Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

24. december 2001


Arafat beder paven om støtte til julebesøg
*Den palæstinensiske leder Yasser Arafat appellerer nu til den katolske pave Johannes Paul II for at få støtte til at gennemføre sit traditionelle julebesøg i Betlehem, der søndag var ved at udvikle sig til en styrkeprøve med den israelske regering.
Det israelske sikkerhedsråd afviste natten til søndag en anmodning fra Arafat om, at han kunne få lov til at gennemføre sit årlige besøg i Betlehem juleaften, men den palæstinensiske leder erklærede søndag, at han alligevel var fast besluttet på at møde op til midnatsmessen i byen.
»Ingen kan forhindre mig i at tage til Betlehem,« sagde Arafat fra byen Ramallah på Vestbredden.
Den palæstinensiske leder har reelt været under israelsk husarrest her siden 3. december, hvor israelsk militær ødelagde hans helikoptre i Gaza By og med kampvogne omringede hovedkvarteret i Ramallah.
Arafat ønsker at deltage i midnatsmessen i Sankt Katarina-kirken i Betlehem ved siden af Fødselskirken, som kristendommen har udpeget til stedet, hvor Jesus blev født.
»Det er min pligt, og den vil jeg opfylde. Jeg tager afsted, om jeg så skal gå derhen på mine fødder,« sagde den 72-årige Arafat til palæstinensisk radio.

Argentina standser afdrag på gæld
*Argentina fik søndag en ny midlertidig præsident, Adolfo Rodriguez Saa, der kort efter sin udnævnelse erklærede, at Argentina vil stoppe udbetalingen af afdragene på landets udenlandske gæld på omkring 1090 milliarder kroner. Dermed synes verdenshistoriens største konkurs at være en kendsgerning.
Beslutningen kommer efter voldsomme gadeuroligheder med 28 dræbte og omfattende plyndringer, der tidligere på ugen bragte den argentinske regering til fald og tvang landets præsident til at trække sig tilbage.

Srilankaner bag sprængstof på fly
*De amerikanske og franske myndigheder var søndag i færd med at undersøge, hvordan en srilankansk mand i Frankrig kunne slippe om bord på et American Airlines-fly med, hvad der synes at have været sprængstoffer gemt i sine sko. Manden blev lørdag under en flyvning til USA overmandet af passagerer og besætningsmedlemmer, da han tilsyneladende forsøgte at bringe sprængstoffet til eksplosion.
Fransk politi oplyste søndag, at manden, der tilbageholdes af de amerikanske myndigheder, er muslim og fra Sri Lanka.
Manden har fortalt myndighederne i Boston, at han hedder Abdel Rahim, oplyser fransk politi.

Dansk bus forulykket i – 21 kvæstet
*En dansk turistbus fra selskabet Adrian Turistfart forulykkede søndag i den østlige del af Slovenien. Ved ulykken blev 21 mennesker kvæstet, heraf fem alvorligt.
Bussen forulykkede, da den med for høj fart søndag formiddag skred ud på den isglatte vej ved Zlatolicje ca. 120 kilometer vest for hovedstaden Ljubljana.
En talsmand for det slovenske indenrigsministerium oplyser over telefonen fra Ljubljana, at en af de ombordværende var dansker.
Det drejer sig om en af bussens to chauffører. Den danske chauffør hvilede sig, mens en bosnisk chauffør kørte, da ulykken fandt sted.
Samtlige de øvrige ombordværende var fra enten Kroatien, Bosnien eller den bosnisk-serbiske republik Srpska. De arbejder alle i Danmark. Den danske chauffør er ikke blandt de hårdt kvæstede.

Fire irakere dræbt i græsk minefelt
*Fire irakiske indvandrere blev dræbt og tre andre kvæstet, da de søndag forvildede sig ind i et minefelt ved Grækenlands nordøstlige grænse til Tyrkiet, meddelte den græske hær.
De syv mænd, der menes at være trængt ind over grænsen til Grækenland fra Tyrkiet, forvildede sig ind i et minefelt, der bar advarselsskilte, nær landsbyen Gemisti efter at have krydset floden Evros, der udgør grænsen mellem de to lande.

Grænsevagter dræbt i Kashmir
*To indiske paramilitære vagter blev dræbt og tre såret søndag, da pakistanske soldater åbnede ild mod dem langs grænsen i Indiens urohærgede Kashmir-delstat, oplyser de indiske myndigheder. Den øgede spænding langs grænsen har fået Indien til at sætte dets styrker langs grænsen til Pakistan i øget beredskab, oplyste den indiske finansminister, George Fernandes, søndag.
De indiske myndigheder oplyser, at grænsevagterne blev dræbt i Samba-sektoren, 45 km syd for Jumma, vinterhovedstaden i Indiens eneste muslimsk-dominerede delstat.
Spændingen mellem de to nabolande har været høj siden 13. december, hvor 14 mennesker døde i forbindelse med et angreb på det indiske parlament i New Delhi. Blandt de dræbte var de fem attentatfolk, som de indiske myndigheder siger tilhørte to militante, muslimske grupper med hjemsted i Pakistan.

Hærchef måske på vej til USA
*Danmark vil se på positivt på sagen, hvis de amerikanske myndigheder ønsker at tale med den flygtede hærchef, Nizar al-Khazraji, siger fungerende justitsminister Brian Mikkelsen, der dog kalder spørgsmålet »hypotetisk«.
Hærchefen er på såkaldt tålt ophold i Danmark og bor i Sorø. Politiet i Ringsted er ved at undersøge, om den tidligere militærchef kan tiltales for forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser, fordi den irakiske hær dræbte og fordrev op mod 180.000 kurdere, mens han var hærchef.
Ifølge Politiken vil USA's udenrigsministerium gerne tildele Nizar al-Khazraji en ledende rolle i en offensiv mod Saddam Hussein. Hærchefen er blevet diskuteret på to konferencer i den amerikanske tænketank The Middle East Institute i november og december i år, hvor irakiske oppositionsledere har mødtes med repræsentanter for USA's udenrigs- og forsvarsministerium samt Det Nationale Sikkerhedsråd.

Karzai: USA kan blive i Afghanistan
*Afghanistans ny leder, Hamid Karzai, sagde søndag, at de amerikanske soldater er velkomne til at blive i Afghanistan, indtil alle »terrorister« er blevet elimineret fra det krigshærgede land.
De amerikanske soldater kan blive i Afghanistan »så længe disse terroristelementer gemmer sig i Afghanistan,« sagde Karzai til den amerikanske tvstation CNN.
Han sagde, at selv om Taliban-styret er væltet og en række terroristbaser elimineret, så kan der fortsat være personer, der gemmer sig rundt om i Afghanistan.
»Vi kigger efter dem. I de seneste dage er nogle blevet pågrebet, og vi kigger efter flere. Vi vil sikre, at terrorismen i alle dens former bliver elimineret fra Afghanistan,« sagde Karzai.

Khatami forsvarer sig på universitet
*Irans reformvenlige, men trængte præsident, Mohammad Khatami, lovede søndag en forsamling af vrede studerende, at han vil forblive tro mod sine reformplaner, men han sagde samtidig, at hans hænder er bundet af det magtfulde præsteskab.
»Jeg kan kritiseres for at have optrådt svagt og ikke forsvaret de personer, der sidder fængslet for reformvenlige handlinger,« sagde Khatami til den larmende forsamling af studerende, hvor hans tale ofte blev afbrudt af vrede slagord som »ikke flere ord. Vi kræver handling.«
»I har måske ret, men jeg har ikke lagt mine reformprogrammer på hylden, og jeg har ikke undladt at udføre mine pligter. I må tage hensyn til præsidentens begrænsede magt,« sagde Khatami til forsamlingen, der talte tusinder af studerende i en fyldt sal på Teheran Universitet og mange andre, der så tv udenfor.

Information retter
*Af Informations weekendudgave fremgik, at det totale tilplantede areal med gensplejsede afgrøder i 2000 var på størrelse med Danmark. Det korrekte tal er ca. ti gange Danmarks størrelse – i alt 44,2 mio. hektar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu