Læsetid: 5 min.

En, to, tre forlag!

Introite! publishers forsøger at sætte samfundsproblemer under debat. Men det er svært, når man er et lille forlag
20. december 2001

Forlagsportræt
Hvis nogen har hørt om forlaget Introite! (lat.: træd nærmere), må det være Informations læsere. Introite! er nemlig den danske udgiver af den lille bog om Attac-bevægelsen, som blev så stærkt omtalt i avisen tidligere på året. Og hvis man i den forbindelse også har bemærket titler, spændende fra kritik af Internettet til diskussion af humanitær bistand og zenbuddhisme har man et komplet overblik over Introite!s udgivelser. Forlaget har nemlig til dato kun udgivet ni bøger.
Historien starter da journalist Tine Byrckel i 1997 skriver en artikel i Information om den franske filosof og forfatter Paul Virilios kritik af de digitale hastigheder. Den går i al korthed ud på, at vi mister fornemmelsen for afstand, tid, rum og virkelighed, jo mere informationshastigheden accelererer. Artiklen begejstrer to af avisens læsere så meget, at de beslutter sig for at prøve at få Virilios bog Cyberworld – det værstes politik udgivet på dansk. Imidlertid er der ingen danske forlag, der vil binde an med bogen. Og så er der ikke andet for end selv at udgive den.
De to entusiaster, Benedicte og Hans Bandmann, henvender sig derfor til Virilios franske forlag og får en aftale i stand. Men da ingen af de to udgivere in spe har nogen erfaring med bogudgivelse kræver det et enormt fodarbejde, forklarer Hans Bandmann.
»Benedicte er arkitekt, og jeg selv var på det tidspunkt journalist på Ingeniøren, så udgivelsen kom til at koste al vores fritid. Og da vi pludselig stod med en bog og en masse know-how besluttede vi at fortsætte med at udgive bøger. Det ville være dumt at stoppe ved den ene bog efter så meget arbejde.«
Men hurtigt løber det nystartede Introite! ind i de små udgiveres idelige problem: markedsføring. Udgiver man bøger for sine sparepenge og uden egentlig kapital i ryggen er det vanskeligt at nå ud til læserne. Der udgives alene i Danmark mere end 2.000 nye bøger om året, og det er derfor en kamp for de mere ukendte forlag at få deres udgivelser anmeldt. Virilios bog, der fik stor omtale i Frankrig, blev f.eks. indsendt til fem forskellige journalister på Politiken uden at nogen tog notits af det. Alligevel er det efterhånden lykkedes Cyberworld at finde danske læsere, og den har nu solgt ca. 700 eksemplarer.
»På et tidspunkt blev vi bange for om bogen virkede for hård og negativ,« fortæller Hans Bandmann. »Vi stod på bogmessen i Forum med vores ene bog, og folk kiggede på os som om, vi kom fra Jehovas Vidner«. De to udgivere besluttede derfor at udsende en mere opbyggelig bog om den ny informationsteknologi, nemlig psykologen Kimberleys S. Youngs Fanget i Nettet – en kur mod Internetafhængighed. Mod alle forventninger floppede bogen. Angiveligt fordi den udkom, før danskerne begyndte at udvikle web-afhængighed.

Med og mod IT
Men hvad er incitamentet til at drive en forretning, der ikke giver overskud?
»Formålet var at skabe opmærksomhed omkring it-teknologiens negative konsekvenser, midt i strømmen af mediernes ensidige propaganda for it’s velsignelser,« fortæller Bandmann, der i denne forbindelse undrer sig over, hvordan debatten om Ole Grünbaums omvendelse fra it-nørd til moderat kritiker har undgået at nævne Virilio.
»Efter at have arbejdet 14 år på Ingeniøren har jeg lært, at forudsætningen for at udvikle ny teknologi er, at man tør kritisere det forhåndenværende. Al teknologi har en bagside, hvilket begivenhederne den 11. september jo er et uhyggeligt bevis på. Airbag’en var jo heller aldrig blevet opfundet uden at man havde indrømmet, at fart kan være et problem. I den forstand er Virilio og Youngs bøger ikke teknologi-fjendske, bare fordi de er kritiske. Og når vi f.eks. kan få Statens Teknologiråd til at læse Cyberworld og bogen bliver nævnt i Den Store Danske Encyklopædi, så kan udgivelsen vel betragtes som en succes.«
En af de teknologiske landvindinger det lille forlag nyder godt af er print on demand, en teknik der gør det muligt at lagre en hel bog elektronisk. Hvilket betyder, at man kan trykke bøger successivt uden at være forpligtet på at afsætte et stort oplag.
»Da vi udgav anarkisten Kropotkins bog Gensidig hjælp var vi ret usikre på, hvor meget den ville sælge. Og da var det en stor fordel at kunne trykke 50 styk ad gangen. Print on demand sikrer de små og smalle titler, men endnu er trykkvaliteten ikke på højde med traditionel bogtryk.«

Gensidig hjælp
Introites hjertebarn er Pjotr Kropotkins nu 100 år gamle klassiker.
»Jeg læste Gensidig hjælp for 20 år siden og var forbløffet af dens radikale kritik af socialdarwinismen. Kropotkin viser gennem sin forskning som biolog, hvorledes både dyrs og menneskers samfund klarer sig bedst, når de bygger på et princip om gensidig hjælp, fremfor når kun den stærkes ret gør sig gældende. Budskabet er, at gensidig hjælp betaler sig. Denne bog, der skriger efter at blive læst i dag, lå og samlede støv hos Gyldendal, der ikke havde planer om gengivelse«.
Rettighederne til bogen var bortfaldet på grund af bogens alder og derfor tog Introite! bogen, scannede den ind på en computer, redigerede den sprogligt og typografisk og udgav den med nyt forord og efterskrift. Introites største succes har uden sammenligning været den svenske forfatter Bim Clinells lille bog Attac – græsrøddernes oprør mod markedet. Den har solgt næsten 2.000 eksemplarer. Og det skyldes ikke mindst, at bogen blev både annonceret og debatteret i Information og at forlaget fik Svend Auken til at skrive forord.
»Så snart vi hørte om Bim Clinells bog, begyndte vi at arbejde på at få den ud så hurtigt som muligt. Målet var, at den skulle være klar inden det store Attac-møde på Skt. Annæ Gymnasium i februar. Det er første gang vi laver en bog, der udkommer i tredje oplag. Men kun mellem en og fem procent af udsalgsprisen går til selve forlaget, så man skal virkelig sælge for at kunne leve af det,« bedyrer Bandmann, der netop har udgivet bogen Skatteparadiser – den lovløse kapital, uden at ret mange har bemærket det.
Til gengæld er der godt nyt til alle Virilio-fans. Uden at lade sig skræmme af tidligere salgstal har forlaget netop udsendt Paul Virilios hovedværk fra 1977 Hastighed og Politik samt en bog af Niels Brügger med essays om den franske filosof. Hvad fremtiden vil bringe af udgivelser er endnu en hemmelighed, men Introite! har bidt sig fast.

FAKTA
Introite! publishers
*Antal medarbejdere: 1 1/2
*Antal årlige udgivelser: 2-5
*Årlig omsætning: ca. kr. 100.000.
Uddrag af alle forlagets bøger kan læses på www.introite.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her