Læsetid: 6 min.

Et rigtigt eventyr

’Ringenes Herre’ er i Peter Jacksons hænder blevet en overdådig film, der kun får publikum til at tørste efter mere
19. december 2001

Ny film
Fra Howard Shores første stemningsfulde, keltisk inspirerede strofer lader man sig ganske føre bort til eventyrland, og dér bliver man i selskab med Frodo og hans fæller i de tre timer, som Eventyret om ringen varer.
Næsten 50 år skulle det tage, før den rette mand var på det rette sted og havde modet, fantasien og ikke mindst evnerne til at dramatisere alletiders eventyr.
New zealænderen Peter Jackson har løst opgaven så fornemt, som man kun lønligt har turdet drømme om. Han har formået det, om ikke umulige, så i hvert fald meget vanskelige at lave en film, der bevarer det bedste fra første del af J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre, samtidig med at den lever som selvstændigt værk.
Tre film baseret på den populære fantasy-saga har han optaget ryg mod ryg, og de næste tre år får vi så fornøjelsen af at have ham som rejsefører i Tolkiens Midgård, en fortryllende verden befolket af hobbitter, elverfolk, bjergtrolde, orker, mennesker og troldmænd.
Med uro i sindet har vi ventet på Eventyret om ringen, siden det for tre år siden blev annonceret, at Peter Jackson ville give sig i kast med det monumentale, genredefinerende værk. Skidt med Star Wars og Harry Potter – og dem er jeg ellers vældig glad for – endelig et (film)eventyr, som også den voksne læser og filmfan kan glæde sig til.
En på én gang tidløs og dybsindig og spændende og underholdende historie om kampen mellem godt og ondt, om tolerance og medmenneskelighed og om mod og mandshjerte hos selv de mindste.

En lille helt rejste
Handlingen i Eventyret om ringen vil nok være de fleste bekendt – mere end 100 mio. læsere verden over foretager stadig hyppige rejser til Midgård og omegn – men for alle dem, der har ventet på filmen, er her en lille appetitvækker.
Som filmens prolog beretter, så begynder historien mere end to årtusinder efter, at den onde Sauron forsøgte at tilrane sig magten i hele Midgård med hjælp fra Herskerringen, en magtfuld, magisk ring, der giver sin bærer uendelige kræfter, men som også korrumperer hans sind. Sauron fejlede takket være en alliance af elverfolk og mennesker, som bravt kæmpede side om side, men ringen fik tag i den sejrende menneskekonge, hvilket førte til hans fald, og den forsvandt så.
Nu er ringen kommet i den klejne hobbit Bilbo Sækkers besidddelse (en historie som kan læses i Hobbitten, Tolkiens forløber for Ringenes Herre), og alt synes at ånde ro og fred. Men Sauron og hans orker pønser på et comeback, og da Bilbo (Ian Holm) rejser bort fra sin hjemegn Herredet, overlader han ringen i sin nevø, Frodos, varetægt. Og det er denne unge hobbits sindsoprivende eventyr, som vi følger i Eventyret om ringen og i de to efterfølgende film.
Sammen med otte brave mænd – ja, altså tre hobbitter, en dværg, to mennesker, en elver og den vise troldmand Gandalf, ven af mange – bliver det Frodo (Elijah Wood) pålagt at komme Sauron i forkøbet og destruere Herskerringen ved at kaste den i ilden i Dommedagsbjergets indre, selveste Mordor, hvor ringen er skabt, og hvor den stadigt stærkere Sauron holder til.
Det bliver en ikke ufarlig færd, hvor ikke-døde, sorte ryttere, orker, troldmænd og ældgamle, rædselsvækkende væsener fra jordens indre gør deres til, at Frodo skal fejle. Men, som den smukke, elverdronning Galadriel (skønne Cate Blanchett) siger til Frodo, så kan også en lille hobbit udrette store ting.

