Læsetid: 3 min.

En storslået saga

Spændingen omkring Ringenes herre blev omsider forløst ved en visning af Eventyret om ringen i London. Information var med – og kan godt garantere en film at se frem til
12. december 2001

Filmen
LONDON – Få film har været omgivet af så stort hemmelighedskræmmeri som Ringenes herre-trilogien. Fan-spioner har desperat prøvet at infiltrere Jacksons indspilninger i New Zealand, men ud over de forskellige trailere er forbløffende lidt sluppet ud. Der blev vist 20 minutters uddrag på årets festival i Cannes, men ellers har alle måttet vente til pressekørslerne blot uger før verdenspremieren.
Stemningen var naturligt nok på kogepunktet, da der i weekenden var inviteret til en eksklusiv pressevisning i London.
På sprogene i salen kunne man høre, at folk var kommet langvejs fra, og efter den efterfølgende modtagelse at dømme følte alle, at Jacksons forrygende film havde været rejsen værd.
Eventyret om ringen er alt andet end en enkeltstående blockbuster til sløve julefe-riedage. Den er første akt i en storslået episk historie, og Jackson har med stor sans for Tolkiens bog været tro mod teksten uden at blive slave af den.
Samtidig har han skabt en film, som også lykkeligt uvidende Midgårdsjomfruer vil kunne få en stor oplevelse ud af.

Fra Midgård til Mordor
Filmen indledes således med en imødekommende prolog, som effektivt etablerer den mytiske forhistorie for hobitten Frodos eventyr sammen med sit brogede følge bestående af tre hobbitvenner, en troldmand, to mennesker, en dværg og en elver. Filmen følger deres dramatiske tur gennem Mid-gårds mange mærkelige miljøer på vej mod Mordor for at destruere den onde ring, inden Sauron får fingre i den.
Alle disse verdener og skabninger er beskrevet med stor detaljerigdom i Tolkiens bog, og filmen bruger meget energi på at yde hver land og race retfærdighed. Resultatet er en fascinerende og visuelt overvældende rejse ind i et fantastisk univers, hvor man let kan fortabe sig i lyden af elvernes sprog, udformningen af den idylliske Hobbiton og Galadriels skovrige Lothlorien eller de mange skabningers udseende fra hobitternes behårede fødder til orkernes rædselsindgydende ansigter. Drama er der også masser af med uhyggelige troldmandskampe, de frygtindgydende sorte riddere og ikke mindst kampen mod udyret Balrog i Morias miner.
Filmen skifter begavet mellem de store episke scener og de mere intime øjeblikke. Vi får både det ydre og det indre drama, og filmen formår at skildre ringens utrolige magt og alles kamp med at modstå dens fristelser. Et problem ved en filmatisering kunne have været fraværet af en klar skurk. Den onde Sauron er en fjern trussel, og den onde troldmand Saruman holder sig i sit tårn. Det problem er løst ved at gøre ringen til en selvstændig karakter, der kan lokke selv den bedste i fordærv – og tvinger forskellige racer til at finde sammen for at kunne overvinde det onde.

Eventyr for voksne
Den 20-årige Elijah Wood står i centrum af filmen som Frodo. Sammen med et imponerende cast af kendte og ukendte navne vækker han overbevisende karaktererne til live på lærredet, og filmen har tilsyneladende også æn-dret skuespillernes private liv. Alle ni skuespillere i The Fellowship har efter indspilningen fået en tatovering med tallet ’9’ på elversprog. Det fortalte de dagen efter visningen, hvor der under et stort pressecirkus også var mulighed for at opleve Ian Holm rokke med Bilbos hobbitører eller høre begejstrede anekdoter fra bl.a. Liv Tyler, Viggo Mortensen og Christopher Lee.
Eventyret om ringen er et magisk fantasy-action-eventyr og noget af det mest ambitiøse, der længe er kommet fra Hollywood – formodentlig fordi Hollywood ikke har haft så meget at skulle have sagt i forhold til Jack-sons vision, som tør lade det mørke i historien komme frem og har bevaret det personlige præg trods det enorme apparat. Jackson har ikke villet lave en letfordøjelig børnefilm, men fortæller et medrivende eventyr for voksne med stærke temaer og moralske dilemmaer. Iscenesættelsen og effekterne kan tage pusten fra enhver, men det er ikke essensen.
Den første film er i virkeligheden meget præsentation og handlingen en temmelig deprimerende affære, men historien fungerer forbløffende godt som selvstændig film. Den anden film skulle ifølge Jackson grave dybere, og den tredje mere eller mindre være ét langt klimaks. Eventyret om ringen lover godt for trilogien som helhed. Nu er det så bare at vente på at få slow-motion cliffhangeren forløst over de næste to år.
Da Ringenes herre udkom som bog skrev The London Sunday Times i sin anmeldelse, at verden fra nu af ville være inddelt i to slags mennesker; dem der havde læst Ringenes herre og dem, der skulle. Det samme gælder for Jacksons film.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu