Læsetid: 6 min.

I takt med tiden

Savage Rose siger skråt op med nostalgien: ’Vi laver musik, der er oppe på beatet og bliver belønnet med et unostalgisk publikum’
20. december 2001

Musik
Anisette og Thomas Koppel er i Danmark i anledning af Savage Rose’s seneste knopskud, cd’en For Your Love, der udkom i november.
Som de to foregående engelsksprogede album, er den blevet modtaget med overstrømmende anmeldelser. I de sidste fire år har parret
boet i USA, nærmere bestemt kunstnerenklaven Silver Lake i udkanten af Hollywood, der er hjemsted for en frodig latinamerikansk musikkultur – og den latinamerikanske påvirkning er da også tydelig på cd’en.
Information mødte Anisette og Thomas Koppel på Café Oven Visse Vande, der ligger på Christianshavn med udsigt til Christianshavns Kanal.
Symbolikken ligger lige for, idet loftet over cafébordet, hvor Anisette og Thomas Koppel sidder, er dækket af et stort maleri: En blå himmelhvælving, hvor der på en sky i midten ligger en gudindeskikkelse indhyllet i et rødt klæde og kaster lyserøde roser ned fra himlen. I kanten af billedet mødes to hvide duer i et næb-til-næb luftkys.
– Siden starten har Savage Rose været synonym med budskaber om kærlighed, tolerance og fred i verden – bliver I aldrig trætte af at gentage de her ting og tænker ’nu synger vi sgu om noget andet’?
»Jeg ved godt, det er på mode at være kynisk og sige, at man ikke tror på det der gamle hippiehalløj. Men 99 procent af jordens befolkning længes jo efter et lykkeligt og fredeligt liv med familie og venner og mad på bordet, hvor de ikke bliver udsat for krige, undertrykkelse, arbejdsløshed osv. Altså opleve en jordklode, der er rimelig retfærdig og rimelig lykkelig. Derfor synes jeg ikke, at der er nogen urealistisk eller illusionsfuld idealisme i at knytte sig til en længsel, som vi ved, at store dele af jordens befolkning besidder,« siger Thomas Koppel.
»Tværtimod synes jeg i virkeligheden, det er mere realistisk end det meste andet. Uanset hvor vi spiller, er det nøjagtigt det samme: Publikum bliver tændt i øjnene, og vi kan mærke, at musikken rører ved nogle kamre, der måske er lukket lidt ned til daglig på grund af den almindelige hang til kynisme,« siger han.

Født af virkeligheden
»Desuden er vi blandt den lille gruppe musikere fra vores tid, der stadig er et levende element i musiklivet. Folk køber pladerne og kommer til koncerterne. Det tyder heller ikke på, at det er forældet eller latterligt idealistisk. Det er åbenbart ret realistisk for en del mennesker,« siger Thomas Koppel.
– Men hvordan undgår man, at ordene bliver til floskler – eller risikerer at lyde som floskler?
»Vi sidder jo ikke bare og strikker sangene sammen efter, hvilke ord der lyder godt. De kommer ud af et dybt og uimodståeligt behov for at fortælle en historie. Tag f.eks. titelsangen »For Your Love«, der er skrevet til to forelskede teenagere. En sort dreng og en hvid pige. En morgen sidste år fandt man drengen dinglende fra et træ med sådan en typisk Ku Klux Klan-knude om halsen,« siger Thomas Koppel og fortsætter:
»Vi følte os dybt berørt af historien og fik lyst til at give vores bidrag til, at deres lille Romeo og Julie-kærlighedshistorie kan komme til at betyde noget for andre, når den nu ikke fik lov til at udvikle sig for dem selv. Derfor er
ordene i den sang jo ikke floskler. Der er ikke en floskel i det – det er alt sammen født af virkeligheden. Nogle menneskers smerte og lykke og vores egen direkte oplevelse af det,« siger han.

’Elsker hele verden’
– Når man læser om jer i pressen, synes der at være en stor andægtighed over for Savage Rose og parret Anisette og Thomas Koppel, nærmest en hellighed. Er I blevet et slags alternativt kongepar i Danmark?
Anisette ler, men bliver hurtigt alvorlig:
»Vi har jo haft en lang historie ved at have været med fra 1967 til nu. Der er ikke så mange, som man kender fra dengang, der bliver ved med at spille og udvikle deres musik. De fleste er stivnet i et bestemt udtryk. For os har det ikke været et spørgsmål om at beholde et eller andet image, men bare at leve med livet og suge alt det til os, som det giver os og lade det sive ind i vores musik. Derfor bliver den ny hele tiden og forbavser både os selv og publikum, når vi indspiller eller spiller koncerter,« siger Anisette.
– Men selv om I ikke har jagtet et bestemt image, er I vel havnet i en rolle, f.eks har de seneste interview med jer overskrifter som »Elsker hele verden – og hinanden« og »Kærlighed nok til hele kloden« – bliver I aldrig trætte af at blive behandlet ud fra sådan en bestemt vinkel à lá Peter Belli og June som repræsentanter for kærlighed og ægthed?
»Jeg har da fundet ud af, at hver avis har en overskrift om os, der ligesom passer i deres kram,« griner Anisette. »Det er sgu svært at styre, hvad der skrives i aviserne, man må bare sige det, som man tror på,« siger hun og afbrydes af Thomas Koppel:
»Vi er selvfølgelig glade for at folk viser respekt for og kærlighed til det, vi laver. Men bag ved avisoverskrifterne er det vigtigste, at vi kan se, at publikum udvikler sig i takt med både tiden og vores musik. Vi har aldrig kunnet lave musik efter en kommerciel kalkule. Det eneste vi kan, er at fortælle de historier, vi nu engang har og være levende mennesker, der er oppe på beatet med, hvor verden er henne – også musikalsk. Til gengæld synes jeg, vi bliver belønnet med, at der ikke er nogen nostalgi over publikums forhold til vores musik. Mange gamle bands er tvunget til at spille deres 25 år gamle hits hver eneste gang. Sådan er det slet ikke for os, og der kommer hele tiden et tilskud af nye unge til vores publikum, og der er ikke noget med, at vi repræsenterer de gamle hippier eller guruer fra fortiden. Vi er et levende element i nutiden, og sådan oplever folk os også. Så er det ok, uanset hvad overskrifterne siger – vi er kun glade for, at de er positive,« siger Koppel.

Ind til løverne
– Hvordan befinder I jer på det kommercielle hovedstrøg efter mange år hos små alternative selskaber?
»Vi har lært så meget i alle de år, hvor vi var mere ’underground’, at vi følte os rustet til at gå ind i den der arena, hvor de farlige løver er,« siger Anisette.
»At tage kampen op der også og være med på vores egne præmisser. I det øjeblik de begynder at bide af os eller skubbe os i en forkert retning, kan vi altid gå tilbage, hvor vi kommer fra og spille på de små scener og på gader og stræder, hvor vi altid har befundet os godt,« siger hun.
»Vi følte også, at vi efterhånden havde ret til at udkomme ad de normale kanaler. At vores musik havde bevist sin berettigelse til, at vi burde være i det normale apparat og de normale pladebutikker,« siger Thomas Koppel, og Anisette supplerer:
»Vi syntes også, at det efterhånden var irriterende, at folk fra alle mulige lande spurgte efter vores plader uden at kunne få fat i dem. Så tænkte vi, at det var urimeligt, at vi havde et stort publikum allevegne, der ikke kunne få vores plader. På det tidspunkt solgte vi dem stadigvæk fra en barnevogn i Fælledparken og i enkelte småbutikker, der havde taget dem hjem,« siger hun.
»Vi er jo ikke imod masseproduktion og massedistribution som sådan. Det er fantastisk, at musikken i dag kan blive spredt på den måde i forhold til gamle dage, hvor spillemanden drog rundt til landsbyerne og spillede sine hit,« fortsætter Thomas Koppel.
»Det er ikke det, at musikken er blevet industrialiseret, der er noget galt med, men linjen og prioriteringerne i musikindustrien, der ofte er forkert og alt for ofte handler om at lave en hurtig succes
allerede på første plade. Men vi befinder os fint, hvor vi er i dag, fordi vi stadig kan være os selv. I det øjeblik vi ikke kan det længere, må vi vælge en anden vej,« siger han.

FAKTA
Savage Rose
Savage Rose startede for 34 år siden i Thomas Koppels kælder i Søborg i udkanten af København.
Four Your Love er Savage Rose’s 19. udgivelse og tredje engelsksprogede album siden gigant-comebacket med Black Angel fra 1995, der fik en dansk Grammy for bedste rockalbum. Med efterfølgeren Tameless fra 1998 fik Anisette en Grammy for bedste sangerinde.
Savage Rose kan høres herhjemme i det nye år, hvor de turnerer i Danmark, Sverige, Norge og USA.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her