Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

31. december 2001


Peru: 180 dræbt ved voldsom brand
*Mindst 180 personer blev dræbt og ligeså mange såret, efter at en voldsom brand i går morges hærgede i et forretningskvarter i Lima. Antallet af omkomne steg time for time, mens redningsmandskab arbejdede sig gennem brandtomten.
Hovedparten af ofrene var brændt til døde eller døde som følge af røgforgiftning. Repræsentanter for myndighederne sagde, at tragedien er en af de værste, der har ramt Perus hovedstad. Da branden brød ud, var forretningskvarteret fyldt med folk, der købte nytårsfyrværkeri. Brandvæsnet var hurtigt på stedet men havde vanskeligt ved at få vand i pumperne.
Ifølge vidner udbrød branden i en forretning, som solgte ulovligt hjemmelavet fyrværkeri i forbindelse med, at sælgerne var i færd med at afprøve nogle varer

Pakistan anholder militant leder
*Pakistan anholdt i går Hafiz Mohammed Saeed, leder af den militante gruppe Lashkar-e-Taiba, sagde en højtstående pakistansk sikkerhedskilde. Lashkar-e-Taiba er en af de grupper, som Indien har krævet, at Pakistan skal slå hårdt ned på, fordi den ifølge Indien var indblandet i et terrorattentat på det indiske parlament den 13. december. Udover Lashkar-e-Taiba beskylder Indien også gruppen Jaish-e-Mohammed for at have været indblandet i attentatet mod dets parlament, som – stadig ifølge Indien – skulle være iscenesat af Pakistans efterretningstjeneste.Artikel på forsiden

Præsident Saa trængt efter én uge
*Kun en uge efter udnævnelsen til Argentinas midlertidige præsident står Adolfo Rodriquez Saa i problemer til halsen. Voldelige demonstranter kræver, at han i en fart finder en vej ud af landets krise, og regeringen, der af mange regnes for korrupt, har bedt om lov til at gå af. Samtidig drøfter Saa med rådgivere, hvordan han skal løsne restriktionerne mod landets banker, uden at det økonomiske system ødelægges totalt. Lørdag var der atter optøjer i landet, hvor demonstranter viste deres utilfredshed med fire år økonomisk afmatning, der har tvunget tusindvis af mennesker ud i arbejdsløshed, ligesom de har mistet hus og hjem. Kongressen blev plyndret og en brand påsat.
Det fik regeringen til at indgive sin afskedsbegæring, men i en kort tale sent lørdag sagde Saa ikke om han accepterer afskedsbegæringen.

DF og SF: Trafikminister i samråd
*SF og Dans Folkeparti vil kalde trafikminister Flemming Hansen (K) i samråd. Partierne ønsker at få opklaret, hvad der er sket i sagen om udbuddet af de jyske baner og ministerens afvisning af DSBs tilbud.
»Efter at DSB er kommet flot i mål, diskvalificerer ministeren sin virksomhed. Dette er særligt forbløffende, eftersom DSB er en af de få virksomheder under ministerens ansvarsområder, der virker veldrevet,« siger SF’s trafikordfører Margrethe Auken.
Ministeren vil i samrådet blandt andet blive bedt om at svare på, hvor meget det kommer til at koste skatteyderne, at ministeren har fravalgt DSB, om ministeren fortsat har tillid til bestyrelsen og ledelsen i DSB, og om det engelske selskab Arriva, der vandt udbuddet, har haft problemer med at få togdriften til at løbe rundt i England.

15 civile dræbt af USA-bomber
*Midst 15 civile afghanere blev dræbt under et amerikansk bombeangreb mod en landsby i Paktia-provinsen i det østlige Afghanistan, oplyste nyhedsbureauet AIP i går.
Det pakistansk baserede nyhedsbureau meddelte, at flere bølger af bombeangreb fredag nat og lørdag morgen blev rettet mod landsbyen Shekhan, der ligger 20 kilometer vest for provinshovedstaden Gardez. Rejsende, som kom fra området til den pakistanske grænseby Miran Shah, sagde til AIP, at 15 personer, fortrinsvis kvinder og børn var blevet dræbt under angrebet.

Irak truer USA hvis krigen udvides
*Hæren vil kæmpe for at gøre Iraks grænser »uigennemtrængelige for fjender, hvis USA’s krig mod terror breder sig til vort land,« hed det i går i et nytårstelegram til Iraks præsident Saddam Hussein fra forsvarsminister sultan Hashem Ahmad.
Det officielle irakiske nyhedsbureau, INA, offentliggjorde den truende tekst i telegrammet, hvori ministeren også gav udtryk for militærets »beslutsomme vilje« til at møde enhver fare. USA har antydet, at Irak kunne blive det næste mål i krigen mod terrorismen, som blev udløst af selvmordsangrebene den 11. september.

’Ubegrundet kritik af flygtningepolitik’
*Det er forståeligt, at lande som Danmark forsøger at stramme udlændingepolitikken med det formål at begrænse adgangen af udlændinge til landet. Det siger FN’s Flygtningehøjkommissær, Ruud Lubbers, til Morgenavisen Jyllands-Posten på baggrund af den danske regerings planer om at stramme udlændingeloven.
»Jeg forstår godt, at politikere i Danmark og i flere andre europæiske lande lige nu siger: ’Nu må det være nok – jo færre flygtninge, jo bedre’. Ethvert land er nødt til at se på dets egne forhold og borgernes ønske om at beskytte deres land og landets værdier mod folk udefra, og det er overalt i Europa blevet et aktuelt tema,« siger Lubbers.

Århus: 22-årig anholdt i skudsag
*En 22-årig mand blev i går anholdt og sigtet for drabsforsøg mod to århusianske politibetjente under et tyveri af en gummiged i Tilst ved Århus. Betjentene forpurrede natten til lørdag tyveriet og har forklaret, at de blev påkørt af tyvene, der kørte mod dem i tre biler, og at de frygtede for deres liv. Tyveriet kulminerede, da de to politibetjente skød og dræbte to af mændene i bilerne, en 23-årig Hells Angels rocker og hans 25-årige kammerat. Allerede lørdag blev den første anholdelse i sagen foretaget. Og søndag kom så nummer to. Det er endnu for tidligt for politiet at sige, om den 22-årige har rocker-relationer.

Kommuner håber på hurtig reform
*Der er lagt op til et spændende 2002 set med kommunale briller. En vigtig udfordring er en udligningsreform, og den kan gennemføres hurtigt, vurderer Anker Boye (S), formand for Kommunernes Landsforening (KL). KL i 2001 har gennemført en bred debat om principperne i udligningssystemet og har afleveret en række anbefalinger til regeringen.

Information retter
*I weekendudgaven skrev vi fejlagtigt at Niels I. Meyer er næstformand i Energimiljørådet. Hans korrekte titel i denne forbindelse er ’medlem af forretningsudvalget’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her