Læsetid: 2 min.

Præsidentflugt og nye drab ryster Argentina

Præsidenten flygtede i helikopter, men de menige argentinere kan ikke flygte fra problemerne. Urolighederne har nu kostet 24 livet
22. december 2001

Sent torsdag flygtede præsident Fernando de la Rúa i helikopter fra det lyserøde præsidentpalads og over floden Plata til sin residens i udkanten af Buenos Aires. Han havde kort forinden meldt sin afgang som leder af nationen, og det dramatiske exit er kulminationen på det kaos, som har hærget Argentina de seneste dage. Der er imidlertid stadig ingen lynkur i sigte for argentinerne, der er på vej mod økonomisk ruin. Men de civile uroligheder er stort set drevet over, siger Danmarks ambassadør i landet, Jens Peter Larsen.
»Det ser ikke ud til, at der vil blive mere uro. Situationen er snarere omvendt nu, hvor folket har opnået, hvad det ville – nemlig en upopulær præsidents afgang. Pro-testerne er afløst af festligheder, hvor grupper af argentinere samles for at fejre med musik, larm og sang. Men de økonomiske problemer er selvfølgelig langt fra over-ståede,« fortæller han.
Lokale og internationale iagttagere påpeger, at situa-tionen vil forværres, før den igen bliver bedre, og både USA og Den Internationale Valutafond (IMF) afviser stadig at redde det synkende skib.

Demokrati på spil
Som i et ekko fra de seneste måneders udtalelser, fastholder repræsentanter for både den amerikanske regering og IMF, at Argentina selv skal præsentere et bæredygtigt økonomisk initiativ, før landet kan forvente hjælp. Begge parter understreger, at Argentina selv har det fulde ansvar for sine problemer.
Imens gør økonomien og den sociale uro, der nu har tvunget Fernando de la Rúa fra magten, den argentinske præsidentstol til en meget lidt eftertragtet post. I dag mødes Argentinas Kongress til en debat, der inden 48 timer skal munde ud i valget af en midlertidig afløser. Afløseren skal sidde på landets øverste politiske post frem til december 2003, hvor de la Rúas embedsperiode udløber, eller indtil der bliver afholdt valg.
»Der er ingen oplagte kandidater til den argentinske præsidentpost. Men selv om de færreste politikere noget sted i verden ville ønske at overtage en så alvorlig situation, så kræver loven, at en afløser findes,« siger ambassadør Jens Peter Larsen.
Afløseren bliver med sikkerhed en kandidat for oppositionspartiet Peronisterne, som har flertal i Kongressen. En hurtig udfyldning af magttomrummet forventes at sikre Argentinas 18 år gamle demokrati, som nogle iagttagere nu frygter for:
»Fernando de la Rúas opsigelse åbner for den første store revne i kontinuiteten af det demokratiske system, som blev etableret i landet i 1983 (...) Men det er nødvendigt at genoprette autoriteten. De øverste værdier i samfundet, dem, som sikrer sameksistensen og den sociale ro, er på spil,« skriver avisen Clarín.
Argentinerne er rystede over urolighedernes omfang, der har kostet 24 mennesker livet, kvæstet hundreder og sat 2.000 bag tremmer. Og selv om folket fejrer præsident de la Rúas exit, vil den nye regering ikke få det nemt.
»Peronisterne har det instinkt, der skal til for at regere. Men de vanskeligheder, som de imødegår, vil fortsat vokse, for det vil være umuligt at tilfredsstille folkets håb i den hastighed, som offentligheden ønsker,« siger den politiske analytiker Vincente Massot til nyhedsbureauet Reuters.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her