Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

28. december 2001


Arafats Betlehem-forbud forlænget
*Den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, når ikke til Betlehem i år. I går meddelte den israelske regering, at Arafat tidligst får tilladelse til at foretage pilgrimsfærd til Betlehem den 6. januar, når den græsk-ortodokse jul begynder.
Arie Mekel, der er israelsk regeringstalsmand, sagde, at Arafat ikke får lov at forlade selvstyreområdet Ramallah knapt 30 kilometer fra Betlehem, før det palæstinensiske politi har anholdt de personer, der i oktober myrdede Israels ultrahøjreorienterede turistminister Rehavam
Zeevi. Drabet var hævn for, at et israelsk missil i august dræbte lederen af Folkefronten til Palæstinas Befrielse (PFLP).

Karzai beder USA om bombestop
*Afghanistans midlertidige leder, Hamid Karzai, har lovet at opfordre USA til at indstille luftangreb på området, hvor en konvoj af gæster til indsættelsen af Afghanistans nye regering blev udsat for bombeangreb.
»Hr. Karzai sagde, at han har udnævnt et team til at undersøge begivenheden og finde de skyldige,« sagde Abdul Hakim Munib, en repræsentant og talsmand for Paktias lokale råd.
Vidner og overlevende fra angrebet siger, at konvojen blev angrebet forrige torsdag, da den var på vej til hovedstaden Kabul for indsættelsen i weekenden af Kazais regering. Omkring 60 mennesker menes dræbt under angrebet.

Afviser at fyre Milosevic’ hærchef
*Jugoslaviens præsident, Vojislav Kostunica, meddelte i går, at han nægter at acceptere forsvarschefen, general Nebojsa Pavkovic’ afskedsbegæring. Pavkovic blev forsvarschef under forhenværende præsident Slobodan Milosevic, som nu er varetægtsfængslet i Haag under anklage for krigsforbrydelser.
Der har tidligere været forlydender om, at også Pavkovic er sigtet, men at sigtelsen hemmeligholdes, indtil FN’s krigsforbrydertribunal får fingre i ham. Netop Pavkovic er en af de personer, hvis status har kunnet drive en kile ind i den koalition af Milosevic-modstandere, der i dag har magten i Beograd.

Måling: Svensk flertal for ja til euro
*Fire dage før eurokontanternes lancering tegner der sig et flertal for svensk tilslutning til den fælleseuropæiske mønt. Det fremgår af en meningsmåling, som blev viderebragt af nyhedsbureauet TT i går, at 51 procent af de adspurgte vil have Sverige med i euroen, mens 38 procent siger nej. 11 procent svarer »ved ikke«. For et år siden var de tilsvarende tal henholdsvis 28, 46 og 26 procent, og tendensen vil måske sætte statsminister Göran Persson under pres for at udskrive en folkeafstemning om emnet. Samtidig er der som i Danmark tegn på politisk bevægelse i EU-spørgsmålet på venstrefløjen.

Minister griber ind efter ny flugt
*Kriminalforsorgen vil forstærke bevogtningen i fængslet i Sandholmlejren efter endnu en flugt fra institutionen. Det oplyser den fungerende justitsminister Brian Mikkelsen (K), der desuden vil forsøge at overtale sin ministerkollega til at bevilge fængslet en sikkerhedszone.
»Der kommer ekstra synligt personale derop,« siger Brian Mikkelsen, der reagerer, fordi to asylansøgere natten til torsdag stak af ved at grave hul i muren og derefter forcerede to hegn.
Tidligere i julen stak 19 andre frihedsberøvede asylansøgere væk fra institutionen. Brian Mikkelsen siger, at Kriminalforsorgen vil »presse citronen« og flytte funktionærer fra en anden institution til fængslet i Sandholmlejren.

Miljøminister: Ingen reform-hast
*En omlægning af miljøafgifterne, så de mere målrettet bidrager til at forbedre miljøet, står ikke øverst på listen hos miljøminister Hans Chr. Schmidt (V). Han mener, der er behov for at se på systemet, fordi afgifterne først og fremmest er indført for at skaffe skattekroner til staten, og fordi den rammer den svageste del af befolkningen hårdest.
»Men man skal huske, at de grønne afgifter har fået en så stor skattemæssig betydning, så en omlægning skal tænkes ind i en meget større sammenhæng,« siger miljøministeren til Ritzau.

Grindsted bedst til integration
*Der er meget store forskelle på udlændinges tilknytning til arbejdsmarkedet.
Blandt en række kommuner, der har knap 300
eller flere udlændinge fra tredjelande boende, findes den højeste beskæftigelse i Grindsted med 63,9 procent. På de næste pladser følger Vallensbæk med 59,9, Ringkøbing med 59,7 og Farum med 58,9 procent. I bunden af skalaen optræder Nakskov med en beskæftigelsesgrad på 19,9 og Rønne med 21,9 procent.
Tallene omfatter aldersgruppen 16-66 år, og de kan studeres i en ny publikation fra Integrationsministeriet med titlen Udlændinge i danske kommuner og amtskommuner pr. 1. januar 2001.

IMF vil samarbejde med Argentina
*Den Internationale Valutafond (IMF) er parat til at samarbejde med Argentina, selv om det kriseramte sydamerikanske land har standset betalingerne på udlandsgælden. Det fastslog IMF’s chef, Horst Köhler, i går i en erklæring.
Köhler skriver i et brev til den fungerende argentinske præsident, Adolfo Rodriguez Saa, at IMF »stadig er villig til samarbejde tæt med Deres regering om at udvikle en holdbar løsning på Argentinas økonomiske problemer«.

Femerbro får konkurrence
*En bro over Femer Bælt vil ikke blive skånet for konkurrence fra færger for at få økonomien til at hænge sammen. Kontorchef Niels Rytter, Konkurrencestyrelsen, slår fast, at en bro over bæltet ikke vil kunne beskyttes af særlige regler, der begrænser konkurrencen fra færger.
Nogle af de seks foreløbige konsortier, der har vist interesse for at bygge en bro for private penge og drive den i 30-35 år med det formål at tjene penge, er ifølge direktør Peter Lundhus, Fehmarnbelt Development Joint Venture, FDJV, nervøse ved udsigten til konkurrence fra parallelt sejlende færger, men det er der ikke noget at gøre ved.

Vi sparer stadig mere på vandet
*Kampagner og stigende vandpriser har haft gavnlig virkning på vandforbruget. Samtidig er udsivningen fra vandledningerne næsten halveret på ti år. Der bruges en fjerdedel mindre vand end for ti år siden. Vandproduktionen er faldet med hele 24 procent takket være en markant reduktion i vandforbruget i husholdningerne og på institutioner. Derimod bruger erhvervslivet en uændret mængde vand, viser ny statistik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her