Ånden fra Tolkien
Der er ting, som er med, og der er ting, som ikke er med, men ånden er intakt. Så kort kan det siges, og det er vel også det, det drejer sig om, når man skal vurdere Peter Jacksons fortolkning af Ringenes Herre – i hvert fald er det, hvad ivrige læsere af bøgerne vil holde øje med, når de fra og med i dag befolker biograferne og nøje gransker filmen.
Med en afbalanceret blanding af gammeldags håndværk og moderne computereffekter fremmaner instruktøren og hans hær af visuelle troldmænd et fortryllende og fortryllet univers, hvor mange folkeslag og væsener lever side om side, langtfra altid fredeligt, og hvor der tales mange sprog og dyrkes mange forskellige traditioner og skikke.
Som hos Tolkien, er detaljerigdommen i Eventyret om ringen overvældende, og også i filmen har man lyst til at blive og udforske de forskellige byer og steder, de ni, raske svende rejser gennem. De smukke, udødelige elverfolk bor i udstrakte, kunstnerisk forarbejdede skovbyer og taler elversprog, der lyder som en blanding af keltisk og islandsk. (Det er i sprog og navne så tydeligt, at Tolkien hentede sin inspiration både i keltiske sagn og den nordiske mytologi.)
Hobbitterne er små (almindelige skuespillere, digitalt formindskede, hvilket fungerer forbavsende godt), har hår på de kraftige fødder, som de foretrækker at gå med bare, og bor i vidt forgrenede og hyggeligt indrettede, men lavloftede hobbithuller, hvor en høj troldmand som Gandalf (Sir Ian McKellen i en rolle, der er som skabt til den elegante skuespiller) nemt kan slå sit hoved.
Og så er der selvfølgelig de dystre, dybe huler under Sarumans slot Isengard, hvor den forræderiske, Sauron-venlige troldmand avler orker for at skabe en frygtløs og blodtørstig hær, der kan gøre det af med Frodo og tilvejebringe ringen, så mørket igen kan sænke sig over Midgård.
Peter Jackson, der har en fortid med bl.a. at lave billige og vanvittige splatterkomedier, har iscenesat hele herligheden, så man hele tiden forundres over filmens visuelle side, og over hvor ofte instruktøren, der har baseret filmens visuelle design på den anerkendte Tolkien-illustrator Alan Lees arbejder, rammer de billeder, Tolkien skaber hos sin læser.

Jeg vil have mere
Eventyret om ringen er både et storslået, episk eventyr og en karakterdreven spændingsfilm, som får publikum til nervøst at vente på, hvad der mon nu kommer til at ske. Det er lidt af en bedrift – og man må tilskrive det hans evne til at skabe et univers, man lader sig opsluge af – at Peter Jackson forstår at injicere en så velkendt historie med et mål af uvished og spænding.
En lille genistreg er det, at Herskerringen i filmen får liv og personificerer det onde, mens Sauron kun anes i baggrunden. Lumsk og fristende lurer ringen på sin chance for at blive genforenet med sin herre.
Peter Jackson træder ikke ofte ved siden af. Castingen af de mange, vigtige roller er fejlfri, og ikke mindst Elijah Wood som Frodo og Ian Holm som onkel Bilbo er gode og i besiddelse af hobbitternes på én gang lidt magelige og alligevel eventyrlystne natur. Også Viggo Mortensen som den renfærdige vandringsmand Aragorn, Sean Bean som svage, men godhjertede Boromir og Liv Tyler som den smukke elverprinsesse Arwen gør deres til at bringe bogens figurer overbevisende til live. Ja, det samme kan siges om snart sagt alle de medvirkende.
Man kan argumentere for, at Peter Jackson ind imellem fylder så mange special
effects på, at forlæggets klangbund druknes. Men Ringenes Herre er også i bogudgaven fyldt med effekter, som blot ikke er så iøjnefaldende, fordi de er naturlige dele af det univers, som Tolkien skaber med sine ord, og som læseren projicerer på sit indre filmlærred. Desuden er Eventyret om ringen også et anslag til universet og Frodos færd, som for alvor får lov at folde sig ud i bog – og forhåbentlig også film – nr. to og tre.
Det værste ved Eventyret om ringen er dog, at man bare vil have mere, når den slutter. Lykkes det Frodo at undslippe Saurons mørke magt og få smidt ringen i Mordors ild? Ja, vi ved det jo godt, du og jeg, men selv efter tre timer i Midgård kunne jeg ikke tænke mig meget andet end at følge Frodo på hans videre vej. Og det er vel den bedste anbefaling, jeg kan give Peter Jacksons film. For det er nemlig et rigtigt eventyr.

*Ringenes Herre – Eventyret om ringen. Instruktør: Peter Jackson. Manuskript: Peter Jackson, Fran Walsh og Philippa Boyens. Amerikansk. (En hobbittens masse biografer over hele landet)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu