindre ind til de nydanske kvinder. De nydanske patienter forstår måske ikke sproget og tager ikke i samme grad imod personalets vejledning. Det betyder, at de forlader afdelingen med mindre information om amning, spædbarnspleje, seksualitet og prævention end danske kvinder. En af årsagerne til, at der forskelsbehandles, er ifølge Anette Jahn, at de nydanske familiers kønsrollemønstre opleves som tilbagestående af personalet og ikke lever op til forestillingen om et lige ægteskab og mænd, der er gode fødselshjælpere.
Klinikkens chef, overlæge Peter Hornnes, erkender at der forskelsbehandles.
»Vi kan genkende mange af de ting, der står i undersøgelsen. Vi kan dog se, at der er sket meget siden 1998, hvor Anette Wilhjelm Jahn har indsamlet sine data. Vi har talt med de medarbejdere, hvor vi har set, der er forekommet en forskelsbehandling, og vi har fået flere ansatte med anden kulturel baggrund. Det giver os flere indgangsvinkler,« siger Peter Hornnes til Information og tilføjer, at det er hans opfattelse, at lignende problemer findes alle steder i sundhedsvæsenet og generelt på offentlige og private arbejdspladser. Rigshospitalet har desuden udbudt et kursus i tværkulturel kommunikation for at ruste medarbejderne til at arbejde med patienter fra forskellige kulturer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her